Tyto kakaové řezy v sobě kombinují dvě úžasné suroviny, které spolu dokonale ladí. Oblíbený kokos je využíván v mnoha formách – kokosová voda je přirozeným izotonickým nápojem bohatým na elektrolyty a pomáhá hydrataci organismu. Dužina zase obsahuje zdravé tuky, které podporují organismus a poskytují rychlý zdroj energie. Kokosový olej má díky obsahu kyseliny laurové antimikrobiální vlastnosti a může přispívat k podpoře imunitního systému. Kromě toho je kokos bohatým zdrojem vlákniny. V tomto receptu se tedy kombinují obě dvě mé oblíbené ingredience a vzniknou opravdu lahodné kokosové řezy.

Kakao: Více než jen „mlska“

Kakao, získávané z fermentovaných a sušených semen kakaovníku, je známé svými zdravotními benefity. Obsahuje vysoké množství silných antioxidantů, čímž může přispět ke snížení krevního tlaku a zlepšení funkce cév, podpořit kognitivní funkce a mít pozitivní vliv na náladu. Kakao je také zdrojem minerálů (například hořčíku, železa a mědi) důležitých pro různé tělesné funkce. Při výběru kakaa je vhodné preferovat méně zpracované varianty, u nichž je zachován vyšší podíl prospěšných látek.  

Ingredience na těsto

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 hrnek (170 g);
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 ml;
  • Slunečnicový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 hrnky (200 g);
  • Kakao –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce (30 g);
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček.

Náplň:

  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 400 ml;
  • Sušená šlehačka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 balení;
  • Strouhaný kokos –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 hrnku (150 g).

Poleva:

  • Smetana ke šlehání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení;
  • Mléčná čokoláda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Hořká čokoláda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g.

Na polití:

  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 ml.

Na ozdobu:

  • Strouhaný kokos (nemusí být).
Obrázek k receptu: Báječně sladké mámení: Kokosovo kakaové řezy
Foto: YouTube / Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, Recept na: Kokosovo-kakaové řezy

Postup přípravy kakaových řezů s kokosem

  • Do mísy rozklepněte všechna vejce.
  • Přisypte krystalový cukr.
  • Vejce s cukrem ušlehejte do pěny.
  • Vlijte mléko a olej.
  • Znovu zlehka promíchejte.
  • Přisypte prosátou mouku (přidávejte ve dvou částech, přičemž ke druhé z nich přimíchejte kakao, vanilkový cukr a kypřicí prášek).
  • Opět lehce promíchejte.
  • Těsto vlijte do tukem vymazaného pekáče.
Obrázek receptu na Kokosový sen na plechu nazývaný i Rafaelo řezy

Kokosový sen na plechu nazývaný i rafaelo řezy

  • Pečte po dobu 25–30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
  • Mezitím si připravte náplň:
  • Mléko smíchejte se sušenou smetanou.
  • Šlehejte asi 2–3 minuty robotem.
  • Přidejte kokos.
  • Příprava polevy:
  • Ohřejte balení smetany.
  • Ve smetaně za stálého míchání rozpusťte hořkou i mléčnou čokoládu.
  • V upečeném korpusu udělejte po celé ploše pravidelně dírky (např. špejlí).
  • Ještě horký korpus polijte mlékem.
  • Navrstvěte náplň a rozetřete polevu.
  • Nechte alespoň 4 hodiny rozležet v lednici.
Obrázek k receptu: Báječně sladké mámení: Kokosovo kakaové řezy
Foto: YouTube / Uživatel Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, Recept na: Kokosovo-kakaové řezy
  • Krájejte nahřátým nožem.
  • Můžete ozdobit strouhaným kokosem.
Obrázek receptu na kokosové řezy s čokoládovým krémem.

Kokosové řezy s čokoládovým krémem pro slavnostní chvíle: Dezert, který se doslova rozplývá na jazyku

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest