Hrušky obecně patří mezí nejoblíbenější ovoce vůbec a podvědomě si je spojujeme zejména s podzimem. Avšak my si dnes ukážeme, že mezi dokonalostí a složitostí přípravy není přímá úměra. Tento velmi jednoduchý dezert ohromí vás, vaši rodinu a také případné hosty. Jak je známo, hrušky obsahují vcelku dost přirozeného sladidla, který jednoduše zkaramelizujeme. A právě to nám vytvoří opravdovou delikatesu.
V dnešních receptech využíváme hrušky na mnoho způsobů. Od dezertů, přes kompoty, koláče a dokonce i ve slaných pokrmech. Jejich šťavnatost a přirozená sladkost jsou tím, co z nich dělá superhvězdy. Pojďme si tedy připravit unikátní hruškový dezert!
Recept na hruškový dezert z pánve
Ingredience pro přípravu
- 4 hrušky
- 3 lžíce cukru
- máslo
- 3 žloutky
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml oleje
- 140 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Na povrch:
- 4 hrušky
- 3 lžíce cukru
- mletá skořice
- 3 lžíce rumu
- šlehačka na zdobení
Postup přípravy obráceného hruškového dezertu
1. Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem, přidáme mouku, sůl, olej, kypřící prášek a mléko.
2. Necháme odpočinout a připravíme hrušky.
3. 4 hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na lodičky.
4. Pánev vytřeme máslem, posypeme cukrem a vyskládáme na ni kousky hrušek a zalijeme je těstem.

Hruškovo čokoládový koláč: Sladké spojení hrušek a čokolády

2 zralejší banány a pánev: Snadný banánový dort s karamelem připravený na pánvičce
5. Na mírném plameni smažíme asi 10 minut, poté obrátíme a smažíme dalších asi 8 minut.
6. Hotové vyklopíme a připravíme si zkaramelizované hrušky.
7. Oloupané a nakrájené hrušky dáme na pánev, kterou vymažeme máslem a posypeme cukrem.
8. Vyskládáme hrušky, posypeme skořicí a opékáme.
9. Ke konci přidáme rum, pokud si troufneme, můžeme oflambovat, ale není to nutné.
10. Na korpus vyskládáme zkaramelizované hrušky a ozdobíme šlehačkou.
Hrušky v gastronomii
Hrušky se cíleně pěstují už více než 3 tis. let a prví si je vysadili Číňané. Postupem času se hrušky rozšířily i do Mezopotámie, ale do Evropy se dostaly až díky Řekům. Až o hodně let později, ve středověku, se hrušky u nás staly běžnou součástí kuchyně a byla to jedna z potravin, která se nacházela na stolech venkovanů i šlechticů bez rozdílu.

Obrácený jablečný dort: vůně zkaramelizovaných jablek aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI