Připravte si křupavé rohlíčky, které se skvěle hodí ke kávě nebo čaji a dokazují, že v jednoduchosti je kouzlo. Tyto rohlíčky mám moc ráda – jsou křehké, máslové a při pečení krásně provoní celou kuchyni. Do středu každého rohlíčku dávám lžičku meruňkové marmelády, která při pečení vytvoří jemně ovocný střed a dodá těstu příjemnou svěžest i vůni. Jsou ideální, když chci něco nenáročného, ale poctivého a domácího.

Zakysaná smetana, která je v tomto receptu hlavní surovinou, dodá těstu vláčnost a křehkost, jakou jiné druhy těsta nemají. Díky ní rohlíčky zůstávají lehké a nevysychají ani po několika dnech. Máslo pak dodá těstu plnou chuť a jemnost. Zakysaná smetana má dlouhou historii – vzniká fermentací smetany pomocí bakteriálních kultur, které jí dávají typickou nakyslou chuť a hustší konzistenci. Používá se po celém světě, zejména ve východoevropské kuchyni, kde ji najdete v polévkách, omáčkách i pečivu. I já ji používám často – právě pro tu její schopnost proměnit obyčejné těsto v něco, co se doslova rozpadá na jazyku.

Recept na rozplývající se rohlíčky se smetanou

Délka přípravy 30 minut, doba kynutí těsta 10 až 15 minut, doba pečení 20 až 25 minut.

Ingredience k přípravě

  • 250 g zakysané smetany (plnotučné, 18 až 20% tuku)
  • 1 větší slepičí vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička octa (nebo citronové šťávy)
  • špetka soli
  • 200 g změklého másla (nebo kvalitního margarínu)
  • 450 až 500 g hladké pšeničné mouky (podle potřeby)
  • 200 až 250 g hustého meruňkového džemu (nebo jiného oblíbeného ovoce)
  • 50 g krupicového cukru na posypání
  • 1 vaječný žloutek na potření (volitelně)

Postup přípravy křehkých rohlíčků z máslového těsta

1. Nejprve si ve větší míse připravíme základ pro těsto. Do zakysané smetany přidáme celé vejce a špetku soli.

2. V menší misce si připravíme reakci jedlé sody s octem. K jedlé sodě nalijeme ocet a počkáme, až směs začne pěnit. Tato reakce zajistí, že rohlíčky budou krásně nadýchané a křehké.

3. Vzniklou směs ihned vmícháme do mísy se zakysanou smetanou a vejcem. Vše důkladně promícháme metličkou, aby se ingredience spojily.

4. Dále do směsi přidáme změklé máslo. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ostatními ingrediencemi dobře spojilo.

5. Nejlépe je nakrájet máslo na menší kostky, aby se snáze zapracovalo. Nyní začneme postupně přidávat hladkou mouku.

6. Mouku přisypáváme po částech a postupně ji zapracováváme do směsi, nejprve vařečkou a poté rukama.

7. Množství mouky se může mírně lišit v závislosti na hustotě zakysané smetany a velikosti vejce, proto je důležité přidávat ji postupně, dokud nezískáme měkké a pružné těsto, které se nelepí na ruce ani na pracovní plochu.

8. Těsto hněteme zhruba 5 až 7 minut, dokud nebude dokonale hladké a elastické.

9. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme ho odpočívat na teplém místě po dobu 10 až 15 minut.

Obrázek receptu na Banánové rohlíčky v listovém kabátku s čokoládovým květem

Banánové rohlíčky v listovém kabátku s čokoládovým květem

10. Během této doby se ingredience propojí a těsto se uvolní, což usnadní následné vyvalování.

11. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

12. Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části. Každou část těsta vyválíme na tenký kruhový plát, přibližně 3 až 4 milimetry tlustý.

13. Čím tenčí těsto vyválíme, tím křehčí rohlíčky budou. Kruh následně rozkrájíme na 8 až 12 trojúhelníků, podobně jako pizzu.

14. Na širší okraj každého trojúhelníku naneseme zhruba jednu lžičku hustého meruňkového džemu. Je důležité používat opravdu hustý džem, aby při pečení nevytekl.

Obrázek k receptu na křehké rohlíčky
Foto: Cooky.cz, recept na křehké rohlíčky

15. Nyní začneme tvarovat rohlíčky. Každý trojúhelník s džemem opatrně srolujeme od širšího okraje směrem ke špičce.

16. Hotové rohlíčky klademe na připravený plech vyložený pečicím papírem, s malými rozestupy, protože se během pečení mírně zvětší.

17. Pokud chcete, aby rohlíčky získaly krásnou zlatavou barvu a lesk, můžete je před pečením potřít rozšlehaným vaječným žloutkem smíchaným s trochou mléka nebo vody.

18. Plech s rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 až 25 minut, nebo dokud rohlíčky nezískají krásnou zlatavou barvu a nebudou na dotek křehké.

19. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě, proto je důležité pečení hlídat. Po upečení vyjmeme rohlíčky z trouby a necháme je chvilku vychladnout na plechu.

Obrázek receptu na Kynuté plněné loupáčky: plněné sladké rohlíky

Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno

20. Ještě teplé rohlíčky bohatě posypeme krupicovým cukrem, který jim dodá finální sladkost a krásný vzhled.

21. Nejlépe chutnají čerstvé, ale uchovávané v uzavřené nádobě vydrží křehké i několik dní.

Tipy redakce

  • Volba kvalitního džemu: Použijte kvalitní a hustý džem s vyšším obsahem ovoce. Tekutější džem by mohl při pečení vytéct a přilepit se k plechu. Meruňkový džem se skvěle hodí, ale můžete zkusit i švestkový, rybízový nebo malinový.
  • Změklé máslo je klíčové: Máslo by mělo být opravdu změklé, ale ne rozpuštěné. Díky tomu se lépe zapracuje do těsta a zajistí jeho vláčnost a křehkost. Pokud zapomenete máslo vyndat včas, můžete ho na pár sekund vložit do mikrovlnné trouby, ale dbejte na to, aby se nerozpustilo.
  • Experimentujte s tvarem: Místo rohlíčků můžete z těsta vykrajovat i jiné tvary, například čtverečky, které složíte do trojúhelníku, nebo malé bochánky s náplní uprostřed. Fantazii se meze nekladou. Důležité je jen dobře uzavřít náplň, aby nevytekla.
  • Skladování pro čerstvost: Abyste udrželi rohlíčky co nejdéle křehké a čerstvé, skladujte je v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Můžete je také zmrazit bez cukru a před podáváním je krátce prohřát v troubě a poté posypat cukrem.
  • Nahrazení octa citronovou šťávou: Pokud nemáte po ruce ocet, můžete jedlou sodu reagovat s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Reakce bude stejně účinná a dodá těstu jemný, svěží nádech.
  • Použijte kvalitní plech s pečicím papírem: Vždy pečte rohlíčky na plechu vyloženém kvalitním pečicím papírem. Tím zabráníte přichycení a usnadníte si manipulaci s hotovými rohlíčky. Pokud pečicí papír nemáte, plech důkladně vymažte a vysypte moukou.
Obrázek receptu na Oplatkové griliášové řezy u nás zvané i griláže

Oříškovo-karamelové griláže: Oplatkové griliášové řezy z oříšků, karamelu a oplatků

Obrázek receptu na mrkvové rohlíčky s mákem.

Staročeské mrkvové rohlíčky s mákem: Trošku zapomenutý poklad českých hospodyněk

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest