Musím říct, že tohle jídlo je můj tajný trik! Vždycky, když se vrátím domů pozdě, jsem hladová a chci něco, co chutná jako z prvotřídní restaurace, ale je hotové do 20 minut, sáhnu po tomhle. Základem je geniální nápad: tavený sýr! Ten se ve spojení s horkými špagetami a vývarem z pánve krásně rozpustí a vytvoří luxusně krémovou omáčku, která dokonale obalí každou nit těstovin. Žádné složité bešamely nebo zahušťování moukou.
A ta chuť! Osmažená slanina dodá sůl a hloubku, zatímco čerstvá rajčata, kapie, jarní cibulka a česnek se postarají o svěžest a šťavnatost. Přidávám také žampiony, protože houby prostě patří k večeři. Když ochutnáte tu kombinaci křupavé slaniny, měkké zeleniny a sametové sýrové omáčky, pochopíte, proč jsem se „nacpala“. Je to prostě dokonalé, rychlé a zasytí to. Můj tip zní: Použijte kvalitní tavený sýr, který se dobře roztéká, nejlépe ten ve tvaru trojúhelníčku. Pokud sýr neobsahuje dostatek soli, doporučuji omáčku dochutit ještě troškou sýra typu Gran Moravia nebo parmezánu.
Recept na špagety s taveným sýrem a čerstvou zeleninou
Recept je určen pro 3 porce. Je extrémně rychlý a efektivní, hotový, jakmile se uvaří těstoviny.
- Aktivní příprava (krájení, opékání): cca 10 minut
- Vaření/dušení: 10 minut
- Celková doba přípravy: cca 20 minut
Ingredience k přípravě špaget
- 150 g slaniny (anglické, na kostičky)
- 1 až 2 kapie/papriky (červená nebo žlutá, na kostičky)
- 1 hrst cherry rajčat (půlených)
- 1 ks jarní cibulky (nasekaná)
- 2 až 3 stroužky česneku (nasekaný)
- 100 g žampionů (na plátky, volitelné)
- 100 až 150 g taveného sýra (např. v trojúhelníčcích nebo kostce)
- voda ze špaget (na podlití)
- sůl, pepř, olej (dle potřeby)
- nasekaná petržel (na posypání)
- 300 g špaget
Podrobný postup při přípravě špaget se slaninou a zeleninou
Vaření těstovin a opékání slaniny:
1. Dejte vařit dostatečné množství vody na špagety. Jakmile voda vře, osolte ji a vložte špagety a uvařte je al dente (podle návodu na obalu).
2. Mezitím si v hluboké pánvi rozehřejte malé množství oleje (pokud je slanina libová). Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte ji do křupava. Opečenou slaninu a tuk nechte v pánvi.
Příprava a dušení zeleniny:

3. K osmažené slanině a jejímu tuku přidejte nakrájenou kapii, jarní cibulku a žampiony (pokud používáte). Vše krátce orestujte. Poté přidejte česnek a nakonec půlená rajčata.
4. Směs trochu podlijte vodou ze špaget (ideálně sběračkou horké vody, která obsahuje škrob a pomůže zahustit omáčku).
5. Chvilku podusíme, dokud zelenina mírně nezměkne (ale stále zůstane na skus).
Tvorba krémové omáčky a servírování:
6. Špagety slijte, ale ponechte si cca 1 dcl horké vody.
7. Do pánve se slaninou a zeleninou přidejte horké špagety. Vmíchejte tavený sýr nakrájený na kostičky.
8. Sýr se teplem horkých špaget a zeleniny začne rozpouštět a krásně špagety spojí. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody ze špaget, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
9. Špagety promíchejte, dochuťte solí a pepřem, a ihned podávejte posypané čerstvou nasekanou petrželí.
Pravé italské špagety carbonara: Bez smetany a kompromisů, uvařte si Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu
Tipy redakce:
- Zeleninové variace: Místo kapie a rajčat se hodí jakákoli sezónní zelenina: cuketa, brokolice nebo špenát. V zimě lze použít mražený hrášek nebo kukuřici.
- Ostrý nádech: Pro milovníky pálivého přidejte k česneku špetku chilli vloček (peperoncino) nebo na závěr pokapejte chilli olejem.
- Chuť umami: Pro hlubší chuť můžete do zeleninového základu vmíchat lžičku rajčatového protlaku a nechat ho krátce zarestovat, než přidáte vodu.
- Sýr: Místo klasického taveného sýra můžete použít i sýr Philadelphia nebo mascarpone. Omáčka bude ještě jemnější a elegantnější.
Zapečené špagety s masem, sýrem a rajčaty či kečupem: Bleskový recept, ve kterém zužitkujete zbytky a pochutnáte si