Toto je výborný a snadný recept na kachní prsa se žampionovou rýží. Jídlo, které vás okouzlí svou bohatou chutí a jemností, které rozmazlí vaše chuťové buňky. Příprava je velmi snadná a výsledek stojí za to.
Tento recept na kachnu je neskutečně úžasný, do půl hodiny máte hotové jídlo a všichni si moc pochutnají.
Nejvíc práce na celém pokrm je při loupání a krájení žampionů. Nemám ráda čištění hub, ale houby zbožňuji. Když jsou houby očištěné, tak je orestujeme na cibulce s česnekem a pak jen přidáme propláchnutou rýži a vaříme do změknutí. Mám ráda, když je v rýži trochu bílého vína a místo vody podlévám rýži vývarem. Díky těmto složkám je rýže výborná.
Příprava kachních prsou je sama o sobě velmi snadná – prsa jen okořeníme a nasucho opečeme na pánvi z obou stran. Abyste to měli hezky kompletní, natočila jsem k receptu i video jak při přípravě postupuji – je na konci 🙂.
Recept na Kachní prsa se žampionovou rýží
Potřebné suroviny:
- 2 kachní prsa
- čerstvý rozmarýn (volitelné)
- sůl a pepř na dochucení
- 300 g rýže
- 500 ml vývaru
- 150 g hnědých žampionů (oloupané a nakrájené na plátky)
- 1 cibule (nakrájená najemno)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 100 ml bílého suchého vína
- italská bylinková sůl na dochucení
- lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme rýži: na oleji orestujeme cibuli s česnekem, jakmile se česnek rozvoní přidáme nakrájené žampiony, vše restujeme dokud žampiony nezměknou. Poté osolíme bylinkovou solí.
2. K žampionům přidáme propláchnutou rýži, chvíli restujeme, poté přidáme bílé víno. Jakmile se víno odpaří postupně přiléváme vývar. V průběhu vaření rýže kontrolujeme, aby se neodpařila voda úplně. K rýži přidáme snítky čerstvého rozmarýnu a vaříme pod pokličkou, tak docílíme, aby rýže byla rychleji hotová. Rýži vaříme do změknutí.
3. Nyní připravíme kachní prsa: nejprve si nařežeme kůži prsa, poté okořeníme solí a pepřem z obou stran.
4. Na rozpálenou pánev položíme prsa, kůží dolů. Takto prsa na střední teplotě opékáme. Jakmile prsa začnou pouštět tuk přidáme čerstvý rozmarýn.

Křupavá kachna na asijský způsob
5. Když je kůže zlatavá, prso otočíme. A opékáme opět do zlatova. Celý proces trvá cca 10 minut, záleží na tloušťce prsa.
6. Hotové prso nakrájíme na plátky a podáváme s vařenou žampionovou rýží.
Dobrou chuť.

Pečeme víkendovou kachnu na jablkách: tradiční kachna se zelím a bramborovými noky
Video recept na kachní prsa
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI