5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Jahodové řezy jsou sladkým požitkem, který dokonale kombinuje jemnost těsta, svěžest jahod a lahodnou krémovou náplň. Tento recept na dezert je ideální pro horké letní dny, kdy jsou jahody v sezóně, ale je natolik oblíbený, že se připravuje po celý rok. Jeho příprava je relativně jednoduchá a výsledek vždy potěší jak malé, tak velké milovníky sladkostí.

Připravíte lehký piškotový korpus z vajec, cukru, mouky, prášku do pečiva a trochy soli. Upečte ho a nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň: jahodový kompot přeceďte, polovinu tekutiny přivedete k varu s vanilkovým cukrem a do druhé poloviny zašlehejte kukuřičný škrob. Smíchejte obě části a vařte do zhoustnutí. Případně dochutíte cukrem, mlékem a červeným potravinářským barvivem. Piškot rozkrojte na dvě poloviny, které spojte vrstvou malinové zavařeniny a na horní vrstvu rozložte kompotované jahody a pudink. Nechte přes noc v lednici a před podáváním ozdobte šlehačkou a čerstvými jahodami.

Při přípravě Jahodových pudinkových řezů můžete využít také následující užitečné tipy

  • Čerstvost jahod: Pro dosažení nejlepší chuti používejte co nejčerstvější jahody. V sezóně můžete využít jahody z vlastního záhonu nebo z farmářských trhů.
  • Vyvážení chutí: Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete do krému přidat více cukru. Naopak, pokud preferujete méně sladké, můžete množství cukru snížit.
  • Alternativy: Kromě jahod můžete použít i jiné ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo broskve, a vytvořit tak variace na tento oblíbený dezert.

Nepřehlédněte: připojte se do naší skupiny pro inspirace z kuchyně na sladké recepty, zákusky, koláče, dezerty.

Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodové řezy – potírání těsta marmeládou

Recept na perfektní dezert – jahodové řezy

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 25 minut
Doba odpočinku v lednici 8 hodiny
Celkový čas 8 hodiny 45 minut
Porcí 24 kusů
Připravte si je doma a užijte si sladký okamžik s rodinou a přáteli. Jahodové řezy s pudinkem se skvěle hodí nejen na horké letní dny. Pochutnat si můžete kdykoliv, když máte po ruce jahody.

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Plech na pečení
  • Hrnec

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 1/2 hrnku mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl

Ingredience na krém:

  • 600 gramů jahodového kompotu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • malinová zavařenina

Dekorace:

  • šlehačka
  • čerstvé jahody

Postup 

  • Předehřejte troubu na 215 °C.
  • V misce spojte celá vejce a cukr, a šlehejte, dokud směs nezhoustne.
    Vejce s cukrem na jahodové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Vejce s cukrem na jahodové řezy

  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přes sítko postupně přidávejte mouku do vaječné směsi a míchejte. Těsto by mělo mít konzistenci hustého sirupu – husté, ale tekuté.
    Přidání mouky do těsta na jahodové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidání mouky do těsta na jahodové řezy

  • Vymažte pekáč olejem a vysypte moukou. Nalijte těsto do pekáče a rovnoměrně ho rozetřete do vrstvy asi 3 mm silné.
    Těsto na jahodové řezy na plechu

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Těsto na jahodové řezy na plechu

  • Pečte v předehřáté troubě 5 minut, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších přibližně 20 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.
  • Během pečení těsta si připravte náplň. Přeceďte jahodový kompot, abyste získali asi 475 ml tekutiny.
    Slévání kompotu na jahodové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Slévání kompotu na jahodové řezy

  • Polovinu tekutiny nalijte do hrnce, přidejte vanilkový cukr a přiveďte k varu.
    Jahodový řez – příprava krému

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodový řez – příprava krému

  • Do druhé poloviny tekutiny zašlehejte kukuřičný škrob, dokud směs není hladká, a poté přidejte do vroucí směsi v hrnci.
    Jahodové řezy – přidání škrobu

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodové řezy – přidání škrobu

  • Směs podle chuti oslaďte a případně přidejte červené potravinářské barvivo pro intenzivnější barvu. Pokud je směs příliš kyselá, přidejte více cukru a mléka.
    Jahodové řezy – přidání barviva

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodové řezy – přidání barviva

  • Pokud se směs srazí, přelijte ji přes sítko, dokud je ještě tekutá. Pokračujte v míchání, dokud nezhoustne, a poté nechte mírně vychladnout.
    Vaření krému na jahodové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Vaření krému na jahodové řezy

  • Vezměte upečené těsto a opatrně ho vyjměte z formy. Rozkrojte ho na dvě poloviny.
    Jahodové řezy – krájení těsta

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodové řezy – krájení těsta

  • Spodní polovinu potřete malinovou marmeládou. Na horní vrstvu rozetřete jahodový kompot a postupně přidávejte připravený pudink.
    Přidání krému na jahodové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidání krému na jahodové řezy

  • Ze zbylých kousků těsta vytvořte stěny kolem dortu, aby pudink zůstal na místě. Dort dejte přes noc do lednice.
    Jahodový řez – dokončování

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Jahodový řez – dokončování

  • Druhý den ho nakrájejte mokrým nožem na obdélníky nebo čtverce a ozdobte šlehačkou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká, Slovenská
Klíčové slovo: dezert, jahodové řezy, jahody, pudinkové řezy, řezy na plech


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest