Když potřebuji něco rychlého, jednoduchého a přesto dobrého, tahle hrnková buchta je sázka na jistotu. Stačí pár základních surovin, jeden hrnek na odměřování a trouba. Kefír dodá těstu jemnou nakyslou chuť a krásnou vláčnost, takže buchta zůstane měkká i druhý den – pokud tedy nějaký zbyde. Kakao v těstě navíc krásně zvýrazní jeho chuť, a když se spojí s krémem na povrchu, vznikne dezert, po kterém se doma vždy zapráší.
Tajemství této buchty spočívá v použití kefíru, který obsahuje přirozené kyseliny reagující s jedlou sodou. Tato reakce zajišťuje, že buchta krásně nakyne i bez droždí nebo většího množství prášku do pečiva. Bílý tvarohový krém na vrcholu vytváří dokonalý kontrast s tmavým těstem.
Recept na jednoduchou hrnkovou kefírovou buchtu s tvarohovým krémem
Délka pečení v troubě 35 až 40 minut při 180 stupních.
Ingredience na těsto
- 1 hrnek kefíru (250 ml)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Suroviny na krém
- 250 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Čím buchtu ozdobit
- čerstvé maliny
- ostružiny
- strouhaná čokoláda
- lístky máty
Postup přípravy kefírové buchty
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a formu na pečení (cca 20×30 cm) vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse smíchejte kefír s cukrem a nechte chvíli odstát, aby se cukr částečně rozpustil.
3. Přidejte vejce a olej, vše dobře promíchejte.
4. V samostatné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
5. Suché ingredience postupně vmíchejte do kefírové směsi, až vznikne hladké těsto.
6. Těsto vlijte do připravené formy a rozestřete do rovnoměrné vrstvy.
7. Pečte 35 až 40 minut, dokud není buchta propečená (zkouška špejlí).
8. Buchtu nechte úplně vychladnout ve formě.

Kefírová buchta s citrónovou polevou: Návod na vláčnou klasickou buchtu pro každého
9. Mezitím připravte krém. Tvaroh rozmíchejte do hladka, smetanu vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
10. Vyšlehanou smetanu jemně vmíchejte do tvarohu.
11. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlou buchtu.
12. Ozdobte čerstvým ovocem, strouhanou čokoládou a lístky máty.
13. Před podáváním nechte buchtu chvíli odpočinout v lednici, aby krém ztuhl.
Tipy redakce
- Správná konzistence: Těsto by mělo být středně husté, podobné těstu na muffiny. Pokud je příliš husté, přidejte trochu kefíru.
- Reakce kefíru: Jedlá soda reaguje s kyselinami v kefíru, proto buchtu ihned pečte po smíchání těsta. Dlouhé stání způsobuje, že buchta není tak hezky nakypřená.
- Krém bez hrudek: Tvaroh před použitím důkladně rozmíchejte nebo protlačte sítem, aby byl krém dokonale hladký.
- Uchovávání: Buchtu s krémem skladujte v lednici až 3 dny. Bez krému vydrží při pokojové teplotě 2 dny.

Rychlá kefírová buchta s medem a kapkou rumu: Jedna z nejlepších, jaké jsem vyzkoušela

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková