Bábovka to není jen obyčejný moučník – je to tradice, je to symbol středoevropských domácností od Rakousko-Uherska až dodnes. Vypadá jako uzavřený kruh plný chutí a vzpomínek. V minulosti byla svátečním koláčem nebo spíš moučníkem a její forma se dědila přes generace. Od plechové, přes keramickou až po dnešní silikonovou. Její kulatý tvar se sice léty zachoval, ale její povrch se různě měnil a vylepšoval od hladkého po různé kostrbaté ale hezké tvary.
Pečeme bábovky piškotové, mramorové, ořechové i kakaové, tvarohové, ovesné i jogurtové. No a jako ten dnešní recept i jablkové se zakysanou smetanou. I když dnes se bábovka peče jako každodenní dezert, když dostaneme chuť na něco lahodného a sladkého, tato bábovka není jen obyčejný koláč, je to kouzlo vonící po domově, rodině a starých časech, kdy se peklo kvůli něčemu a někomu, prostě to byl svátek.
Recept na bábovku naší babičky – Zakysaný jablečný sen
Ingredience potřebné na přípravu Jablečného sna se zakysankou, bábovku naší babičky
- 3 vejce
- 130 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 20 g zakysané smetany
- 100 g másla nebo Hery
- 250 g polohrubé mouky
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- 70 g kokosu
- hrst rozinek
- 200 g jablek (oloupaných a pokrájených drobně)
Postup přípravy jablečné bábovky
1. Žloutky oddělíme od bílků, vyšleháme je s cukry do pěny a pomalu přidáme rozpuštěný tuk, dobře prošleháme.
2. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a kokos a opět řádně promícháme.
3. Přidáme rozinky, jablka a nakonec tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Jemně promícháme a vylijeme do připravené bábovkové formy (vymazané a vysypané, silikonovou není třeba vysypávat ani mazat).

Jemná tvarohová bábovka s mramorovým středem
4. Upečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut. Propečení zkoušíme špejlí.
Bábovku necháme po upečení mírně vychladnout a vyklopíme, poprášíme moučkovým cukrem.

Dvoubarevná bábovka Běta s kapkou rumu
pozn.: částečně upraveno AI, Foto a recept Ilona Mikulecká