Chcete letos upéct něco nového? Zkuste pařížské tyčinky. Opravdu pocházejí z Francie a francouzská elegance z nich jasně vyzařuje. Spojení jednoduchých surovin do zdánlivě obyčejného pečiva vytváří rafinovanou kombinaci chutí. Moje babička je pekla vždy na Vánoce a já se na ně každý rok těšila. A mám to tak dodnes. Vždy se těším, až si s talířkem pařížských tyčinek a šálkem kávy zalezu pod deku a pustím nějakou otřepanou vánoční klasiku.
Pokud se je také rozhodnete povýšit na vánoční cukroví, upečte je asi tak 1–2 týdny před Vánoci. Potřebují chvíli odležet, aby se poleva a těsto prolnuly a chuť spojila.
Recept na pařížské tyčinky
Doba přípravy: 50–60 minut
Co potřebujeme
Těsto
- 260 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 140 g másla
- 140 g ořechů (vlašské, lískové – podle chuti)
- 1 vejce
Poleva
- 1 bílek
- 100 g cukru
Postup přípravy pařížských tyčinek
1. V míse smícháme mouku, cukr a nasekané ořechy. Přidáme změklé máslo (ne rozpuštěné) a vejce.
2. Ingredience dobře propracujeme rukama nebo stěrkou, aby vzniklo kompaktní, ale ne tuhé těsto.
3. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku, ze které radlátkem vytvoříme obdélníky. Klademe na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 20–25 minut, aby byly na povrchu zlatavé.
5. Necháme zcela vychladnout a poté potíráme připravenou polevou.
6. Pro lesklou polevu vyšleháme bílky s cukrem. Dbáme na to, aby miska, ve které šleháme, i metličky byly dobře odmaštěné. Začneme nejprve šlehat samotné bílky, jakmile se objeví náznak pěny, postupně po lžících zašleháme cukr.
7. Lžičkou naneseme polevu na povrch tyčinek a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Pařížské tyčinky nejen na Vánoce
Nejde o klasické vánoční cukroví, spíše o slavnostnější drobný dezert, který si můžete dát kdykoli během roku. Někdo je peče na Velikonoce, ale hodí se i na svatby nebo oslavy všeho druhu.
Pařížské rožky – královny českého cukroví. Nadýchané, čokoládové, s máslovým krémem, co se rozplývá na jazyku
Sváteční vanilkové rohlíčky jsou tak křehké, že se doslova rozplývají na jazyku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková