Říkáme mu italský piškotový koláč, ale jedná se o naprosto jednoduchý dezert nebo buchtu chcete-li. Pouze pár ingrediencí smícháme dohromady a pečeme. My připravujeme koláč v kulaté formě o průměru cca 21 cm, klidně ale pečte v obyčejném plechu, pouze tomu přizpůsobte ingredience. Lehký nádech citronu je velmi příjemný, pokud vám ale citronové aroma v koláči vadí, nemusíte kůru ani šťávu přidávat.

Koláč je přesně ten typ sladkého dezertu, který si rádi naservírujete k odpolední kávě nebo čaji. Zároveň s ním neurazíte žádného hosta a děti si budou moct kousek vzít ke svačině do školy na doplnění energie. Podstatou koláče je nízká cena za suroviny a jednoduchost přípravy. Zároveň tvůrci recept navrhli tak, aby nebyla potřeba váha a vše jsme vyřešíme za pomocí lžíce. Navíc není vůbec vysušený, naopak je chutný a má příjemnou strukturu.

Recept na italský koláč

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 3 vejce
  • 12 lžic cukru
  • 12 lžic oleje
  • 12 lžic mléka
  • špetka soli
  • 12 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • moučkový cukr na posyp

Postup přípravy

1. V míse si nejdříve smícháme vejce pokojové teploty s cukrem a špetkou soli.

V míse si nejdříve smícháme vejce pokojové teploty s cukrem a špetkou soli.
Zdroj obrázku: gazdynja, V míse si nejdříve smícháme vejce pokojové teploty s cukrem a špetkou soli.

2. Vyšleháme do bílé hmoty, čímž se objem přibližně ztrojnásobí a zabere nám to asi 5 minut šlehání.

Vyšleháme hladkou směs.
Zdroj obrázku: gazdynja, Vyšleháme hladkou směs.

3. Dále přidáme olej, mléko pokojové teploty a citronovou šťávu a kůru.

4. Nyní asi 30 prošleháme, abychom získali homogenní směs.

5. Nakonec přidáme směs mouky a prášku do pečiva a stěrkou vypracujeme hladké těsto.

Zapracujeme mouku a prášek do pečiva.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zapracujeme mouku a prášek do pečiva.

6. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu vyložíme pečícím papírem nebo použijeme silikonovou formu, kterou vymažeme olejem.

7. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut.

Těsto nalejeme do formy.
Zdroj obrázku: gazdynja, Těsto nalejeme do formy.

8. Za tepla vyjmeme koláč z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Jednoduchý koláč za pár korun

Téměř bez práce získáme vzdušný a jemný dezert, který můžeme dozdobit například šlehačkou a ovocem. Jeho variabilita je skvělá, lze ho polít také například čokoládovou polevou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest