Věneček je malý kulatý zázrak z těsta, které nejdřív vře, pak se peče a nakonec z něj vyroste nadýchaný obláček. Je to poctivé sladké pečivo, které umí být slavností i obyčejné zároveň, které voní po vanilce, cukru a dětství. Po svátcích, kdy se všechno zdálo pomalejší a sladší. Když se do něj zakousnete, nejdřív křupne, pak ustoupí měkkému krému, který chutná jako sen a toto spojení pudinku a šlehačky s mascrpone dohromady tvoří skvělou sladkou harmonii.

Z odpalovaného těsta pečeme větrníky, věnečky, trubičky i ekléry, ale právě věneček se stal symbolem české cukrárny. Ve vitríně mezi laskonkami a špičkami stál vždycky ten zlatavý kroužek s máslovým nebo vanilkovým krémem, poprášený cukrem. Naše dnešní verze s pudinkovým a mascarpone-šlehačkovým krémem propojuje klasiku s lehkostí, krém je lehký, sametový, s chutí, která se rozplyne dřív, než se človek rozhodne, zda si dá ještě jeden a samozřejmě si dá.

Recept na královské věnečky

Ingredience nezbytné pro přípravu věnečků se dvěma krémy

Odpalované těsto

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

Pudinkový krém

  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 120 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Mascarpone-šlehačkový krém

  • 250 g sýru Mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jak se připravují věnečky s dvojím krémem – postup přípravy

1. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů.

2. Máslo rozpustíme ve vodě se solí a když začne vařit, vypneme plotýnku. Do vody nasypeme mouku a elektrickým šlehačem jí zašleháme na vypnuté ploténce.

3. Odpálené těsto se odlepuje, je kompaktní a na dně hrnce vytváří bílý film.

4. Těsto trochu vychladíme a po jednom zašleháme do něj vajíčka. Přendáme do cukrářského sáčku s velkou špičkou.

5. Na plech s pečícím papírem stříkáme kroužky o průměru asi 6 cm a počítáme s tím, že věnečky nabydou. Věnečky pečeme cca 20 minut než jsou jemně zlatavé.

Na plech stříkáme kolečka v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože pečením nabydou.
Foto: Ilona Mikulecká, Na plech stříkáme kolečka v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože pečením nabydou.

6. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který vychladíme.

7. Máslo vyšleháme s cukry a po lžících přidáváme vychladlý pudink, vyšleháme hladký krém.

8. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, opatrně vmícháme cukr a sýr Mascarpone.

9. Věnečky horizontálně překrojíme a spodní část naplníme pudinkovým krémem. Na krém naneseme vrstvu šlehačkového krému a věneček přikryjeme vrchní částí.

Překrojená kolečka plníme cukrářským sáčkem dvěma druhy krému.
Foto: Ilona Mikulecká, Překrojená kolečka plníme cukrářským sáčkem dvěma druhy krému.

10. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem

Rady a tipy

Troubu během pečení neotvírejte, aby vám věnečky nespadly, po upečení by věnečky měly být pevné a nepropadat se po zmáčknutí. Překrojte je chvíli po upečení, ne horké ani moc studené.

Obrázek receptu na piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskvemi.

Piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskví

Věnečky z odpalovaného těsta, jen tak pro potěšení, jednoduché a vynikající

Věnečky z odpalovaného těsta, které krásně vyběhnou a jednoduchý žloutkový krém. Potěcha jako z cukrárny s minimem námahy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest