Ze všech možných surovin a potravin, které si můžeme připravit doma, namísto abychom pro ně šli do supermarketu, patří pečivo mezi žhavé kandidáty. Každý, kdo už někdy vyzkoušel rohlík, chleba nebo právě housku právě vytaženou z trouby, ví, že se tomu nevyrovná žádná řetězcová pekárna. Prostě jednoduše nemůže, pokud nebudete u pekaře stát a čekat na čerstvě upečenou várku. Proto není nic jednoduššího, než si upéct vlastní houstičky a ideálně tyto!

V dnešní době se často upřednostňují „moderní“ tuky jako máslo, olej nebo margarín, ale právě vepřové sádlo má v české kuchyni nenahraditelné místo. Často je až dechberoucí, kdy některé hospodyně připravují tradiční pokrmy na rostlinném oleji. Ta přirozená chuť tam poté prostě chybí. Pojďme si ukázat, jak na křupavé sádlové houstičky!

Recept na sádlové housky

Ingredience pro přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí (10 g) nebo čerstvé 1/2 kostky
  • špetka cukru
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • 80 – 100 g rozpuštěného sádla
  • 150 – 200 ml vlažného mléka
  • bílek na potření
  • sůl a kmín na posyp

Postup přípravy houstiček

1. Mouku smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek.

2. Do důlku vsypeme droždí, posypeme špetkou cukru a zalijeme troškou vlažného mléka.

3. Necháme asi 5 minut pracovat a poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.

4. Necháme vykynout a následně rozdělíme na 8 – 10 stejných dílů.

5. Z každého uděláme 3 pruhy, které spleteme a necháme ještě chvíli na plechu kynout.

6. Potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme solí a kmínem.

7. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.

Čerstvé domácí rohlíky vytažené z trouby.

Domácí křupavé rohlíky, nejlepší jsou čerstvé ke snídani

Domácí sádlové houstičky.
Zdroj: freepik.com, Domácí sádlové houstičky.

Využití houstiček

Sádlové houstičky jsou univerzální a hodí se k vydatné snídani nebo třeba jako příloha k polévce. Samozřejmě jsou nejlepší čerstvě upečené a ještě teplé, s kouskem másla, které se na povrchu pomalu rozpouští.

TIP: Když je zamrazíte, stačí je jen rozmrazit a lehce opéct, budou chutnat jako čerstvé.

Obrázek receptu na Skvělé a oblíbené snídaňové pečivo ze žitné mouky, nazývané i kaiserky

Skvělé a oblíbené snídaňové pečivo ze žitné mouky, nazývané i kaiserky

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest