Nejslavnější „slaný koláč“ je sice pizza, slané koláče ale mají v Evropě bohatou tradici. Ve Francii pečou quiche, vydatný koláč z nekynutého, křehkého těsta většinou se smetanovou náplní. Němci zase Flammkuchen. V našich luzích a hájích jsou oblíbené zelňáky a kynuté slané koláče. Tento recept nenazývám pizzou, protože těsto na pizzu kyne v chladu mnohem déle. Oproti pizze tedy spatřuji výhodu v tom, že těsto nemusíte zadělávat den předem. Ani obloha nebude typicky pizzová, spíše taková hezká, česká.

Nečekejte žádnou dietní kuchyni, koláče jsou pořádně vydatné a syté. Jeden si dají i vegetariáni, protože obsahuje různé druhy sýrů. Druhý osloví výhradně masožravce. Perfektně se hodí jako chuťovka k pivu nebo vínu, když potřebujete do žaludku něco mastnějšího. Super jsou také na piknik nebo rautový stůl, pokud vám nevadí, že je budete jíst vychladnuté (podle mě chutnají skvěle i tak). Občas peču slané koláče jen tak k večeři. Není to sice úplná rychlovka, protože těsto hodinu kyne, ale když máte čas, rodinu s nimi určitě potěšíte.

Recept na skvělé kynuté slané koláče

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut

Co potřebujeme:

Na těsto

  • ¼ kostky čerstvého droždí (cca 12 g)
  • 100 ml teplého mléka
  • ½ lžičky cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce olivového oleje (cca 40 ml)
  • špetka soli

Náplň – koláč čtyř sýrů

  • 50 g čerstvého sýra s bylinkami (na potření těsta)
  • 40 g Brie
  • 40 g Niva (plísňový sýr)
  • 40 g Tylžský sýr
  • 40 g mozzarella

Náplň – pikantní koláč

  • 3 lžíce chilli omáčky
  • 60 g kuřecí selské debrecínky
  • 60 g prorostlé slaniny
  • ½ červené cibule

Postup přípravy slaných kynutých koláčů

1. Zaděláme kvásek: Do vlažného (pozor, ne horkého) mléka rozmícháme droždí a cukr a asi 10 minut necháme v teple vzejít kvásek.

2. Prosejeme mouku, přidáme žloutek, olej, sůl a kvásek a vypracujeme hladké a pružné těsto. Práci nám ulehčí robot, ale zvládneme to i ručně.

Obrázek k receptu na kynuté slané koláče
Foto: cooky.cz, recept na kynuté slané koláče

3. Těsto necháme v teple kynout 1 hodinu, aby zdvojnásobilo objem. Potom ho rozdělíme na dvě části a vyválíme dva korpusy.

4. Jeden ozdobíme sýry a druhý šunkou, slaninou a navrch proužky červené cibule.

5. Okraje koláčů můžeme potřít rozšlehaným vejcem, aby více křupaly a leskly se.

Obrázek k receptu na kynuté slané koláče
Foto: cooky.cz, recept na kynuté slané koláče

6. Pečeme 20–25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Obměny náplně slaných koláčů

Masová a sýrová obloha představují jen dva možné způsoby, jak koláče ozdobit. Možností máte nespočet, záleží jen na vlastní fantazii a oblíbených chutích. Pro inspiraci jen několik možných tipů na oblohu:

  • Lehčí vegetariánský: špenát a ricotta, sušená rajčata, olivy.
  • Rustikální: uzené maso a kysané zelí.
  • Pro milovníky ryb: losos, kopr, crème fraîche.
  • Pro děti: šunka, sýr, rajčatový protlak nebo kečup

Jednoduše si dejte na koláč to, co máte rádi, ale nepřežeňte to. Raději si udělejte dva různé koláče s různou oblohou, aby se chutě vzájemně nepřehlušovaly.

Obrázek receptu na Zlatý cibulák aneb cibulové políbení

Zlatý cibulák aneb slaný cibulový koláč

Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!

Smíchám vejce s kefírem a během chvilky podávám na stůl výborný slaný koláč. Recept, který v Česku nikdo nezná

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest