Chodíte někdy do fastfoodu? Já se bez mučení přiznám, že občas tam zajdeme. Děti i mně tam nejvíc oslovily kuřecí stripsy. Nedělají je jen v KFC, stripsy seženete i v jiných bistrech a často o moc lepší. Inu, chtěla jsem jednou dětem udělat radost a řekla si, že na stripsech přece nemůže být nic tak zásadně složitého. A není, uvidíte sami. Stripsy nesmažím, i když i to je možnost, ale peču je v troubě. Jsou pak lehčí a zdravější, ale křupavé pořád stejně.
Stripsy si můžete připravit k obědu, večeři i jako pohoštění na párty (lepší než klasické řízky, udělejte jich opravdu hromadu, protože se po nich určitě zapráší). Lze je zabalit do tortilly se zeleninou a dresinkem a vzít si je na výlet, piknik nebo na svačinu do školy či práce. Možností máte zkrátka asi milion, věřím, že si sami poradíte. Myslete také na to, že klidně mohou nějaké zbýt, protože chutnají skvěle i za studena, a vždycky budete nakonec rádi, že jste jich udělali o něco víc.
Recept na šťavnaté a křupavé kuřecí stripsy
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 1 kg kuřecích prsou
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička vegety (nebo domácí směsi soli a bylin)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 100 g kukuřičných lupínků (bez příchuti, rozdrobené)
Postup přípravy kuřecích stripsů z trouby
1. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kusy – delší a užší, prostě stripsy.
2. V misce rozkvedláme vejce, přidáme mléko, lžičku mleté papriky, vegetu, sůl a pepř.
3. Kukuřičné lupínky rozdrtíme nahrubo (neudělejte z nich prášek, křupavost by byla ta tam).
4. Kousky kuřete napřed obalíme v tekuté směsi a potom v lupínkách. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Extra tipy pro extra stripsy
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut.
Kukuřičné lupínky nejsou jediná možnost, v čem stripsy obalit. Zkuste rozdrtit nachos pro extra křupavost nebo jednoduše sáhnout po panko strouhance.
Do vajíčka můžete dát různé koření, podle vlastní chuti a fantazie. Skvěle chutnají bylinky, česnekový prášek, nebo – pro vyznavače pálivějších jídel – kajenský pepř. Pořádně ostrou jízdu zajistí také tabasco nebo chilli vločky.
Pro větší křehkost a šťavnatost masa naložte maso předem na hodinu do podmáslí.
Jako příloha se hodí zeleninový salát, salát coleslaw a samozřejmě také hranolky. Nezapomeňte ani na nějaký dobrý dip: třeba jen zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a solí, barbecue omáčku nebo sweet chilli omáčku.

Smažené hermelínové kuličky: Uvnitř sýr a zvenku křup
