Také nemáte rádi suché bábovky bez nápadu, které nejsou o moc lepší než ty z obchodu? Nedivíme se vám! Upečete si něco opravdu originálního podle našeho receptu. Jablečnou bábovkou plnou rozmanitých chutí s kombinací pomerančové polevy. V první řadě jsou jablka v bábovce nejen chutná, ale také jí perfektně zvláčňují a textura těsta díky tomu není tolik drobivá. Dokonalost přichází s pomerančovou polevou, která z dezertu vytvoří plnohodnotnou bábovku pro náročné konzumenty sladkého. Podle toho, jakou odrůdu a stádium zralosti jablek použijete, bude bábovka sladká nebo svěžejší.
Recept na jablečnou bábovku s pomerančovou polevou – jednoduchá a rychlá příprava
Délka pečení v troubě 1 hodina 15 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 hrnky cukru
- 1,5 hrnku oleje
- 3 vejce
- 3 hrnky mouky
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 3 hrnky nakrájených jablek
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
Poleva:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1,5 lžíce změklého másla
- 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu
- 2 – 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
Postup přípravy
1. V míse si smícháme olej, cukr, mouku, jedlou sodu, sůl a vejce.
2. Vše promícháme a přidáme pomerančovou kůru, nakrájená jablka a nasekané vlašské ořechy.
3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a vymažeme si formu na bábovku.
4. Těsto nalejeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 1 hodinu a 15 minut.
5. Po dopečení necháme 20 minut zchladnout a poté vyklopíme na servírovací tác.
6. Polevu vytvoříme smícháním všech surovin a nezapomínejme, že máslo musí být měkké.
7. Polevu necháme mírně ztuhnout, aby nám z bábovky hned neztekla.
8. Následně polevou zalejeme bábovku.
Jaká jablka jsou vhodná pro pečení?
Pokud si nevíte rady s vhodnou odrůdou jablek, která se svou chutí a texturou hodí k pečení, zde vám přinášíme krátký seznam těch nejvhodnějších odrůd: Granny Smith, Honeycrisp, Golden Delicious, Braeburn, Jonagold, Pink Lady.
Všechny tyto odrůdy jablek mají společného jmenovatele a to stálost textury, tedy drží dobře tvar i po tepelné úpravě. Nezapomeňte, že kombinace více druhů těchto odrůd vám dodá komplexnější chuťový profil.