Švestková sezona je pomalu ale jistě za námi. Ale pár švestek nebo čerstvá povidla se u vás jistě najdou a máte-li rádi kynuté těsto, tento recept na skvělé a jednoduché těsto vás určitě navnadí k tomu, udělat ho víc najednou a upéct třeba dva dezerty z jednoho těsta. Protože tady je to možné, dokonce se tato možnost nabízí.

Dva koláče z jednoho těsta je kouzlo tradiční české kuchyně, kdysi babička udělala v neckách hromadu kynutého těsta a v rozkouřené peci se pak pekly koláče různých druhů. Tak proč to nevyzkoušet také? Čerstvé Honzovky s povidly i drobenkový koláč se švestkami krásně provoní byt a vykouzlí překvapivé úsměvy u stolu. A právě v tom se ukrývá ta pravá krása pečení, v jednoduchosti a pestrosti. A že bude váš stůl pestrý, to máte zaručené.

Recept na univerzální kynuté těsto pro buchty i koláč

Ingredience potřebné na přípravu Honzíkových buchet s povidly a drobenkového koláče se švestkami

Těsto (na buchty anebo koláč, z jednoho vám vyjde asi 10 buchet a jeden plech koláče)

  • 500 g hladké muky
  • špetka soli
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí

Honzíkovy buchty

  • 1 dávka kynutého těsta (vyjde na 20 buchet á 50 g)
  • olej
  • povidla
  • moučkový cukr na posypání

Drobenkový koláč

  • máslo na plech
  • 1 dávka těsta (vyjde na dva plechy)
  • švestky + cukr krystal)
  • drobenky (hrubá mouka + cukr + máslo – 100g:100:80)

Postup přípravy koláčů a buchet

Buchty

1. Do vlažného mléka dáme 4 lžíce cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek, co trvá asi 15 minut).

2. Do misky dáme ostatní ingredience a nalijeme hotový kvásek, vypracujeme rukou nelepivé těsto, které necháme kynout než zdvojnásobí svůj objem, co trvá asi hodinu.

Těsto necháme kynout v teple přikryté asi hodinu.
Foto:Cooky.cz, Těsto necháme kynout v teple přikryté asi hodinu.

3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, rozdělíme asi na 20 kousků po 50 g. Každý kousek rukou rozplácneme a zabalíme do něj lžičku povidel.

4. Ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem s vrstvou oleje. Každou buchtu trochu vykoupeme v oleji a ukládáme vedle sebe na plech.

5. Buchty ještě necháme cca 15 minut vykynout, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po upečení znovu potřeme máslem, necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na dezert: Když je super kynuté těsto, lze z něj upéct dva koláče najednou: Honzovky s povidly i Drobenkový koláč se švestkami
Foto: Ilona Mikulecká, Když je super kynuté těsto, lze z něj upéct dva koláče najednou: Honzovky s povidly i Drobenkový koláč se švestkami

Drobenkový koláč

1. Ze stejné dávky těsta vytvoříme dva plechy koláče (nebo z poloviny jeden).

2. Vykynuté těsto rukou rozprostřeme na máslem vymazaný plech asi do vrstvy půl cm, poklademe vypeckovanými švestkami, do každé švestky dáme asi půl lžičky cukru a necháme znovu kynout asi 20 minut.

3. Posypeme silnější vrstvou drobenky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Recept je hodně podrobný, aby podle něj mohly tyto skvělé a snadné koláče upéct i začátečnice.

Máte rádi kynuté koláčky, tak si je upečte všechny na jednom plechu.

Rychlé koláčky různých příchutí ovšem všechny na jednom plechu

Obrázek k receptu na kynuté rolované koláče s pudinkovou náplní

Kynuté rolované koláče s rumem v těstě: S pudinkovou náplní a třešněmi. Takové sladké pohlazení

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest