Tyto piškotové řezy u nás doma patří mezi nejoblíbenější dezerty – děti i manžel si je žádají pořád dokola. Mají v sobě všechno, co má správný moučník mít: jemný korpus, šťavnatou jahodovou vrstvu, lehký pudinkový krém a navrch čerstvé ovoce. Mám ráda, jak se jednotlivé vrstvy krásně doplňují – piškot je nadýchaný, krém jemný a ovoce dodá moučníku svěžest. I když působí lehce a letně, bez obav ho připravím i na slavnější příležitost, protože vypadá hezky a chutná ještě líp.

Když řezy dělám pro děti, rum jednoduše vynechám a piškoty pokapu ovocnou šťávou. Takový moučník má tradici nejen u nás, ale i v celé střední Evropě. Kombinace piškotů, krému a jahod se objevovala už v rakousko-uherské kuchyni a zůstala oblíbená dodnes – prostě klasika, která se neomrzí.

Recept na jahodovo-piškotové řezy

Celková doba přípravy cca 1 hodina

Ingredience pro přípravu 24 kusů

Korpus:

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 60 g jahodového džemu
  • 180 g kulatých piškotů
  • 4 lžíce rumu

Náplň a krém:

  • 500 g jahod + pár k ozdobení
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sáček želatiny zastudena

Postup přípravy piškotového korpusu

1. Vejce společně s moučkovým cukrem vyšleháme do světlé pěny a přisypeme mouku promíchanou s kypřicím práškem.

2. Vzniklou hmotu rozetřeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme při 180°C zhruba 20 minut, dokud není těsto pružné a lehce zlatavé.

3. Poté necháme korpus zcela vychladnout.

Příprava jahodové vrstvy

1. Na vychladlý piškot natřeme vrstvu jahodového džemu a rovnoměrně rozložíme kulaté piškoty zakápnuté rumem.

2. Jahody očistíme, nakrájíme na menší kousky a vložíme je do kastrůlku.

3. Podlijeme vodou, zasypeme třtinovým cukrem a vaříme, dokud se úplně nerozvaří.

4. Rozvařené jahody propasírujeme, vrátíme zpět na plotnu a vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě.

5. Krátce povaříme, až směs zhoustne, ještě horký krém rozetřeme na připravený korpus s piškoty a dáme vychladnout.

6. Poté vložíme moučník na několik hodin do chladničky, aby jahodová vrstva dobře ztuhla.

Malinové pudinkové řezy - recept a postup

Pudinkové řezy se zakysanou smetanou a nadýchanou pěnovou čepicí. Jako děti jsme je milovali – nejen pro jejich chuť, ale i pro ten krásný vzhled.

Dokončení

1. Smetanu vyšleháme do tuha a spojíme ji se zakysanou smetanou, vanilkovým i moučkovým cukrem.

2. Nakonec vmícháme připravenou želatinu a krém rozetřeme na vychlazenou jahodovou vrstvu.

3. Moučník necháme alespoň 4 hodiny v chladu, aby ztuhnul.

4. Před podáváním nakrájíme na řezy a dozdobíme čerstvými jahodami.

Jahodovo-piškotové řezy posypané nastrouhanou čokoládou.
Jahodovo-piškotové řezy posypané nastrouhanou čokoládou.

Tip na závěr

Pokud chcete dezert pozvednout, můžete jej na závěr posypat nastrouhanou bílou čokoládou nebo ozdobit lístky máty.

Obrázek receptu na Tříbarevné Mrože s jahodami a čokoládovou polevou

Tříbarevné řezy mrož s jahodami a čokoládovou polevou

Obrázek receptu na Zrcadlo léta: Jahodovou aspikovou buchtu

Zrcadlo léta: Letní jahodová aspiková buchta na plech

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest