Čím dál častěji se setkávám s lidmi, kteří tuto zapečenou dobrotu neznají. A to je obrovská škoda! Kulinářsky promyšlená kombinace kysaného zelí, masa, rýže a smetanové čepice. Toto tradiční východoevropské jídlo pochází z oblasti Koložváru, což je dnešní Cluj-Napoca v Rumunsku. Ovšem mnohem silněji se jeho podoba uchytila v Maďarsku a také na Slovensku.
Celý tento dobře známý recept je vlastně pečenou verzí plněných zelňáků, které jsou známé pod názvem „holubce“. Koložvárské zelí můžeme dělat na několik způsobů. Buď jako mix surovin prolitých smetanou a nebo ve vrstvené podobě, jak si to upečeme v tomto receptu. Rozdíly jsou také ve volbě masa. Tradičně se do Koložvárského zelí přidávalo nakrájené vepřové maso, ale dnes ho mnozí připravují s mletým masem.
Recept na Koložvárské zelí
Celková délka přípravy 1 h 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg vepřového masa (kýta, plec nebo i krkovice)
- 1 kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 200 g paprikové klobásy
- 300 ml rýže
- 500 ml zakysané smetany
- 2 lžičky mletého kmínu
- 3 lžičky červené sladké papriky
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Maso si nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno.
2. V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme di něj cibuli a orestujeme ji.
3. Dále přidáme maso, které okořeníme a osolíme a jakmile je maso poloměkké, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka.
4. Průběžně vše podléváme vodou a přikryjeme pokličkou, kdy spolu dusíme do úplného změknutí.

Zelňáky neboli Placky z kysaného zelí: Chutnají skvěle samotné i jako příloha
5. Mezitím si v jiné pánvi na rozpáleném oleji podusíme zelí, které ještě před vložením do pánve necháme okapat a případně propláchneme vodou. Záleží jak moc kyselé ho chceme.
6. Zelí ochutíme kmínem a osolíme. Dusíme do poloměkka.
7. Také si průběžně s ostatním uvaříme klasicky rži v poměru 1 díl rýže a 2 díly osolené vody.
8. Jakmile máme vše hotové, šťávou z masa vymažeme zapékací mísu a na dno navrstvíme nejdříve zelí, dále maso s klobásou a navrch rýži.
9. Na rýži nandáme zakysanou smetanu a zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 200°C, kde pečeme 45 minut.
10. Podáváme s čerstvým chlebem a je skvělé jak teplé, tak i studené.

Holubky nebo-li plněný zelný list
Závěr
Koložvárské zelí je na Slovensku o dost známější než u nás. V tamějších rodinách je naprosto běžnou součástí jídelníčku. Navíc jde o jídlo, které chutná skvěle a možná i lépe druhý den. Díky odležení získá pokrm intenzivnější chutě a aroma.

Zapečené brambory s uzeným bokem a sýrem podávané se zelným salátem: Rychlé rodinné hlavní jídlo
zdroj: redakce cooky.cz, Jenny Janka