Nejslavnější „slaný koláč“ je sice pizza, slané koláče ale mají v Evropě bohatou tradici. Ve Francii pečou quiche, vydatný koláč z nekynutého, křehkého těsta většinou se smetanovou náplní. Němci zase Flammkuchen. V našich luzích a hájích jsou oblíbené zelňáky a kynuté slané koláče. Tento recept nenazývám pizzou, protože těsto na pizzu kyne v chladu mnohem déle. Oproti pizze tedy spatřuji výhodu v tom, že těsto nemusíte zadělávat den předem. Ani obloha nebude typicky pizzová, spíše taková hezká, česká.
Nečekejte žádnou dietní kuchyni, koláče jsou pořádně vydatné a syté. Jeden si dají i vegetariáni, protože obsahuje různé druhy sýrů. Druhý osloví výhradně masožravce. Perfektně se hodí jako chuťovka k pivu nebo vínu, když potřebujete do žaludku něco mastnějšího. Super jsou také na piknik nebo rautový stůl, pokud vám nevadí, že je budete jíst vychladnuté (podle mě chutnají skvěle i tak). Občas peču slané koláče jen tak k večeři. Není to sice úplná rychlovka, protože těsto hodinu kyne, ale když máte čas, rodinu s nimi určitě potěšíte.
Recept na skvělé kynuté slané koláče
Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Co potřebujeme:
Na těsto
- ¼ kostky čerstvého droždí (cca 12 g)
- 100 ml teplého mléka
- ½ lžičky cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 4 lžíce olivového oleje (cca 40 ml)
- špetka soli
Náplň – koláč čtyř sýrů
- 50 g čerstvého sýra s bylinkami (na potření těsta)
- 40 g Brie
- 40 g Niva (plísňový sýr)
- 40 g Tylžský sýr
- 40 g mozzarella
Náplň – pikantní koláč
- 3 lžíce chilli omáčky
- 60 g kuřecí selské debrecínky
- 60 g prorostlé slaniny
- ½ červené cibule
Postup přípravy slaných kynutých koláčů
1. Zaděláme kvásek: Do vlažného (pozor, ne horkého) mléka rozmícháme droždí a cukr a asi 10 minut necháme v teple vzejít kvásek.
2. Prosejeme mouku, přidáme žloutek, olej, sůl a kvásek a vypracujeme hladké a pružné těsto. Práci nám ulehčí robot, ale zvládneme to i ručně.
3. Těsto necháme v teple kynout 1 hodinu, aby zdvojnásobilo objem. Potom ho rozdělíme na dvě části a vyválíme dva korpusy.
4. Jeden ozdobíme sýry a druhý šunkou, slaninou a navrch proužky červené cibule.
5. Okraje koláčů můžeme potřít rozšlehaným vejcem, aby více křupaly a leskly se.
6. Pečeme 20–25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Obměny náplně slaných koláčů
Masová a sýrová obloha představují jen dva možné způsoby, jak koláče ozdobit. Možností máte nespočet, záleží jen na vlastní fantazii a oblíbených chutích. Pro inspiraci jen několik možných tipů na oblohu:
- Lehčí vegetariánský: špenát a ricotta, sušená rajčata, olivy.
- Rustikální: uzené maso a kysané zelí.
- Pro milovníky ryb: losos, kopr, crème fraîche.
- Pro děti: šunka, sýr, rajčatový protlak nebo kečup
Jednoduše si dejte na koláč to, co máte rádi, ale nepřežeňte to. Raději si udělejte dva různé koláče s různou oblohou, aby se chutě vzájemně nepřehlušovaly.

Zlatý cibulák aneb slaný cibulový koláč
