Tento hrníčkový koláč je přesně ten typ receptu, který miluju – rychlý, bez vážení, s minimem špinavého nádobí a s neskutečně variabilní náplní. Vláčné kakaové těsto tvoří skvělý základ, na který můžete dát v podstatě cokoliv. U nás doma je nejoblíbenější verze s tvarohovou směsí, ovocem a čokoládou, protože kombinuje svěžest i sladkost. Tento koláč je ideální na víkendové snídaně nebo jako rychlá odpolední dobrota ke kávě. A hlavně, přípravu zvládne opravdu každý, tak pojďme na to.

U hrníčkových koláčů se často stává, že těsto je příliš hutné nebo naopak moc řídké. Můj tip zní: Při míchání se držte pravidla, že hrnky by měly být stejné velikosti a suroviny v nich zarovnané. Navíc, po nalití těsta na plech a nanesení tvarohové směsi těsto nepropichujte vidličkou – tvarohová směs je díky zakysané smetaně dostatečně vlhká a zajistí korpusu vláčnost. Místo toho se snažte lžící udělat tvarohové „kopečky“ nebo „mapy“ a ovoce dávejte až na ně. Koláč tak získá krásný mramorovaný efekt a tvaroh se nevsákne do těsta.

Recept na hrníčkový koláč s tvarohovou náplní a ovocem

  • Celková délka přípravy: Přibližně 50 minut
  • Chlazení a poleva: 5 minut
  • Počet porcí: 12 až 16 porcí (podle velikosti plechu)

Ingredience k přípravě hrnkového koláče s ovocem

Těsto (hrnková metoda):

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 ks vajec
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Na tvarohovou směs:

  • 250 g tvarohu (měkkého, ideálně v papíru)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka
  • 1 ks vanilkový pudink (prášek)

Dokončení:

  • Ovoce (čerstvé nebo mražené, např. borůvky, třešně, rybíz)
  • Čokoládová poleva (hotová nebo domácí)

Postup při přípravě hrnkového koláče

Obrázek k receptu na hrnkový koláč na plech
Foto: Jaroslava Fišarová, recept na hrnkový koláč na plech

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.

2. Do velké mísy nasypte a smíchejte všechny suché ingredience na těsto: polohrubou mouku, cukr krupici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a kakao.

3. Přidejte mléko, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte metličkou, dokud nevznikne hladké lité těsto.

4. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.

5. V druhé míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový cukr, moučkový cukr a vanilkový pudinkový prášek.

6. Vše vyšlehejte dohladka. Směs by měla být krémová, ne příliš tekutá.

7. Tvarohovou směs navrstvěte lžící na kakaové těsto – udělejte “mapy” nebo kopečky.

8. Nakonec celý koláč posypte ovocem.

9. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů zhruba 30 minut. Koláč je hotový, když jsou okraje těsta upečené a tvarohová náplň ztuhlá.

10. Koláč nechte vychladnout a nakonec ho přelijte čokoládovou polevou.

Tipy redakce

  • Pudink pro pevnost: Přidání pudinkového prášku do tvarohové směsi zajistí, že tvaroh se během pečení nesrazí ani nerozteče a zůstane krásně nadýchaný.
  • Ovoce: Použijte ideálně kyselejší ovoce (rybíz, třešně, borůvky), které vytvoří skvělý kontrast ke sladkému těstu a krému.
  • Čokoládová poleva: Pro rychlou polevu použijte hotovou. Pro lepší chuť rozpusťte hořkou čokoládu s kouskem másla nebo kokosového oleje. Horkou polevu lijte až na zcela vychlazený koláč.
  • Mramorový efekt: Po nanesení tvarohu a ovoce můžete špejlí zlehka promíchat těsto s tvarohem, čímž získáte na řezu zajímavý mramorový vzor.
Obrázek k receptu na mandarinkový koláč s pudinkem

Mandarinkový koláč s pudinkem: Vláčný dezert z plechu podle hrníčkového receptu

Obrázek k receptu Lahoda ze tří hrnků: Strouhaný jablkový koláč

Hrnkový koláč bez těsta zachrání, když potřebujete rychle napéct. Nečekaná návštěva už nepřekvapí

Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest