Dezert, který září barvami, trochu se třese a nádherně leskne, přináší vzpomínky na sváteční stoly a retro oslavy a na takzvané moučníky z tácu. Sladké jahody zalité jemným červeným želé, pod nimi krémová náplň a měkký korpus. Moučník, který nejen chutná, ale i vypadá jako z vitríny v cukrárně.

Aspiková buchta se rozšířila v českých domácnostech hlavně v 70. a 80. letech, kdy se v obchodech začal objevovat želatina a na ní navazující vitacitové vrstvy. Zatímco klasický aspik byl doménou slaných pokrmů, ten sladký se proměnil v hravou ozdobu řezů a dortů. Aspiková buchta je oblíbená hlavně pro její vzhled s leskem, je chladivá a osvěžující, drží svůj tvar a lze jí dobře obměňovat a použít na její přípravu téměř každé ovoce.

Recept na přípravu zrcadla léta: aspikové ovocné buchty

Ingredience potřebné na přípravu Jahodové aspikové buchty

Korpus

  • 6 vajec
  • 240 g cukru krupice
  • 210 g hladké mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Krém

  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 zakysané smetany
  • jahody (nebo jiné ovoce)

Aspik

  • 500 ml vody
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 1 citronový Vitacit

Postup přípravy buchty aspikové letní buchty z plechu

1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Vyklopíme a necháme vychladit.

2. Smetany ke šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme 2 vanilkové cukry a 2 zakysané smetany. Ušleháme hladký krém, který naneseme na vychladlý korpus.

3.Krém poklademe jahodami a dezert dáme chladit do lednice.

4. Vodu, pudinkový prášek a Vitacit smícháme a začneme ohřívat. Ohřejeme k bodu varu, nesmí se vařit, jinak nezhoustne!

5. Aspik mírně vychladíme a vylijeme na dezert. Necháme ztuhnout v lednici.

Asppik mírně vychladíme a polijeme dezert. \odložíme do lednice.
Foto: Jaroslava Fišarová, Aspik mírně vychladíme a polijeme dezert. Odložíme do lednice.

Dezert podáváme s kopečkem šlehačky, ale lahodný je i samotný.

Recept na vitacitové řezy z plechu

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy

Fanta řezy - Celý dort

Fanta řezy, lahodná chuť oblíbeného nápoje v dezertu

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest