Tento “švihák lázeňský” mezi přílohami je noblesní, elegantní a voňavý a když ho jednou zkusíte, už se jen tak k obyčejnému houskovému knedlíku rychle nevrátíte. Nehodí se jen k omáčkám, ale i k tomu, když chcete zapůsobit na návštěvu nebo si udělat domácí oslavu. Je to knedlík s charakterem,protože v něm poznáte každý kousek rohlíku a každý kousek petrželky.
Tradice jeho přípravy vznikla v lázeňském městě Karlovy Vary, kde si hosté v lepších hotelech už od 19. století pochutnávali na této delikátní příloze, která neurazila ani nejjemnější jazýček lázeňského hosta. A tak si karlovarský knedlík drží výsostné postavení mezi klasickými přílohami dodnes. Výborně ladí například se svíčkovou omáčkou, kančím gulášem, houbovým ragú, s hovězím na víně nebo houbách, ale i s kachnou a zelím.
Recept na krále mezi knedlíky – karlovarský knedlík
Ingredience potřebné na přípravu Karlovarského knedlíku
- 6 starších rohlíků
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
- sekaná petrželka
Postup přípravy knedlíku
1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a opražíme na pánvi neb zapečeme v troubě.
2. K rohlíkům přidáme žloutky, teplé mléko, sůl, mouku a petrželku. Necháme odstát asi 10 minut.
3. Z bílků ušleháme sníh, který přidáme ke směsi a jemně zamícháme.
4. Naplníme do folie na salám a vaříme cca 20 minut. (Já vařím v parním hrnci).
Tipy
Pro nadýchanější výsledek můžete přidat místo mouky dětskou krupičku, Pro jemnější strukturu přidáváme do těsta tvaroh. Modernější verze jsou s příchutí česneku anebo sýra.

Karlovarské knedlíky: to je tradiční poklad české kuchyně

Závitky z vepřového s karlovarským knedlíkem a se zelím, které připravíme z červené cibule
pozn.: částečně upraveno AI