Pekařky a pekaři, tento bezlepkový švestkový koláč je naprostá senzace, doporučuji vyzkoušet. I když jsem se bezlepkového pečení dříve obávala, tento recept mě přesvědčil, že i bez pšeničné mouky se dá připravit dokonale křehké těsto a vláčný koláč. Kombinace voňavých švestek, jemné skořice a krémového tvarohu je prostě nepřekonatelná. Přesně takový, jaký si pamatujete od babičky, jen v moderní bezlepkové verzi!
Poradím vám, těsto, které se zpracovává z bezlepkové mouky, je často jemnější a méně pružné než klasické. Můj tip zní: Po zpracování těsta (které se vytvaruje do hladké koule), ho rozprostřete rovnou do formy (průměr 28 centimetrů), a to včetně okrajů. Pak formu i s těstem vložte minimálně na 30 minut do lednice ztuhnout. To zamezí smrštění těsta během pečení a zajistí, že bude krásně křehké.
Recept na bezlepkový švestkový koláč s tvarohem a drobenkou
- Celková délka přípravy: přibližně 1 hodina a 30 minut (včetně chlazení těsta)
- Příprava těsta a chlazení: 40 až 45 minut
- Pečení: cca 40 minut
- Počet porcí: 1 koláč (dortová forma o průměru 28 centimetrů)
Ingredience k přípravě bezlepkového švestkového koláče
Bezlepkové těsto
- 200 gramů bezlepkové mouky, libovolná
- 100 gramů másla čerstvého (nakrájeného na malé kostičky)
- 1 kus vejce slepičí, střední
Tvarohová náplň se švestkami
- 1 kus tvaroh měkký polotučný (vanička, 250 gramů)
- 50 gramů cukru třtinového (nebo krupice)
- 1 lžička skořice mleté
- 500 gramů švestky (čerstvé, vypeckované a nakrájené na malé kostičky)
Suroviny na drobenku
- 3 lžíce bezlepkové mouky, libovolná
- 2 lžíce másla čerstvého
- 2 lžíce cukru třtinového (nebo krupice)
Postup přípravy švestkového koláče bez lepku
1. Připravte si těsto: Na pracovní vál prosejte bezlepkovou mouku. Udělejte uprostřed důlek a přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a vejce.
2. Těsto zpracujte do hladké koule. To se nejlépe dělá rukama, kde teplo pomůže máslu se spojit s moukou.
3. Vezměte dortovou formu (průměr 28 centimetrů) a těsto rozprostřete po celé formě, včetně okrajů, a vytvarujte dno koláče.
4. Formu s rozprostřeným těstem vložte minimálně na 30 minut do lednice ztuhnout.
5. Mezitím si připravte náplň. V míse promíchejte tvaroh s cukrem třtinovým a skořicí.

6. Švestky vypeckujte a nakrájejte. Tvarohovou směs nalijte na vychlazené těsto a rovnoměrně ji rozprostřete.
7. Na tvarohovou vrstvu naskládejte nakrájené švestky.
8. Připravte si drobenku. V misce prsty vypracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Musí vzniknout hrubá sypká směs.
9. Drobenkou posypejte švestky na koláči.

10. Vložte koláč do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte přibližně 40 minut.
11. Hotový koláč poznáte tak, že se tvaroh ve středu koláče zvedá a drobenka je zlatavá.
Tipy redakce
- Zchlazení těsta pro křehkost: Důsledné zchlazení těsta v lednici po dobu 30 až 45 minut zajistí, že se tuk v těstě zpevní. Tím se koláč při pečení nescvrkne a bude dokonale křehký.
- Tučný tvaroh pro vláčnost náplně: Přestože je v receptu polotučný tvaroh, pro nejlepší krémovost doporučujeme použít tučný tvaroh ve vaničce. Náplň bude hutnější a vláčnější.
- Správná doba pečení pro tvaroh: Pečte přibližně 40 minut při teplotě 180 stupňů. Nepřepékejte koláč zbytečně dlouho, protože by se tvarohová náplň vysušila a byla gumová.
- Ochucení tvarohu: Pro intenzivnější chuť tvarohové náplně můžete kromě skořice přidat i citrónovou kůru nebo lžičku rumu. To skvěle podtrhne chuť švestek.
Linecká pecka na plechu: Linecký koláč na plech s tvarohovou náplní, povidly a kousky čokolády, po kterém nezůstane ani drobek
Hrníčkový koláč se švestkami, povidly a vůní skořice
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková