Koblihy plněné jahodovým nebo malinovým džemem jsou symbolem sladkého pokušení, kterému málokdo odolá. Jemné, nadýchané těsto plněné voňavým džemem, navrch posypané jemnou vrstvou moučkového cukru – to je kombinace, která potěší nejen chuťové buňky, ale i smysly. A co je nejlepší? I když to zní složitě, příprava domácích koblih není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Následující recept vás provede krok za krokem celým procesem a umožní vám si doma vychutnat čerstvé koblihy, které chutnají jako od babičky.
Recept na koblihy plněné džemem
Délka přípravy včetně kynutí 3 hodiny, délka vaření 3 minuty. 18 koblih.
Ingredience pro přípravu
- 1 sáček sušeného droždí
- 1/4 hrnku vlažné vody
- 1,5 hrnku plnotučného mléka
- 1/4 hrnku cukru
- 2 lžíce medu
- 3 vejce
- 5,5 hrnku mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 hrnku másla
- olej na smažení
- moučkový cukr na posyp
- 1 sklenice malinového nebo jahodového džemu
Postup přípravy
1. Do velké mísy dáme droždí s vlažnou vodou a rozpustíme ho.
2. Přidáme ohřáté mléko s cukrem, medem a vejci a do této hmoty zapracujeme mouku se solí. Buďto hnětacím hákem robota nebo ručně.
3. Těsto šleháme asi 7 minut, během toho občas stěrkou občas oškrábeme dno a boky mísy.
4. Vypracované těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a hněteme ročně asi 5 minut, dokud nemáme hladké těsto.
5. Poté vytvarujeme bochník a vrátíme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 1 – 1,5 hodiny.
6. Vykynuté těsto opět přendáme na pomoučněnou pracovní plochu a chvíli hněteme.
7. Těsto opět vrátíme do vymazané mísy a znovu necháme kynout asi hodinu.
8. Nyní těsto rozválíme na cca 2 cm silný plát a pomocí skleničky s průměrem asi 9 cm vykrojíme kolečka na koblihy.
9. Koblihy rovnoměrně rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a přikryjeme potravinářskou fólií.
10. Takto nám koblihy ještě 30 minut dokynou a mezitím si v hrnci rozpálíme dostatečné množství řepkového oleje.
11. Olej musí bezpodmínečně dosáhnout teploty 190°C a poté vložíme koblihy, které smažíme asi 1 – 2 minuty z každé strany.
12. Nakonec do koblih pomocí cukrářského sáčku s cukrářskou špičkou dáme džem.
Historie koblih
V 19. století se koblihy staly velmi populární v americké kuchyni, zejména díky imigrantům z Evropy. V tomto období se začaly objevovat různé formy koblih, včetně těch plněných džemem nebo krémem. Kolem této doby se také vyvinula technika smažení, která umožnila vznik koblih se vzdušným a nadýchaným těstem.