Tento hrníčkový koláč je přesně ten typ receptu, který miluju – rychlý, bez vážení, s minimem špinavého nádobí a s neskutečně variabilní náplní. Vláčné kakaové těsto tvoří skvělý základ, na který můžete dát v podstatě cokoliv. U nás doma je nejoblíbenější verze s tvarohovou směsí, ovocem a čokoládou, protože kombinuje svěžest i sladkost. Tento koláč je ideální na víkendové snídaně nebo jako rychlá odpolední dobrota ke kávě. A hlavně, přípravu zvládne opravdu každý, tak pojďme na to.
U hrníčkových koláčů se často stává, že těsto je příliš hutné nebo naopak moc řídké. Můj tip zní: Při míchání se držte pravidla, že hrnky by měly být stejné velikosti a suroviny v nich zarovnané. Navíc, po nalití těsta na plech a nanesení tvarohové směsi těsto nepropichujte vidličkou – tvarohová směs je díky zakysané smetaně dostatečně vlhká a zajistí korpusu vláčnost. Místo toho se snažte lžící udělat tvarohové „kopečky“ nebo „mapy“ a ovoce dávejte až na ně. Koláč tak získá krásný mramorovaný efekt a tvaroh se nevsákne do těsta.
Recept na hrníčkový koláč s tvarohovou náplní a ovocem
- Celková délka přípravy: Přibližně 50 minut
- Chlazení a poleva: 5 minut
- Počet porcí: 12 až 16 porcí (podle velikosti plechu)
Ingredience k přípravě hrnkového koláče s ovocem
Těsto (hrnková metoda):
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 ks vajec
- 2 polévkové lžíce kakaa
Na tvarohovou směs:
- 250 g tvarohu (měkkého, ideálně v papíru)
- 250 ml zakysané smetany
- 1 ks vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- 1 ks vanilkový pudink (prášek)
Dokončení:
- Ovoce (čerstvé nebo mražené, např. borůvky, třešně, rybíz)
- Čokoládová poleva (hotová nebo domácí)
Postup při přípravě hrnkového koláče

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
2. Do velké mísy nasypte a smíchejte všechny suché ingredience na těsto: polohrubou mouku, cukr krupici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a kakao.
3. Přidejte mléko, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte metličkou, dokud nevznikne hladké lité těsto.
4. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
5. V druhé míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový cukr, moučkový cukr a vanilkový pudinkový prášek.
6. Vše vyšlehejte dohladka. Směs by měla být krémová, ne příliš tekutá.
7. Tvarohovou směs navrstvěte lžící na kakaové těsto – udělejte “mapy” nebo kopečky.
8. Nakonec celý koláč posypte ovocem.
9. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů zhruba 30 minut. Koláč je hotový, když jsou okraje těsta upečené a tvarohová náplň ztuhlá.
10. Koláč nechte vychladnout a nakonec ho přelijte čokoládovou polevou.
Tipy redakce
- Pudink pro pevnost: Přidání pudinkového prášku do tvarohové směsi zajistí, že tvaroh se během pečení nesrazí ani nerozteče a zůstane krásně nadýchaný.
- Ovoce: Použijte ideálně kyselejší ovoce (rybíz, třešně, borůvky), které vytvoří skvělý kontrast ke sladkému těstu a krému.
- Čokoládová poleva: Pro rychlou polevu použijte hotovou. Pro lepší chuť rozpusťte hořkou čokoládu s kouskem másla nebo kokosového oleje. Horkou polevu lijte až na zcela vychlazený koláč.
- Mramorový efekt: Po nanesení tvarohu a ovoce můžete špejlí zlehka promíchat těsto s tvarohem, čímž získáte na řezu zajímavý mramorový vzor.
Mandarinkový koláč s pudinkem: Vláčný dezert z plechu podle hrníčkového receptu
Hrnkový koláč bez těsta zachrání, když potřebujete rychle napéct. Nečekaná návštěva už nepřekvapí
Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz