Jste na chatě nebo chalupě a nemáte k dispozici úplně celé kuchyňské vybavení? Anebo chce Vaše dítě lačné po pečení koláčů ukuchtit něco dobrého a překvapit vás? Doporučuji tuto doopravdy jednoduchou makovou buchtu. U jejího pečení nepotřebujete ani váhu ani mixér a vy můžete upéct skvělý zákusek doslova kdekoliv.

Mák si jednoduše koupíte mletý a hrnky má doma nebo na dovolené každý. Dávkování v receptu na tuto makovou buchtu je určeno pro hrnky o objemu 250 ml, pokud byste použili hrnek větší, nezapomeňte pouze přidat více žloutků. Neváhejte a zkuste tento recept třeba i se svými dětmi, stačí aby uměly počítat hrníčky a vajíčka.

Recept na Makovou buchtu: snadný koláč s měřením na hrnky

Ingredience na přípravu makového těsta

  • 4 žloutky
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 2 hrnky cukru krystal
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Ingredience na přípravu čokoládové polevy

  • 150 g (2 ks) hořké čokolády
  • 2 polévkové lžíce oleje

Postup přípravy

1. V jedné misce smícháme suché ingredience mouku, cukr a vanilkový cukr, mák a prášek do pečiva.

Všechny ingredience naměříme za pomoci hrnku.
Všechny ingredience naměříme za pomoci hrnku.

2. V druhé misce smíchejte olej, jogurt a žloutky.

3. Tekutou směs vlijeme do suché směsi a vymícháme vláčné hladké těsto.

Těsto vylijeme na plech.
Těsto vylijeme na plech.

4. Těsto nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu buchty nevyjde čistá.

Pečeme v troubě a necháme vychladnout.
Pečeme v troubě a necháme vychladnout.

5. Po upečení necháme buchtu vychladnout.

6. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a přidáme olej. Vymícháme hladkou polevu, kterou buchtu polijeme. Můžeme zdobit vidličkou v ještě měkké polevě.

Tipy na vylepšení naší makové buchty

Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů, pro svěží chuť můžete přidat do těsta zhruba jednu kávovou lžičku nastrouhané citrónové kůry.

Obrázek receptu na Vídeňský perník s makovou nádivkou a citrónovou polevou

Makový perník s vídeňskou inspirací a citrónovým glazérem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest