Sladko-slaný duet, známý i jako „hruška v modrém“, je chuťovka, kterou si zamilují všichni milovníci kontrastních chutí. Pokud máte rádi kombinace sladkého kompotu s masem nebo třeba hroznového vína na česnekové pomazánce, pak budou nivové krekry s karamelizovanou hruškou trefou do černého právě pro Vás.

Výrazný sýr Niva tvoří dokonalý protipól ke sladké, šťavnaté hrušce, kterou necháme v tomto receptu krásně zkaramelizovat. Oboje poté zapečeme na domácím máslovém krekru. Kousnete a nestačíte se divit – chuť je tak návyková a zajímavá, že pokud ji připravíte jako občerstvení pro hosty, tak na tenhle kousek jen tak nezapomenou.

Recept na domácí krekry s Nivou a karamelizovanou hruškou

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli 125 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 50 g strouhaného sýra

Ingredience na karamelizované hrušky

  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička medu
  • 1 velká hruška (nebo 2 menší)
  • 80 g Nivy
  • nasekané vlašské ořechy (dle chuti)

Postup přípravy Sladko-slaného duetu

1. V misce zpracujeme všechny ingredience určené na těsto do hladkého těsta a necháme odpočívat v lednici zabalené ve folii cca 20 minut.

2. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a rozkrájíme na malé obdélníky (tvar krekrů). Pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

3. Na pánvičce rozpustíme cukr krystal, přidáme med a oloupané hrušky, pokrájené na plátky. Na mírném ohni necháme karamelizovat 5 minut, poté odstavíme a necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Sladko-slaný duet neboli hruška v modrém
Foto: Cooky.cz – Renata Malíková – Připravíme si karamelizované hrušky.

4. Na každý obdélník těsta rozdrobíme trochu Nivy, položíme zkaramelizované hrušky a posypeme nasekanými ořechy.

5. Krekry vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 12-15 minut, než krekry dosáhnou zlatavou barvu.

Krekry jsou ideální jako chuťovka k vínu, k němu vynikne kontrastní chuť všech surovin, doporučujeme spíše bílá sušší vína, případně trpké odrůdy vína červeného.

Obrázek receptu na hruškový dezert z pánve.

Hruškový dezert z pánve: Karamelizovaná lahůdka plná vůně

Hruškový koláč

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, Recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest