Říkáme mu italský piškotový koláč, ale jedná se o naprosto jednoduchý dezert nebo buchtu chcete-li. Pouze pár ingrediencí smícháme dohromady a pečeme. My připravujeme koláč v kulaté formě o průměru cca 21 cm, klidně ale pečte v obyčejném plechu, pouze tomu přizpůsobte ingredience. Lehký nádech citronu je velmi příjemný, pokud vám ale citronové aroma v koláči vadí, nemusíte kůru ani šťávu přidávat.
Koláč je přesně ten typ sladkého dezertu, který si rádi naservírujete k odpolední kávě nebo čaji. Zároveň s ním neurazíte žádného hosta a děti si budou moct kousek vzít ke svačině do školy na doplnění energie. Podstatou koláče je nízká cena za suroviny a jednoduchost přípravy. Zároveň tvůrci recept navrhli tak, aby nebyla potřeba váha a vše jsme vyřešíme za pomocí lžíce. Navíc není vůbec vysušený, naopak je chutný a má příjemnou strukturu.
Recept na italský koláč
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 3 vejce
- 12 lžic cukru
- 12 lžic oleje
- 12 lžic mléka
- špetka soli
- 12 lžic hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy
1. V míse si nejdříve smícháme vejce pokojové teploty s cukrem a špetkou soli.
2. Vyšleháme do bílé hmoty, čímž se objem přibližně ztrojnásobí a zabere nám to asi 5 minut šlehání.
3. Dále přidáme olej, mléko pokojové teploty a citronovou šťávu a kůru.
4. Nyní asi 30 prošleháme, abychom získali homogenní směs.
5. Nakonec přidáme směs mouky a prášku do pečiva a stěrkou vypracujeme hladké těsto.
6. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu vyložíme pečícím papírem nebo použijeme silikonovou formu, kterou vymažeme olejem.
7. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut.
8. Za tepla vyjmeme koláč z formy a posypeme moučkovým cukrem.
Jednoduchý koláč za pár korun
Téměř bez práce získáme vzdušný a jemný dezert, který můžeme dozdobit například šlehačkou a ovocem. Jeho variabilita je skvělá, lze ho polít také například čokoládovou polevou.