Většina lidí již dnes zná cheesecake jako možná až prémiový dezert, který má kořeny v USA. Tato tvarohová pochoutka již u nás značně zdomácněla a setkáváme se s ní v běžných cukrárnách. Klasický cheesecake ve tylu “New York” je ikonický dezert, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tento cheesecake je známý svou bohatou a krémovou texturou, kterou doplňuje jemně křupavá krusta. Základem tohoto receptu je kvalitní smetanový sýr, který se mísí s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem, aby se vytvořila luxusní náplň. Po upečení se cheesecake nechává pomalu vychladit, což zajišťuje jeho dokonalou konzistenci. Klasický New York style cheesecake je často podáván s jednoduchou polevou z čerstvého ovoce nebo s lehkým džemem, které nádherně doplňují jeho jemnou chuť.
Nutno dodat, že cheesecaků můžete ochutnat celou řadu, ale ne všechny jsou tak dobré. Zkuste proto tento recept na náš cheesecake, u kterého nikdo nebude hádat, že jste ho dělali sami doma. Připravte si doma tuto moderní pochoutku a ukažte, že vaše kuchyně jde s dobou.
Jak se připravuje cheesecake
Příprava tohoto cheesecakeu je překvapivě jednoduchá a nevyžaduje žádné komplikované techniky. Stačí dodržovat několik základních kroků a mít po ruce kvalitní ingredience. Prvním krokem je příprava krusty, která se skládá z drcených sušenek a rozpuštěného másla. Poté následuje příprava náplně, kde je důležité všechny ingredience dobře promíchat, aby se dosáhlo hladké konzistence. Nakonec se cheesecake peče při nízké teplotě, což zajišťuje jeho rovnoměrné upečení a jemnou texturu. Tento dezert je ideální na slavnostní příležitosti, rodinné oslavy. Vaši hosté budou jistě nadšeni a budou si tento klasický cheesecake pamatovat ještě dlouho po posledním soustu.
Recept na cheesecake s ovocem
Potřebné vybavení
- 1 Forma ideálně průměr 24 cm
- 1 Mísa
- 1 Hrnec
- Plech, do kterého se vejde kulatá forma
Suroviny
Ingredience na korpus
- 300 g Máslových nebo kakaových sušenek (můžou být i bez cukru)
- 120 g Másla
Ingredience na náplň
- 1 kg Smetanového sýra (Philadelphia, Lučina nebo Mascarpone)
- 350 g Moučkového cukru
- 5 ks Vajec
- 120 g Zakysané smetany min 20% (nebo sladké smetany min. 30%)
- 25 g Škrobu
- 2 balení Vanilkového cukru
- 1 lžička Natrouhané citrónové kůry (dle chuti)
Ingredience na polevu
- 220 ml Vody
- 100 g Cukru
- 500 g Vypeckovaných třešní (nebo jiné ovoce např. borůvky)
- 15 g Škrobu
- Mandlová esence (dle chuti)
Postup
Příprava korpusu
- Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů Celsia.
- Rozpustíme si máslo.
- Nadrtíme si sušenky v mixéru nebo ručně.
- Sušenky zalejeme rozpuštěným máslem.
- Formu si vyložíme pečícím papírem a nasypeme do ní sušenky.
- Těsto uhladíme a vytvoříme mírně boční stěnu.
- Utlačíme dnem sklenice.
- Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Příprava krému
- Do mísy dáme vejce, vanilkový cukr a moučkový cukr.
- Pokud chceme, můžeme dát citrónovou kůru.
- Šleháme cca 5 minut do napěnění.
- Přidáme do misky sýr, škrob a smetanu.
- Šleháme dokud nevznikne pěkná homogenní směs.
Pečení
- Formu s vnější strany obalíme alobalem tak, aby mohla být forma použita pro vodní lázeň.
- Formu dáme na plech s vyššími stěnami, aby mohl být použitý pro vodní lázeň.
- Krém nalejeme do formy na korpus.
- Do plechu nalejeme vodu do výšky cca 2/3 formy.
- Pečeme na 170 stupňů Celsia asi 1 hodinu.
- Po upečení pootevřeme dvířka trouby a necháme cca 3 hodiny vychladnout na pokojovou teplotu.
- Poté odstraníme z formy alobal a dáme cheesecake na 5 hodin do lednice.
Příprava polevy
- V kastrolu si rozpustíme ve vodě škrob a cukr. Dáme vařit.
- Jakmile se voda začne vařit, přidáme vypeckované ovoce.
- Vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout.
- Můžeme přidat mandlové aroma.
- Dáme do lednice.
Dokončení
- Po zchladnutí cheesecake, nožem oddělíme dort od bočnic formy.
- Sundáme bočnice formy.
- Ovocnou polevu dáváme na dort až v momentě servírování na každý kus zvlášť.