Klatovský řízek dokazuje, že i z běžných surovin snadno připravíme velmi chutné jídlo a jak název napovídá, vznik tohoto receptu se vztahuje k okolí města Klatovy v Plzeňském kraji. Tento recept pochází z české kuchyně a jeho hlavní surovinou je uzenina, konkrétně gothajský salám, známý jednoduše jako gothaj. Klatovský řízek je výbornou volbou, pokud hledáte rychlou a snadnou večeři, která zasytí, potěší chuťové pohárky a neudělá vám vítr v peněžence!

Ačkoli je to možná netradiční forma řízku, rozhodně má své kouzlo a své místo v české kuchyni a rozšířený je již dnes tento recept všude. Pokud máte rádi klasické chutě a jednoduché postupy, určitě tento recept vyzkoušejte. Je to nostalgická pochoutka, která přináší chuť dětství a zároveň skvělý způsob, jak využít oblíbenou uzeninu trochu jinak. Dnes už gothaj svou cenou nemusí být ani tak levnější variantou k přípravě řízků z kuřecího nebo hovězího masa. Ale určitě jsou zde milovníci gothaje, kteří si toto jídlo při příznivé relaci ingrediencí rádi dopřejí.

Recept na klatovský řízek – z gothaje jsem připravila velmi chutnou a cenově dostupnou večeři, za pár minut

Ingredience pro přípravu

  • gothaj
  • eidam
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • lžíce hořčice
  • strouhanka

Postup přípravy

1. Gothaj a eidam najemno rozsekáme v sekáčku, poté osolíme, opepříme, přidáme majoránku a lžíci hořčice.

Gothaj nasekáme se sýrem a kořením.
Foto: cooky.cz, Gothaj nasekáme se sýrem a kořením.

2. Přidáme prolisovaný česnek, dvě vejce a strouhanku následně vše dobře promícháme.

3. Z připravené směsi tvarujeme placky a smažíme v pánvi na oleji dozlatova.

4. Přebytečný tuk odsajeme kuchyňskou utěrkou a podáváme s bramborovou kaší.

Co je vlastně gothaj a z čeho se vyrábí

Salám gothaj je charakteristický svým jemně kořeněným masovým základem. Vyrábí se převážně z vepřového a hovězího masa, které je dále smíchané s tukem a kořením. Je to klasika, kterou známe desítky let – oblíbená spíše dříve. Gothaj je měkký salám, není sušený, má spíše šťavnatou strukturu. Obvykle se balí do umělých střev a je připraven k okamžité konzumaci.

Název gothajský salám je odvozen od německého města Gotha v Durynsku, kde nejspíše tento typ salámu vznikl. Dnes se gothaj vyrábí v různých masokombinátech a patří k cenově dostupnějším uzeninám dostupným na českém trhu.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest