Znáte tohoto sladkého rebela mezi českými buchtami? Proč rebela? Protože perník znáte určitě všichni, ale co tak si říct, že to uděláte po svém – a s chutí espressa? Je to dortík pro líná rána, voňavé večery i chvíle, kdy potřebujete upéct něco rychlého, jednoduchého a neodolatelného. Perník s kávovým nádechem voní domovem, ale zároveň má v sobě špetku originality, která překvapí.
Tato buchta je nadýchaná, vláčná a s jemně kávovým tónem, který potěší milovníky jednoduchých chutí s nápadem. A co je nejlepší – stačí všechno smíchat do jedné mísy, žádné šlehání, žádné plnění, jen zamíchat a upéct. Výsledek je vždycky skvělý. Perník je výborný i samotný, ale pokud chcete něco navíc, můžete ho polít citronovou nebo čokoládovou polevou a posypat třeba oříšky.
Recept na kávový perník
Ingredience na perník s vůní kávy
- 2 vejce
- hrníček cukru
- půl hrníčku oleje
- hrníček mléka
- 2 lžičky kakaa
- marmeláda dle chuti
- vanilkový nebo čokoládový pudink
- 3 lžičky instantní kávy
- kandované ovoce
- 2 hrníčky hladké mouky
- prášek do perníku
Postup přípravy perníku s espressem
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a plech si vysteleme pečícím papírem.
2. V misce smícháme suché ingredience a přilejeme rozmíchané tekuté ingredience.
3. Všechno spolu smícháme a nalijeme na plechu.
4. Pečeme 20-25 minut, propečení zkoušíme špejlí.
Perník po upečení můžeme potřít marmeládou a polít čokoládovou polevou, anebo nechat jen tak a posypat moučkovým cukrem.

Perníkový závin aneb Sakrajda

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková