I když tento pokrm nemá se Španělskem nic společného vždycky voní po domově. Španělský ptáček kdysi býval sváteční pokrm. Maso nebylo levné ani tak často dostupné a tak se podával spíš o nedělích nebo při slavnostních příležitostech. Dnes je oblíbenou českou klasikou zejména s houskovým knedlíkem a omáčkou s trochou hořčice.
Jeho původ se připisuje českým kuchařům 19. století, kteří si rádi pohrávali s názvy, aby jídla zněla světově. Ve skutečnosti se jedná o hovězí závitek potřený hořčicí a naplněný klobásou, slaninou, kyselou okurkou, vajíčkem a cibulí.
Recept na klasický španělák podávaný s houskovým knedlíkem
Ingredience potřebné k přípravě české klasiky s rodokmenem pod názvem Španělák
- 8 tenkých plátků hovězího zadního masa (cca 600 g)
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 4 párky nebo kousek klobásy
- 100 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce hladké mouky (volitelné)
- vývar (hovězí nebo zeleninový)
- sůl, pepř, bobkový list, Nové koření
Postup přípravy španělských ptáčků
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí.
2. Doprostřed každého plátku položíme kousek okurky, klobásy, vejce a slaniny.
3. Zavineme do závitku a zajistíme jehlou nebo provázkem.
4. Na sádle nebo oleji orestujeme nasekanou cibuli, přidáme závitky a necháme zatáhnout ze všech stran.
5. Zalijeme vývarem, přidáme Nové koření a Bobkový list a dusíme na mírném ohni 1-1,5 hodiny dle tvrdosti masa.
6. Když je maso měkké, ptáčky vyndáme a omáčku zahustíme moukou, nebo jíškou z tuku a mouky, případně dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.
Pokrm podáváme s houskovým knedlíkem anebo s rýží, do omáčky můžete přidat i kousky kyselé okurky.

Ptáčci v rozletu: Rozlítaní ptáčci s rýží aneb líná varianta oblíbené pochoutky
