Nikde není psáno, že cukroví patří jen a pouze k Vánocům. Naopak – můžeme si jej upéct kdykoliv během roku a skladovat v ledničce nebo krabičce tak, jako například v Anglii skladují typické čajové sušenky. Je to tam národním zvykem a mají vždy co mlsat k čaj nebo ke kávě.

Dnešní recept je na cukroví zvané “klášterní”, protože je inspirované jednoduchými, ale bohatými chutěmi klášterních receptur. V klášterech byly oblíbené suroviny jako kakao, ořechy a skořice a jejich kombinace chutná skvěle kdykoliv během roku. Tak si pojďte s námi upéct “celoroční” cukroví bez Vánoc.

Recept na Klášterní cukroví, které se hodí v jakoukoliv roční dobu

Ingredience na těsto na Klášterní cukroví

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g mletých ořech
  • 140 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • kůra z 1/2 citrónu

Ingredience na náplň

  • 80 g mletých piškot
  • 80 g mletých ořechů
  • 20 ml rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 80 g máslového krému

Ingredience na polevu

  • Tmavá čokoláda
  • Bílá čokoláda

Postup přípravy Klášterního cukroví

1. V misce smícháme všechny ingredience určené na těsto a do hladka vypracujeme.

2. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme libovolné tvary.

3. Na plechu vystlaném pečícím papírem upečeme při teplotě 180 stupňů do zlatova. Necháme vychladnout.

Obrázek receptu na dvoubarevné kytičky.

Máslové dvoubarevné kytičky se sezamem a mákem

Obrázek receptu na Klášterní cukroví - tajemství lahodné tradice
Recept na Klášterní cukroví – Tvary vykrojíme a upečeme v troubě.

4. V misce smícháme suroviny určené pro náplň a vytvoříme hladkou směs.

5. Na polovinu cukroví naneseme krém a přikryjeme druhou polovinou tvarů.

6. Na slepené cukroví nanášíme světlou a tmavou čokoládu dle fantazie.

Obrázek receptu na meruňkové sušenky.

Meruňkové sušenky s mascarpone – kombinace pikantní meruňkové kůry se smetanovým sýrem

Tipy

Po upečení můžete namočit jednu polovinu cukroví- tu vrchní – do rozpuštěné světlé čokolády a po zatuhnutí zdobit pomocí sáčku tmavou čokoládou. Cukroví je nejlepší po 2-3 dnech, kdy se chutě krásně propojí. Skladujeme v uzavřené dóze.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest