Máte rádi exotické chutě? My ano, a tak jsem se rozhodla uvařit indonéskou rýži Nasi Goreng. Tento pokrm je oblíbený snad po celém světě díky své zajímavé chuti a velmi jednoduché přípravě. Nasi Goreng, což v překladu znamená “smažená rýže”, je ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři.
U nás doma jsou oblíbené exotické chutě včetně. A já mám ráda snadné a rychlé jídla na uvaření. Mám radost, když i v pracovním týdnu mohu své rodině dopřát teplé jídlo k večeři. Proto tento druh jídel vyhledávám, máme tedy další jídlo do našeho rodinného jídelníčku ke kterému se rádi budeme vracet.
Kdo má rád pikantnější chutě přidá si více chilli papriček a kdo naopak nemá rád, vynechá je. Nasi goreng můžete různě obměňovat, přidat různou zeleninu nebo vyměnit druhy mas či udělat s tofu nebo rybou, pak to bude pokrm ideální pro vegetariány. Když odeberete vejce a maso, tak si pochutnají i vegani.
Recept na Nasi Goreng s kuřecím masem
Potřebné suroviny:
- 300 g basmati rýže
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce (na volské oko)
- 1 cibule (nakrájená na jemno)
- 4 stroužky česneku
- 200 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky)
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu (tekutého)
- 1 lžička nakrájené chilli papričky
- 2 – 3 jarní cibulky nakrájené na větší kousky
- Sůl a pepř podle chuti (při podávání)
- Salátová okurka a rajče na ozdobu
Postup:
1. Nejprve si nakrájíme kuřecí maso na kostičky. Maso dáme do uzavíratelné nádoby. K masu přidáme med a sojovou omáčku, vše pořádně promícháme. Takto připravené maso necháme odležet asi 30 minut v lednici, můžete i déle.
2. Mezitím co se maso marinuje si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Dále si nakrájíme zeleninu dle potřeby (cibuli a česnek najemno, jarní cibulku na špalíčky, chilli najemno).
3. Po uplynulém čase na marinování si na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme marinované maso (bez marinády). Restujeme maso, jakmile je maso hotové vyndáme ho z pánve a dáme na stranu. Nyní dáme do pánve zbytek oleje a přidáme nakrájenou cibuli, chilli papričky a česnek. Restujeme dokud se česnek nerozvoní. Poté přidáme rýži a téměř všechnu jarní cibulku (asi čtvrtku si necháme na podávání). Vše restujeme zprudka. Když je rýže opražená, přidáme k rýži zbytek marinády z masa. Vše promícháme. Následně přidáme hotové maso a citronovou šťávu a promícháme.
4. Usmažíme si z vajíček volské oka a můžeme podávat.
Nasi Goreng podáváme s čerstvou nakrájenou jarní cibulkou, nakrájenou salátovou okurkou a čerstvým rajčetem.
Dobrou chuť.