Tak tady máme něco pro opravdové gurmány, protože kozí rohy, a navíc ještě pikantní, opravdu nepatří mezi chuť, kterou má ráda každá rodina. I tak je to ale delikatesa, která u nás doma na podzim nikdy nechybí – ať už ve špajzu, nebo na stole při grilování. Křupavé, voňavé, lehce kyselé papričky se skvěle hodí k uzeninám, sýrům, grilovanému masu, ale i k obyčejnému chlebu se sádlem nebo domácí pomazánkou.

Na tenhle druh zavařování se používá odrůda paprik zvaná kozí rohy – svůj název získaly podle typického prohnutého tvaru, který opravdu připomíná rohy. U nás se tradičně nakládají na kyselo, často s česnekem, cibulí nebo trochou hořčice, a právě díky tomu mají tak výraznou a nezaměnitelnou chuť.

Recept na nakládané kozí rohy

Ingredience nezbytné pro zavařování kozích rohů

  • 1 kg kozích rohů
  • vařící voda dle potřeby

Koření do každé sklenice

  • 2 stroužky česneku
  • 3 kuličky Nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček

Suroviny na nálev

  • 1 l vody
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžice soli
  • 2 lžíce octu
  • 1 lžička hořčičného semínka

Postup přípravy zavařovaných pikantních kozích rohů

1. Kozí rohy umyjeme a odstraníme stopky. Do každé sklenice vložíme Nové koření, bobkový list, česnek a hřebíček, sklenice naplníme paprikami špičkou dolu a zalijeme celé vařící vodou.

2. Sklenice Zavíčkujeme a necháme 15 minut odstát. Poté sklenice otevřeme a vodu slijeme.

3. Uvaříme si nálev smícháním vody, cukru, soli a hořčičného semínka, po 3 minutách varu přidáme ocet.

4. Nálevem ihned zalijeme sklenice s paprikami a pevně uzavřeme víčkem.

5. Necháme chladit dnem vzhůru přikryté ručníkem. Uložíme do temna a chladu.

Rady

Sklenice s kozími rohy zalijte nálevem tak, aby byli papriky celé ponořené, jinak by se mohly kazit.

Obrázek receptu na Nakládané papriky plněné sýrem, luxusní chuťovka na váš stůl

Nakládané papriky plněné sýrem: Chuťovka k pivu nebo k masu, hezky křupou a pálí tak akorát

Obrázek k receptu na nakládané okurky bez nálevu

Nakládané okurky bez nálevu aneb rychlé zavařování bez vaření nálevu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest