Sladko-slaný duet, známý i jako „hruška v modrém“, je chuťovka, kterou si zamilují všichni milovníci kontrastních chutí. Pokud máte rádi kombinace sladkého kompotu s masem nebo třeba hroznového vína na česnekové pomazánce, pak budou nivové krekry s karamelizovanou hruškou trefou do černého právě pro Vás.
Výrazný sýr Niva tvoří dokonalý protipól ke sladké, šťavnaté hrušce, kterou necháme v tomto receptu krásně zkaramelizovat. Oboje poté zapečeme na domácím máslovém krekru. Kousnete a nestačíte se divit – chuť je tak návyková a zajímavá, že pokud ji připravíte jako občerstvení pro hosty, tak na tenhle kousek jen tak nezapomenou.
Recept na domácí krekry s Nivou a karamelizovanou hruškou
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli 125 g studeného másla
- 1 žloutek
- 4 lžíce zakysané smetany
- 50 g strouhaného sýra
Ingredience na karamelizované hrušky
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžička medu
- 1 velká hruška (nebo 2 menší)
- 80 g Nivy
- nasekané vlašské ořechy (dle chuti)
Postup přípravy Sladko-slaného duetu
1. V misce zpracujeme všechny ingredience určené na těsto do hladkého těsta a necháme odpočívat v lednici zabalené ve folii cca 20 minut.
2. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a rozkrájíme na malé obdélníky (tvar krekrů). Pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Na pánvičce rozpustíme cukr krystal, přidáme med a oloupané hrušky, pokrájené na plátky. Na mírném ohni necháme karamelizovat 5 minut, poté odstavíme a necháme vychladnout.
4. Na každý obdélník těsta rozdrobíme trochu Nivy, položíme zkaramelizované hrušky a posypeme nasekanými ořechy.
5. Krekry vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 12-15 minut, než krekry dosáhnou zlatavou barvu.
Krekry jsou ideální jako chuťovka k vínu, k němu vynikne kontrastní chuť všech surovin, doporučujeme spíše bílá sušší vína, případně trpké odrůdy vína červeného.

Hruškový dezert z pánve: Karamelizovaná lahůdka plná vůně

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, Recept a foto Renata Malíková