Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Dokonale zralá rajčata jsem tentokrát přeměnila v krémovou tomatovou polévku, kterou u nás doma zbožňujeme. Krémová polévka ze zralých rajčat je skvělým způsobem, jak využít bohatou úrodu čerstvých rajčat. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výjimečně chutný. Polévka je ideální jak na oběd, tak na večeři. A můžete ji podávat jak teplou, tak studenou.

Začněte tím, že předehřejete troubu, jelikož naše polévka je z pečených rajčat a zeleniny

Pro přípravu tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat: 400 g míchaných rajčat, červenou cibuli, červenou papriku, několik stroužků česneku, olivový olej, pepřovou sůl, čerstvou bazalku, feferonku, plátky chleba, plátky sýra čedar a máslo. Začněte tím, že předehřejete troubu na 190°C. Rajčata, cibuli a papriku omyjte a nakrájejte na větší kousky, které spolu se stroužky česneku rozprostřete na pekáč. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte zeleninu 30-40 minut, dokud nezměkne a nezačne lehce hnědnout. Po upečení vše přemístěte do mixéru a rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte čerstvou bazalkou, solí a pepřem dle chuti. Podávejte ji s křupavým sendvičem ze sýra čedar, opečeným na pánvi s máslem, nebo s toastem či krutony pro extra texturu. Vychutnejte si tuto lahodnou a uklidňující krémovou rajčatovou polévku, která zahřeje nejen tělo, ale i duši.

Prohlédněte si další recepty na rajčatové polévky a nepřehlédněte naši skupinu na facebooku pro ty Nejlepší polévkové recepty.

Obrázek: bucataras, Krémová polévka z rajčat

Recept rajčatovou polévku ze zralých pečených rajčat

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 2 porce
Rajčatová polévka je nenáročná na přípravu, podávat ji můžeme i za studena

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Mixér

Suroviny

  • 400 gramů rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • bazalka, feferonka
  • 2 plátky toustového chleba
  • 2 plátky sýra čedar

Postup 

  • Nastavte troubu na 190°C.
  • Omyjte a nakrájejte zralá rajčata, červenou cibuli a červenou papriku na větší kousky.
    Zelenina

    Obrázek: bucataras, Zelenina na krémovou polévku

  • Vložte nakrájenou zeleninu a celé stroužky česneku do pekáče.
  • Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
    Dochucení zeleniny

    Obrázek: bucataras, Dochucení zeleniny na krémovou polévku

  • Pečte zeleninu v troubě 30–40 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou lehce hnědnout.
    Upečená zelenina

    Obrázek: bucataras, Upečená zelenina na polévku

  • Přendejte upečenou zeleninu do mixéru.
    Zelenina do mixéru

    Obrázek: bucataras, Zelenina přendaná do mixéru

  • Mixujte, dokud nedosáhnete krémové a homogenní konzistence.
  • Přidejte čerstvé lístky bazalky a ještě jednou krátce promixujte.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Polévku nalijte do misek.
    Servírování polévky

    Obrázek: bucataras, Polévka přelívaná do misek

  • Podávejte se sendvičem se sýrem čedar (vnější strany chleba potřete máslem a sendvič opečte na pánvi z každé strany, dokud nezhnědne).
    Chleba

    Obrázek: bucataras, Chleba s čedarem k polévce

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Alternativně můžete podávat s plátkem toastu nebo krutony.
Cena: do 50 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cherry rajčátka, polévky, řajčata, rajčatová polévka, zralá rajčata


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest