Bramborový knedlík coby příloha patří k nejoblíbenějším na českém talíři. Bez bramborového knedlíku si jen stěží představíme pečenou husu, kachnu nebo třeba vepřové výpečky. To a mnoho dalšího jsou jídla, úzce spjaty s poctivými bramborovými knedlíky. Spousta z nás nedá dopustit na kombinaci houskových a bramborových knedlíků na talíři například k svatomartinské huse. Kromě České republiky najdeme milovníky bramborových knedlíků také na Slovensku, v Německu, Polsku nebo třeba Rakousku.

Obecně se můžeme setkat se třemi základními způsoby “přípravy” bramborového knedlíku. Prvním a podle mě bohužel tím nejčastějším je pouze ohřátí již hotového koupeného knedlíku ze supermarketu. Jednoznačně nejrychlejší způsob, zato s nejmenším chuťovým prožitkem. Dále si z regálu obchodu můžeme odnést polotovar v podobě práškového bramborového těsta. To se podle návodu na obalu připraví a knedlíky uvaří. Výsledná chuť je již o poznání lepší, nežli u hotového knedlíku. Posledním a nejpoctivějším způsobem je příprava domácího těsta z brambor. Takové knedlíky jsou rozhodně nejchutnější a jen těžko je srovnáte s ostatními. A přesně o tom je tento recept. O poctivých bramborových knedlících.

Recept na bramborový knedlík

Délka přípravy 20 minut, délka vaření 23 minut. 2 knedlíky.

Ingredience pro přípravu

  • 900 g brambor
  • 480 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce a necháme je do druhého dne vychladnout.

2. Druhý den si přivedeme k varu osolenou vodu ve větším hrnci.

3. Mezitím si oloupeme a nastrouháme uvařené a zchladlé brambory na jemném struhadle.

Uvařené brambory oloupeme.
Uvařené brambory oloupeme.
Brambory najemno nastrouháme.
Brambory najemno nastrouháme.

4. Tyto brambory si přendáme do velké misky a v jiné míse si samostatně spolu smícháme mouku, bramborový škrob a 1 lžičku soli.

5. Suchou směs ingrediencí s moukou přesypeme k bramborám a navíc rozklepneme vejce.

Smícháme všechny ingredience s bramborami.
Smícháme všechny ingredience s bramborami.

6. Nyní ručně vypracujeme hladké homogenní těsto a pokud by se vám příliš lepilo, přidejte trochu mouky.

7. Hotové těsto rozdělíme na 2 stejné části a každou z nich vyválíme na váleček o průměru cca 6 cm. Knedlík nesmí být delší než hrnec, ve kterém se bude vařit, aby byl ponořený celý.

Vytvarujeme 2 knedlíky.
Vytvarujeme 2 knedlíky.

8. Jakmile nám osolená voda v hrnci vře, vložíme do ni knedlíky a průběžně je podebereme opatrně, aby se nepřilepily ke dnu.

Knedlíky uvaříme.
Knedlíky uvaříme.

9. Vaříme asi 20 – 23 minut a poté je opatrně pomocí děrované naběračky vyndáme z hrnce.

Propícháme vidličkou.
Propícháme vidličkou.

10. Knedlíky nakonec propícháme vidličkou.

TIP: Pokud nemáte v plánu bramborové knedlíky hned po uvaření podávat, potřete je rozpuštěný máslem nebo sádlem. Díky tomu neoschnou.

Bramborový knedlík s husou a zelím.
Bramborový knedlík s husou a zelím.

Historie bramborového knedlíku

Historie bramborových knedlíků samozřejmě nemá tak dlouhé kořeny, jako u houskového knedlíku. Je totiž úzce spjata s dovozem brambor do Evropy v 16. století, kdy se k nám poprvé dostaly z oblasti Peru. Zajímavé je, že brambory byly zpočátku považovány za okrasné rostliny. Naprosto základní potravinou v domácnostech se staly až během 18. století zejména mezi chudšími vrstvami. Téměř okamžitě, jakmile se knedlíky uchytili běžně v domácnostech, vznikly bramborové knedlíky. Staly se oblíbenými díky sytosti a jednoduchosti přípravy



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest