Tyto kakaové řezy v sobě kombinují dvě úžasné suroviny, které spolu dokonale ladí. Oblíbený kokos je využíván v mnoha formách – kokosová voda je přirozeným izotonickým nápojem bohatým na elektrolyty a pomáhá hydrataci organismu. Dužina zase obsahuje zdravé tuky, které podporují organismus a poskytují rychlý zdroj energie. Kokosový olej má díky obsahu kyseliny laurové antimikrobiální vlastnosti a může přispívat k podpoře imunitního systému. Kromě toho je kokos bohatým zdrojem vlákniny. V tomto receptu se tedy kombinují obě dvě mé oblíbené ingredience a vzniknou opravdu lahodné kokosové řezy.
Kakao: Více než jen „mlska“
Kakao, získávané z fermentovaných a sušených semen kakaovníku, je známé svými zdravotními benefity. Obsahuje vysoké množství silných antioxidantů, čímž může přispět ke snížení krevního tlaku a zlepšení funkce cév, podpořit kognitivní funkce a mít pozitivní vliv na náladu. Kakao je také zdrojem minerálů (například hořčíku, železa a mědi) důležitých pro různé tělesné funkce. Při výběru kakaa je vhodné preferovat méně zpracované varianty, u nichž je zachován vyšší podíl prospěšných látek.
Ingredience na těsto
- Vejce – 4 ks;
- Cukr krystal – 1 hrnek (170 g);
- Mléko – 200 ml;
- Slunečnicový olej – 100 ml;
- Hladká mouka – 2 hrnky (200 g);
- Kakao – 3 lžíce (30 g);
- Vanilkový cukr – 1 balení;
- Kypřicí prášek – 1 sáček.
Náplň:
- Mléko – 400 ml;
- Sušená šlehačka – 2 balení;
- Strouhaný kokos – 1,5 hrnku (150 g).
Poleva:
- Smetana ke šlehání – 1 balení;
- Mléčná čokoláda – 100 g;
- Hořká čokoláda – 100 g.
Na polití:
- Mléko – 300 ml.
Na ozdobu:
- Strouhaný kokos (nemusí být).
Postup přípravy kakaových řezů s kokosem
- Do mísy rozklepněte všechna vejce.
- Přisypte krystalový cukr.
- Vejce s cukrem ušlehejte do pěny.
- Vlijte mléko a olej.
- Znovu zlehka promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku (přidávejte ve dvou částech, přičemž ke druhé z nich přimíchejte kakao, vanilkový cukr a kypřicí prášek).
- Opět lehce promíchejte.
- Těsto vlijte do tukem vymazaného pekáče.

Kokosový sen na plechu nazývaný i rafaelo řezy
- Pečte po dobu 25–30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
- Mezitím si připravte náplň:
- Mléko smíchejte se sušenou smetanou.
- Šlehejte asi 2–3 minuty robotem.
- Přidejte kokos.
- Příprava polevy:
- Ohřejte balení smetany.
- Ve smetaně za stálého míchání rozpusťte hořkou i mléčnou čokoládu.
- V upečeném korpusu udělejte po celé ploše pravidelně dírky (např. špejlí).
- Ještě horký korpus polijte mlékem.
- Navrstvěte náplň a rozetřete polevu.
- Nechte alespoň 4 hodiny rozležet v lednici.
- Krájejte nahřátým nožem.
- Můžete ozdobit strouhaným kokosem.

Kokosové řezy s čokoládovým krémem pro slavnostní chvíle: Dezert, který se doslova rozplývá na jazyku
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Healthline