Dostali jste chuť na prémiový dezert? Tyto jahodové pusinkové řezy vás pohladí po jazyku i duši. Neodolatelná symfonie chutí je výsledkem kombinace bílkového těsta, jahod a želé s krémem. Dezerty tohoto typu mají často za následek dožadování se další porce a také receptu. Nedivte se tedy, když se po prvním soustu na vás hosté sesypou. Pokud náhodou nemáte jahody, nebo jahodová sezóna už skončila, zhodnoťte dezert jakýmkoliv jiným ovocem. Skvělá bude jistě různě namixovaná ovocná lesní směs. Pusinkové řezy, jejichž základ tvoří hlavně samozřejmě bílkový sníh, si získaly u nás doma neodbytné místo v sérii podávaných dezertů. Nezapomeňte na mandle na povrchu, ty dodají řezům příjemně nahořklou chuť, která zbytek dezertu dobře zvýrazňuje. Tento dezert máme rádi, protože je nejen chutný, ale také vypadá dobře a rádi se s ním pochlubíme přátelům.
Recept na pusinkové řezy
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 4 bílky
- 160 g mouky
- 50g cukru
- 3 lžíce kakaa
- 75 g másla
- 75 ml mléka
- 1 lžička kypřícího prášku
- 50 g čokolády
- 4 žloutky
Želé:
- 80 g želé
- 900 ml vody
- 1000 g jahod
Bílkový krém:
- 4 bílky
- 150 g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 80 g čokolády
- mandlové lupínky
Krém:
- 500 ml smetany
- 50 g cukru
- 15 g želatiny
- 80 ml vody
Postup přípravy těsta
1. Ze 4 bílků a cukru vyšleháme sníh a za stálého šlehání přidáme 4 žloutky.
2. Potom přilejeme mléko a olej a do vyšlehané směsi prosejeme mouku.
3. Poté přidáme kakao, prášek do pečiva a jemně promícháme do hladka.
4. Nyní přimícháme nastrouhanou čokoládu a dáme na plech vyložený papírem o rozměru přibližně 25×40 cm.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut.
Příprava želé
1. Do misky nasypeme želé a zalejeme horkou vodou (nejraději máme Galaretku).
2. Želé mícháme ve vodě dokud se nerozpustí a potom očistíme jahody od stopky.
Postup přípravy bílkového krému
1. Z bílků a cukru vyšleháme sníh a utužíme škrobem.
2. Nyní přidáme rozpuštěnou čokoládu a vše opatrně smícháme.
3. Dáme na plech, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 120 stupňů 60 minut.
Dokončení
1. Na hotový korpus poklademe očištěné jahody po celé ploše a zalejeme želatinou.
2. V menší mističce rozmícháme ve vodě želé na krém a ve větší vyšleháme smetanu s cukrem.
3. Poté smícháme želé se smetanou a prošleháme.
4. Hotový krém rovnoměrně nalejeme na želatinou zakryté jahody a navrch položíme upečený bílkový korpus.
5. Dáme do lednice na 4 hodiny ztuhnout a můžeme podávat.
Tip pro vás: Jaký drink podávat k pusinkovým řezům?
K pusinkovým řezům máme vyzkoušené Tokajské víno a také prosecco. Oba tyto drinky mají skvělý předpoklad rozptýlit chuťové buňky natolik, aby pusinkové řezy působily jako nevinný dezert.
Z nealkoholických nápojů doporučujeme jemný bílý nebo zelený čaj bez oslazení. Příapadně espresso ze 100% arabských zrn.