Když potřebuji něco rychlého, jednoduchého a přesto dobrého, tahle hrnková buchta je sázka na jistotu. Stačí pár základních surovin, jeden hrnek na odměřování a trouba. Kefír dodá těstu jemnou nakyslou chuť a krásnou vláčnost, takže buchta zůstane měkká i druhý den – pokud tedy nějaký zbyde. Kakao v těstě navíc krásně zvýrazní jeho chuť, a když se spojí s krémem na povrchu, vznikne dezert, po kterém se doma vždy zapráší.

Tajemství této buchty spočívá v použití kefíru, který obsahuje přirozené kyseliny reagující s jedlou sodou. Tato reakce zajišťuje, že buchta krásně nakyne i bez droždí nebo většího množství prášku do pečiva. Bílý tvarohový krém na vrcholu vytváří dokonalý kontrast s tmavým těstem.

Recept na jednoduchou hrnkovou kefírovou buchtu s tvarohovým krémem

Délka pečení v troubě 35 až 40 minut při 180 stupních.

Ingredience na těsto

  • 1 hrnek kefíru (250 ml)
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Suroviny na krém

  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Čím buchtu ozdobit

  • čerstvé maliny
  • ostružiny
  • strouhaná čokoláda
  • lístky máty

Postup přípravy kefírové buchty

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a formu na pečení (cca 20×30 cm) vymažte máslem a vysypte moukou.

2. V míse smíchejte kefír s cukrem a nechte chvíli odstát, aby se cukr částečně rozpustil.

3. Přidejte vejce a olej, vše dobře promíchejte.

4. V samostatné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

5. Suché ingredience postupně vmíchejte do kefírové směsi, až vznikne hladké těsto.

6. Těsto vlijte do připravené formy a rozestřete do rovnoměrné vrstvy.

7. Pečte 35 až 40 minut, dokud není buchta propečená (zkouška špejlí).

8. Buchtu nechte úplně vychladnout ve formě.

Obrázek k receptu na kefírovou buchtu

Kefírová buchta s citrónovou polevou: Návod na vláčnou klasickou buchtu pro každého

9. Mezitím připravte krém. Tvaroh rozmíchejte do hladka, smetanu vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.

10. Vyšlehanou smetanu jemně vmíchejte do tvarohu.

11. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlou buchtu.

12. Ozdobte čerstvým ovocem, strouhanou čokoládou a lístky máty.

13. Před podáváním nechte buchtu chvíli odpočinout v lednici, aby krém ztuhl.

Tipy redakce

  • Správná konzistence: Těsto by mělo být středně husté, podobné těstu na muffiny. Pokud je příliš husté, přidejte trochu kefíru.
  • Reakce kefíru: Jedlá soda reaguje s kyselinami v kefíru, proto buchtu ihned pečte po smíchání těsta. Dlouhé stání způsobuje, že buchta není tak hezky nakypřená.
  • Krém bez hrudek: Tvaroh před použitím důkladně rozmíchejte nebo protlačte sítem, aby byl krém dokonale hladký.
  • Uchovávání: Buchtu s krémem skladujte v lednici až 3 dny. Bez krému vydrží při pokojové teplotě 2 dny.
Obrázek receptu na Kefírovou buchtu, jednu z nejlepších, které jsem vyzkoušela

Rychlá kefírová buchta s medem a kapkou rumu: Jedna z nejlepších, jaké jsem vyzkoušela

Obrázek k receptu na Meruňkovou kefírovou buchtu

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest