Hrušky obecně patří mezí nejoblíbenější ovoce vůbec a podvědomě si je spojujeme zejména s podzimem. Avšak my si dnes ukážeme, že mezi dokonalostí a složitostí přípravy není přímá úměra. Tento velmi jednoduchý dezert ohromí vás, vaši rodinu a také případné hosty. Jak je známo, hrušky obsahují vcelku dost přirozeného sladidla, který jednoduše zkaramelizujeme. A právě to nám vytvoří opravdovou delikatesu.

V dnešních receptech využíváme hrušky na mnoho způsobů. Od dezertů, přes kompoty, koláče a dokonce i ve slaných pokrmech. Jejich šťavnatost a přirozená sladkost jsou tím, co z nich dělá superhvězdy. Pojďme si tedy připravit unikátní hruškový dezert!

Recept na hruškový dezert z pánve

Ingredience pro přípravu

  • 4 hrušky
  • 3 lžíce cukru
  • máslo
  • 3 žloutky
  • 150 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml oleje
  • 140 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku

Na povrch:

  • 4 hrušky
  • 3 lžíce cukru
  • mletá skořice
  • 3 lžíce rumu
  • šlehačka na zdobení

Postup přípravy obráceného hruškového dezertu

1. Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem, přidáme mouku, sůl, olej, kypřící prášek a mléko.

2. Necháme odpočinout a připravíme hrušky.

3. 4 hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na lodičky.

4. Pánev vytřeme máslem, posypeme cukrem a vyskládáme na ni kousky hrušek a zalijeme je těstem.

Obrázek receptu na čokoládový koláč s hruškami.

Hruškovo čokoládový koláč: Sladké spojení hrušek a čokolády

Recept na banánový dort na pánvi

2 zralejší banány a pánev: Snadný banánový dort s karamelem připravený na pánvičce

5. Na mírném plameni smažíme asi 10 minut, poté obrátíme a smažíme dalších asi 8 minut.

6. Hotové vyklopíme a připravíme si zkaramelizované hrušky.

7. Oloupané a nakrájené hrušky dáme na pánev, kterou vymažeme máslem a posypeme cukrem.

8. Vyskládáme hrušky, posypeme skořicí a opékáme.

9. Ke konci přidáme rum, pokud si troufneme, můžeme oflambovat, ale není to nutné.

10. Na korpus vyskládáme zkaramelizované hrušky a ozdobíme šlehačkou.

Zkaramelizované hrušky.
Foto: freepik.com, Zkaramelizované hrušky.

Hrušky v gastronomii

Hrušky se cíleně pěstují už více než 3 tis. let a prví si je vysadili Číňané. Postupem času se hrušky rozšířily i do Mezopotámie, ale do Evropy se dostaly až díky Řekům. Až o hodně let později, ve středověku, se hrušky u nás staly běžnou součástí kuchyně a byla to jedna z potravin, která se nacházela na stolech venkovanů i šlechticů bez rozdílu.

Domácí obrácený jablečný dort

Obrácený jablečný dort: vůně zkaramelizovaných jablek aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest