Vzpomínky na dětství, kdy se na pánvi syčelo těsto, v kuchyni vonělo po másle a na stole stály sklenice s marmeládou, cukřenkou nebo tvarohem. Na to se prostě nedá zapomenout! Jenomže palačinky můžeme připravit na nespočet způsobů. Od klasických světlých s marmeládou, po nastrojené kusy těsta vším možným, kdy talířek vypadá jako honosný kus dezertu. Tato varianta palačinek je bohatší o čerstvá jablka a tvaroh, tedy kombinaci, která účelově pochoutku zdokonaluje.
Možná je zapotřebí rovnou odpovědět na dotaz, který si mnozí z vás kladou. Použití citronové šťávy a kůry v těstě má vícero účinků. Jednak zdůrazní jablečnou svěžest, jednak působí jako přirozená protiváha sladkosti. Ale pokud jste silně proti citronovému nádechu, klidně vynechejte!
Recept na jablkovou palačinku v luxusním podání
Ingredience pro přípravu 6 ks
- 400 ml mléka
- sůl
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 250 g hladké mouky
- 2 středně velká jablka
- kůra z půlky citronu
- šťáva z půlky citronu
- špetka mleté skořice
Náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- cukr podle chuti
- 1 smetana ke šlehání
Postup přípravy jablkovo – tvarohových palačinek
1. V mléce rozmícháme sůl, vajíčko, máslo, kůru a šťávu z citronu a skořici.
2. Postupně přidáváme prosátou mouku a mícháme metličkou.
3. Necháme asi 15 minut odpočinout a vmícháme oloupaná, nastrouhaná a vymačkaná jablka.
4. Pokud se nám zdá těsto řídké, přidáme ještě trochu mouky.
5. Na trošce oleje usmažíme palačinky a tvaroh dáme do mísy.
6. K tvarohu přilijeme šlehačku, přidáme cukr podle chuti a vše ušleháme.
7. Hotové palačinky plníme tvarohovou náplní a ozdobíme plátky jablek.
Závěr a tip
Pokud patříte mezi ty, kteří odmítají použití citronové kůry, zkuste přidat trochu vanilkového extraktu. Ten zvýrazní tvarohovou náplň a zjemní chuť jablek.
Jablková palačinka s tvarohem je vynikající jak pro děti, tak pro dospělé. Dětem chutná její sladkost a jemnost, dospělí ocení její vyváženou chuť a variabilitu, tedy možnost si do ni přidat cokoliv.

Palačinky s banánem a čokoládou: Snadný a lahodný recept

Palačinkový dort trochu jinak, s ovocem a čokoládou, bez dalšího pečení
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI