Klatovský řízek dokazuje, že i z běžných surovin snadno připravíme velmi chutné jídlo a jak název napovídá, vznik tohoto receptu se vztahuje k okolí města Klatovy v Plzeňském kraji. Tento recept pochází z české kuchyně a jeho hlavní surovinou je uzenina, konkrétně gothajský salám, známý jednoduše jako gothaj. Klatovský řízek je výbornou volbou, pokud hledáte rychlou a snadnou večeři, která zasytí, potěší chuťové pohárky a neudělá vám vítr v peněžence!
Ačkoli je to možná netradiční forma řízku, rozhodně má své kouzlo a své místo v české kuchyni a rozšířený je již dnes tento recept všude. Pokud máte rádi klasické chutě a jednoduché postupy, určitě tento recept vyzkoušejte. Je to nostalgická pochoutka, která přináší chuť dětství a zároveň skvělý způsob, jak využít oblíbenou uzeninu trochu jinak. Dnes už gothaj svou cenou nemusí být ani tak levnější variantou k přípravě řízků z kuřecího nebo hovězího masa. Ale určitě jsou zde milovníci gothaje, kteří si toto jídlo při příznivé relaci ingrediencí rádi dopřejí.
Recept na klatovský řízek – z gothaje jsem připravila velmi chutnou a cenově dostupnou večeři, za pár minut
Ingredience pro přípravu
- gothaj
- eidam
- 4 stroužky česneku
- olej
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- lžíce hořčice
- strouhanka
Postup přípravy
1. Gothaj a eidam najemno rozsekáme v sekáčku, poté osolíme, opepříme, přidáme majoránku a lžíci hořčice.
2. Přidáme prolisovaný česnek, dvě vejce a strouhanku následně vše dobře promícháme.
3. Z připravené směsi tvarujeme placky a smažíme v pánvi na oleji dozlatova.
4. Přebytečný tuk odsajeme kuchyňskou utěrkou a podáváme s bramborovou kaší.
Co je vlastně gothaj a z čeho se vyrábí
Salám gothaj je charakteristický svým jemně kořeněným masovým základem. Vyrábí se převážně z vepřového a hovězího masa, které je dále smíchané s tukem a kořením. Je to klasika, kterou známe desítky let – oblíbená spíše dříve. Gothaj je měkký salám, není sušený, má spíše šťavnatou strukturu. Obvykle se balí do umělých střev a je připraven k okamžité konzumaci.
Název gothajský salám je odvozen od německého města Gotha v Durynsku, kde nejspíše tento typ salámu vznikl. Dnes se gothaj vyrábí v různých masokombinátech a patří k cenově dostupnějším uzeninám dostupným na českém trhu.
pozn.: částečně upraveno AI