Banánové řezy jsou jako dortík pro chvíle klidu. Stačí vám metlička, miska, polohrubá mouka, kefír a pár dalších základních surovin. Žádné šlehání, žádné stresy, jen pocit, že něco tak obyčejného může být tak kouzelné. Díky kefíru jsou krásně vláčné, banán jim dodává přirozenou sladkost a celkově působí jako zdravější mlsání, které není třeba přehánět, aby bylo dokonalé.
Banány jsou doslova zlatý poklad do dezertů, nejen pro svou chuť, ale i pro vláčnost a výživové hodnoty. Zralé banány jsou měkké, sladké a ideální do těsta. Jejich hlavní předností je, že dezertu dodají přirozenou sladkost, zachovají těsto vláčné a měkké i několik dní, dodají mu jemně exotickou chuť a navíc obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny.
Recept na banánové řezy z kefíru
Ingredience potřebné na přípravu banánové buchty
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 200 g cukru krupice
- 500 ml kefíru nebo podmáslí
- 300 g polohrubé mouky
- 1 rovná lžíce jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g sýru Mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti
- meruňková marmeláda
- 4 ks banánů
- čokoláda (například čokoládové kaštany)
Postup přípravy řezů
1. V šlehači si vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáváme olej. Přidáme podmáslí, lehce promícháme a poté zamícháme prosetou mouku se sodou a kakaem.
2. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem o velikost 38×25 cm a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
3. Po upečení necháme vychladnout, potřeme meruňkovou marmeládou a poklademe půlcentimetrovými kolečky banánů.
4. V míse ušleháme šlehačku a ke konci přidáme vanilkový cukr. Postupně zašleháme Mascarpone a podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem (asi půl lžíce).
5. Krém naneseme na vrstvu banánů a zahladíme. Posypeme strouhanou čokoládou.
Tipy
Na posyp můžeme použít různé tyčinky či oplatky, například Ledové kaštany nebo oplatku Mila.

Banánový dezert s mascarpone: Legenda sladkého pečení. Budete ho chtít jíst každý týden

Zákusek nejen pro sportovce: Banánové brownies řezy s proteinem, fazolemi a jogurtovým krémem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková