Švestková sezona je pomalu ale jistě za námi. Ale pár švestek nebo čerstvá povidla se u vás jistě najdou a máte-li rádi kynuté těsto, tento recept na skvělé a jednoduché těsto vás určitě navnadí k tomu, udělat ho víc najednou a upéct třeba dva dezerty z jednoho těsta. Protože tady je to možné, dokonce se tato možnost nabízí.
Dva koláče z jednoho těsta je kouzlo tradiční české kuchyně, kdysi babička udělala v neckách hromadu kynutého těsta a v rozkouřené peci se pak pekly koláče různých druhů. Tak proč to nevyzkoušet také? Čerstvé Honzovky s povidly i drobenkový koláč se švestkami krásně provoní byt a vykouzlí překvapivé úsměvy u stolu. A právě v tom se ukrývá ta pravá krása pečení, v jednoduchosti a pestrosti. A že bude váš stůl pestrý, to máte zaručené.
Recept na univerzální kynuté těsto pro buchty i koláč
Ingredience potřebné na přípravu Honzíkových buchet s povidly a drobenkového koláče se švestkami
Těsto (na buchty anebo koláč, z jednoho vám vyjde asi 10 buchet a jeden plech koláče)
- 500 g hladké muky
- špetka soli
- 200 ml vlažného mléka
- 100 ml oleje
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 vejce
- 1 kostka droždí
Honzíkovy buchty
- 1 dávka kynutého těsta (vyjde na 20 buchet á 50 g)
- olej
- povidla
- moučkový cukr na posypání
Drobenkový koláč
- máslo na plech
- 1 dávka těsta (vyjde na dva plechy)
- švestky + cukr krystal)
- drobenky (hrubá mouka + cukr + máslo – 100g:100:80)
Postup přípravy koláčů a buchet
Buchty
1. Do vlažného mléka dáme 4 lžíce cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, co trvá asi 15 minut).
2. Do misky dáme ostatní ingredience a nalijeme hotový kvásek, vypracujeme rukou nelepivé těsto, které necháme kynout než zdvojnásobí svůj objem, co trvá asi hodinu.
3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, rozdělíme asi na 20 kousků po 50 g. Každý kousek rukou rozplácneme a zabalíme do něj lžičku povidel.
4. Ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem s vrstvou oleje. Každou buchtu trochu vykoupeme v oleji a ukládáme vedle sebe na plech.
5. Buchty ještě necháme cca 15 minut vykynout, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po upečení znovu potřeme máslem, necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Drobenkový koláč
1. Ze stejné dávky těsta vytvoříme dva plechy koláče (nebo z poloviny jeden).
2. Vykynuté těsto rukou rozprostřeme na máslem vymazaný plech asi do vrstvy půl cm, poklademe vypeckovanými švestkami, do každé švestky dáme asi půl lžičky cukru a necháme znovu kynout asi 20 minut.
3. Posypeme silnější vrstvou drobenky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Recept je hodně podrobný, aby podle něj mohly tyto skvělé a snadné koláče upéct i začátečnice.

Rychlé koláčky různých příchutí ovšem všechny na jednom plechu
