Tak tady máme něco pro opravdové gurmány, protože kozí rohy, a navíc ještě pikantní, opravdu nepatří mezi chuť, kterou má ráda každá rodina. I tak je to ale delikatesa, která u nás doma na podzim nikdy nechybí – ať už ve špajzu, nebo na stole při grilování. Křupavé, voňavé, lehce kyselé papričky se skvěle hodí k uzeninám, sýrům, grilovanému masu, ale i k obyčejnému chlebu se sádlem nebo domácí pomazánkou.
Na tenhle druh zavařování se používá odrůda paprik zvaná kozí rohy – svůj název získaly podle typického prohnutého tvaru, který opravdu připomíná rohy. U nás se tradičně nakládají na kyselo, často s česnekem, cibulí nebo trochou hořčice, a právě díky tomu mají tak výraznou a nezaměnitelnou chuť.
Recept na nakládané kozí rohy
Ingredience nezbytné pro zavařování kozích rohů
- 1 kg kozích rohů
- vařící voda dle potřeby
Koření do každé sklenice
- 2 stroužky česneku
- 3 kuličky Nového koření
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
Suroviny na nálev
- 1 l vody
- 3 lžíce cukru
- 1 lžice soli
- 2 lžíce octu
- 1 lžička hořčičného semínka
Postup přípravy zavařovaných pikantních kozích rohů
1. Kozí rohy umyjeme a odstraníme stopky. Do každé sklenice vložíme Nové koření, bobkový list, česnek a hřebíček, sklenice naplníme paprikami špičkou dolu a zalijeme celé vařící vodou.
2. Sklenice Zavíčkujeme a necháme 15 minut odstát. Poté sklenice otevřeme a vodu slijeme.
3. Uvaříme si nálev smícháním vody, cukru, soli a hořčičného semínka, po 3 minutách varu přidáme ocet.
4. Nálevem ihned zalijeme sklenice s paprikami a pevně uzavřeme víčkem.
5. Necháme chladit dnem vzhůru přikryté ručníkem. Uložíme do temna a chladu.
Rady
Sklenice s kozími rohy zalijte nálevem tak, aby byli papriky celé ponořené, jinak by se mohly kazit.
Nakládané papriky plněné sýrem: Chuťovka k pivu nebo k masu, hezky křupou a pálí tak akorát
Nakládané okurky bez nálevu aneb rychlé zavařování bez vaření nálevu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková