Dokonale zralá rajčata jsem tentokrát přeměnila v krémovou tomatovou polévku, kterou u nás doma zbožňujeme. Krémová polévka ze zralých rajčat je skvělým způsobem, jak využít bohatou úrodu čerstvých rajčat. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výjimečně chutný. Polévka je ideální jak na oběd, tak na večeři. A můžete ji podávat jak teplou, tak studenou.
Začněte tím, že předehřejete troubu, jelikož naše polévka je z pečených rajčat a zeleniny
Pro přípravu tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat: 400 g míchaných rajčat, červenou cibuli, červenou papriku, několik stroužků česneku, olivový olej, pepřovou sůl, čerstvou bazalku, feferonku, plátky chleba, plátky sýra čedar a máslo. Začněte tím, že předehřejete troubu na 190°C. Rajčata, cibuli a papriku omyjte a nakrájejte na větší kousky, které spolu se stroužky česneku rozprostřete na pekáč. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte zeleninu 30-40 minut, dokud nezměkne a nezačne lehce hnědnout. Po upečení vše přemístěte do mixéru a rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte čerstvou bazalkou, solí a pepřem dle chuti. Podávejte ji s křupavým sendvičem ze sýra čedar, opečeným na pánvi s máslem, nebo s toastem či krutony pro extra texturu. Vychutnejte si tuto lahodnou a uklidňující krémovou rajčatovou polévku, která zahřeje nejen tělo, ale i duši.
Prohlédněte si další recepty na rajčatové polévky a nepřehlédněte naši skupinu na facebooku pro ty Nejlepší polévkové recepty.
Recept rajčatovou polévku ze zralých pečených rajčat
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Mixér
Suroviny
- 400 gramů rajčat
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 3-4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
- bazalka, feferonka
- 2 plátky toustového chleba
- 2 plátky sýra čedar
Postup
- Nastavte troubu na 190°C.
- Omyjte a nakrájejte zralá rajčata, červenou cibuli a červenou papriku na větší kousky.
Obrázek: bucataras, Zelenina na krémovou polévku
- Vložte nakrájenou zeleninu a celé stroužky česneku do pekáče.
- Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
Obrázek: bucataras, Dochucení zeleniny na krémovou polévku
- Pečte zeleninu v troubě 30–40 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou lehce hnědnout.
Obrázek: bucataras, Upečená zelenina na polévku
- Přendejte upečenou zeleninu do mixéru.
Obrázek: bucataras, Zelenina přendaná do mixéru
- Mixujte, dokud nedosáhnete krémové a homogenní konzistence.
- Přidejte čerstvé lístky bazalky a ještě jednou krátce promixujte.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Polévku nalijte do misek.
Obrázek: bucataras, Polévka přelívaná do misek
- Podávejte se sendvičem se sýrem čedar (vnější strany chleba potřete máslem a sendvič opečte na pánvi z každé strany, dokud nezhnědne).
Obrázek: bucataras, Chleba s čedarem k polévce
Poznámky
- Alternativně můžete podávat s plátkem toastu nebo krutony.