Dezert, který září barvami, trochu se třese a nádherně leskne, přináší vzpomínky na sváteční stoly a retro oslavy a na takzvané moučníky z tácu. Sladké jahody zalité jemným červeným želé, pod nimi krémová náplň a měkký korpus. Moučník, který nejen chutná, ale i vypadá jako z vitríny v cukrárně.
Aspiková buchta se rozšířila v českých domácnostech hlavně v 70. a 80. letech, kdy se v obchodech začal objevovat želatina a na ní navazující vitacitové vrstvy. Zatímco klasický aspik byl doménou slaných pokrmů, ten sladký se proměnil v hravou ozdobu řezů a dortů. Aspiková buchta je oblíbená hlavně pro její vzhled s leskem, je chladivá a osvěžující, drží svůj tvar a lze jí dobře obměňovat a použít na její přípravu téměř každé ovoce.
Recept na přípravu zrcadla léta: aspikové ovocné buchty
Ingredience potřebné na přípravu Jahodové aspikové buchty
Korpus
- 6 vajec
- 240 g cukru krupice
- 210 g hladké mouky
- půl balíčku prášku do pečiva
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Krém
- 2 smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 2 zakysané smetany
- jahody (nebo jiné ovoce)
Aspik
- 500 ml vody
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 1 citronový Vitacit
Postup přípravy buchty aspikové letní buchty z plechu
1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Vyklopíme a necháme vychladit.
2. Smetany ke šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme 2 vanilkové cukry a 2 zakysané smetany. Ušleháme hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.
3.Krém poklademe jahodami a dezert dáme chladit do lednice.
4. Vodu, pudinkový prášek a Vitacit smícháme a začneme ohřívat. Ohřejeme k bodu varu, nesmí se vařit, jinak nezhoustne!
5. Aspik mírně vychladíme a vylijeme na dezert. Necháme ztuhnout v lednici.
Dezert podáváme s kopečkem šlehačky, ale lahodný je i samotný.

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy

Fanta řezy, lahodná chuť oblíbeného nápoje v dezertu
pozn.: částečně upraveno AI