Hruškový koláč s drobenkou je výborný moučník, který kombinuje jemnou sladkost hrušek, křupavou strukturu drobenky a lahodné tenké těsto. Tento koláč je nejen chuťovou radostí, ale je také velmi snadný.
Pokud máte rádi koláče, kde je větší poměr ovocné složky než těsta, tak tento recept je přesně pro vás. V tomto hruškovém koláči je tenká vrstva těsta, a hodně sladkých hrušek. Díky přidané skořici, je koláč jemně štiplavý a ovesná drobenka dodává dokonalou křupavost. Ovesná drobenka je pro mě hvězda a dělám ji raději než klasickou, je totiž chuťově mnohem zajímavější.
Recept na hruškový koláč s ovesnou drobenkou
Potřebné ingredience:
- 8-10 hrušek
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky (namleté mandle)
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do perníku
- 1/3 hrnku cukru
Ovesná drobenka:
- 55g ovesných vloček
- 1 skořicový cukr
- 55g másla pokojové teploty
- 35g cukru
Postup přípravy
1. Nejprve si připravíme hrušky – umyjeme je a nakrájíme je na kostičky, bez jadřince.
2. Nyní si připravíme těsto z uvedených surovin: mléka, vejce, mandlové a hladké mouky, kypřícího prášku do perníku a cukru. Vše důkladně promícháme.
3. Připravenou zapékací formu si vyložíme pečícím papírem a následně nalijeme hotové těsto. Na těsto rozložíme rovnoměrně nakrájené hrušky.
4. Připravíme si ovesnou drobenku, opět promícháme uvedené suroviny: ovesné vločky, balíček skořicového cukru, máslo a cukr krystal.

Čokoládový koláč s hruškami s bohatou chutí – dokonalé spojení chutí
5. Drobenkou pokryjeme hrušky a dáme péct do rozpečené trouby na 180 stupňů po dobu 30 minut.
Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť.

Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek
Video recept na hruškový koláč

Hruškový dezert z pánve: Karamelizovaná lahůdka plná vůně
Zdroj: Autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI