Originální recept na housky z piva a nivy? Je to zajímavá kombinace – a jde o neobyčejný chuťový zážitek! Toto pečivo nabízí něco víc než jen běžnou snídani, je to malý gurmánský zážitek, kterému se nedá odolat. Vyzkoušejte ho s postupem podle Josefa Maršálka.
Modrý sýr, konkrétně Niva, hraje v tomto receptu hlavní roli. Jeho výrazná a lehce pikantní chuť skvěle doplňuje jemnost pečiva. Málokdo ví, že název tohoto sýra má svůj původ v přírodě. „Niva“ je odvozeno od slovanského slova pro louku, což odkazuje na modrozelené žilkování plísně, které připomíná bujnou trávu. I když se historicky traduje, že receptura na Nivu vznikla ve střední Evropě, její původ je spojen s francouzským roquefortem. Pivní housky s nivou jsou tak moderní reinterpretací starých tradic, a to s přídavkem další pozoruhodné ingredience – piva. Pivo totiž při pečení působí jako skvělý kypřicí prostředek. Díky obsaženému droždí a oxidu uhličitému pomáhá vytvořit lehkou a nadýchanou strukturu, zatímco alkohol se během pečení zcela vypaří.
Recept na domácí pivní housky s nivou a celozrnnou moukou
Příprava tohoto pečiva můžeme rozdělit do několika fází. Aktivní práce s těstem vám zabere zhruba 15 minut, pak ale následuje kynuté. Počáteční kynutí těsta trvá jednu hodinu, po něm následuje půlhodinové kynutí po vytvarování housek. Celkem tedy počítejte s dobou přípravy hodinu a půl a dobou pečení 20 až 22 minut. Z uvedených surovin připravíte osm nadýchaných housek.
Ingredience k přípravě
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g hladké mouky
- 220 g piva
- 100 g nivy
- 5 g soli
- 1 balení sušeného droždí
Postup přípravy pivních housek s nivou
1. Nejprve si do mísy připravte sypké suroviny. Smíchejte hladkou a celozrnnou špaldovou mouku se solí a sušeným droždím.
2. Vše důkladně promíchejte, aby se droždí rovnoměrně rozptýlilo.
3. K moučné směsi poté postupně přilijte pivo a začněte zpracovávat těsto. Nejlépe se to dělá rukama, dokud nezískáte kompaktní a lehce lepivou kouli.
4. Nyní do těsta zapracujte nastrouhanou nebo nadrobenou nivu. Není potřeba ji zapracovat dokonale, spíše ji do těsta jen zlehka vmačkejte, ať zůstanou zachovány menší kousky sýra, které se při pečení nádherně roztečou a vytvoří chuťové kapsy.
5. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě po dobu jedné hodiny.
6. Po uplynutí této doby by mělo těsto alespoň zdvojnásobit svůj objem. Těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na osm stejně velkých dílů, zhruba 90 gramů každý.
7. Z každého dílu vyválejte váleček a vytvarujte klasickou housku.
8. Housky vyskládejte na plech s pečicím papírem, potřete je vodou a nechte je kynout další půl hodiny.
9. Před pečením je znovu potřete vodou, aby získaly lesk, a posypte je oblíbenými semínky – třeba sezamovými nebo makovými.
10. Troubu si předehřejte na 250 stupňů.
11. Housky vložte do trouby a nechte je péct dvě minuty.
12. Poté teplotu snižte na 230 stupňů a pečte je dalších 15 až 20 minut, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu a zespodu nebudou znít dutě.
Tipy redakce
- Sýr navíc: Nezapomeňte si připravit extra nivu, kterou můžete nasypat na housky přímo před pečením. Získáte tak extra křupavou kůrku a ještě intenzivnější chuť. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet i jiné druhy modrých sýrů.
- Správná teplota piva: Ujistěte se, že pivo, které používáte, má pokojovou teplotu. Příliš studené pivo by mohlo zpomalit proces kynutí droždí a negativně ovlivnit finální strukturu housek.
- Jak dosáhnout extra vláčnosti: Do těsta můžete přidat lžíci olivového oleje, který zajistí, že housky zůstanou déle měkké a vláčné. Olej navíc dodá pečivu jemnou, ale příjemnou chuť.
- Variace a kombinace: Pokud vám Niva nechutná, můžete ji nahradit eidamem, cheddarem nebo česnekovými sýry. Skvělá je i směs bylinek a slunečnicových semínek. Housky můžete servírovat s čerstvým krémovým sýrem, šunkou a třeba i s kysanou okurkou.

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin
