Nikde není psáno, že cukroví patří jen a pouze k Vánocům. Naopak – můžeme si jej upéct kdykoliv během roku a skladovat v ledničce nebo krabičce tak, jako například v Anglii skladují typické čajové sušenky. Je to tam národním zvykem a mají vždy co mlsat k čaj nebo ke kávě.
Dnešní recept je na cukroví zvané “klášterní”, protože je inspirované jednoduchými, ale bohatými chutěmi klášterních receptur. V klášterech byly oblíbené suroviny jako kakao, ořechy a skořice a jejich kombinace chutná skvěle kdykoliv během roku. Tak si pojďte s námi upéct “celoroční” cukroví bez Vánoc.
Recept na Klášterní cukroví, které se hodí v jakoukoliv roční dobu
Ingredience na těsto na Klášterní cukroví
- 180 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g mletých ořech
- 140 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
- kůra z 1/2 citrónu
Ingredience na náplň
- 80 g mletých piškot
- 80 g mletých ořechů
- 20 ml rumu
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 80 g máslového krému
Ingredience na polevu
- Tmavá čokoláda
- Bílá čokoláda
Postup přípravy Klášterního cukroví
1. V misce smícháme všechny ingredience určené na těsto a do hladka vypracujeme.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme libovolné tvary.
3. Na plechu vystlaném pečícím papírem upečeme při teplotě 180 stupňů do zlatova. Necháme vychladnout.

Máslové dvoubarevné kytičky se sezamem a mákem
4. V misce smícháme suroviny určené pro náplň a vytvoříme hladkou směs.
5. Na polovinu cukroví naneseme krém a přikryjeme druhou polovinou tvarů.
6. Na slepené cukroví nanášíme světlou a tmavou čokoládu dle fantazie.

Meruňkové sušenky s mascarpone – kombinace pikantní meruňkové kůry se smetanovým sýrem
Tipy
Po upečení můžete namočit jednu polovinu cukroví- tu vrchní – do rozpuštěné světlé čokolády a po zatuhnutí zdobit pomocí sáčku tmavou čokoládou. Cukroví je nejlepší po 2-3 dnech, kdy se chutě krásně propojí. Skladujeme v uzavřené dóze.