Hledáte recept na jídlo, které si oblíbí celá rodina, přitom nad jeho přípravou „nestrávíte mládí“, a ještě bude odpovídat trendu zdravé výživy? Připravili jsme si pro vás skvělou pochoutku. Toto kuře s kupou zeleniny si oblíbí i ti z vás, kteří se věnují fitness stravování. Ovšem pozor, zde se zdraví snoubí s chutí, vaše rodiny se u tohoto kuřete na španělský způsob budou olizovat až za ušima (vyzkoušeno i na dětech)!

Důraz na kvalitu

Ne každé maso je kvalitní. Při výběru (nejen) kuřecího je klíčové dbát na jeho původ. Obchodní řetězce mnohdy lákají na nízkou cenu, která ale bývá vykoupena tím, že se vám maso v troubě pak jaksi „ztratí“ ve vodě. A rozhodně nemá takovou chuť, vůni ani barvu jako produkty z ekologických chovů. Ty vám poskytnou i vyšší obsah prospěšných živin, tudíž více zasytí, ve finále tedy vyjdou i levněji. Jak poznáte kvalitní kuřecí? Mělo by mít růžovou barvu a pevnou konzistenci. Rozhodně nesmí vykazovat známky nadměrné vlhkosti. Naprosto nepřijatelný je pak nepřirozený zápach.  

Ingredience na kuře na španělský způsob

  • Kuře –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sušený česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžičky;
  • Oregano –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Bílá paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Červená kapie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ ks;
  • Cherry rajčátka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Koriandr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ svazek (50 g);
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Mladá cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 větší ks.

Postup přípravy

  • Kuře naporcujte tak, že:
  • Skelet rozřízněte podél hrudní kosti, tedy mezi prsy – prsa i stehna se jen rozevřou, ale neoddělí se.
Obrázek k receptu: Voňavé a šťavnaté kuře na španělský způsob: Chuť na něj dostanete už při čtení receptu!
Autor: Uživatel Michael J. Bennett / Creative Commos / CC BY-SA , Recept na: Voňavé a šťavnaté kuře na španělský způsob: Chuť na něj dostanete už při čtení receptu!
  • Uříznete letky, biskupa a přebytečnou kůži.
  • Kuře vložte do mísy a osolte ho.
  • V misce smíchejte koření.
  • Cibuli nakrájejte na měsíčky, bílou papriku na podélné proužky, červenou papriku na půlkolečka (obě papriky zbavené semínek).
  • Cherry rajčátka rozpulte.
  • Připravenou zeleninu vložte do mixéru, přidejte k ní koriandr, upěchujte a rozmixujte.
Obrázek receptu na kuřecí špízy na medu.

Šťavnaté Selské pečené kuřecí špízy z trouby na medu

  • K zelenině přilijte olivový olej.
  • Rozmixujte dohladka.
  • Kuře pořádně posypte připravenou kořenicí směsí.
  • Potřete jej 4 lžícemi připravené zeleninové omáčky.
  • Cuketu a mrkev nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm.
  • Brambory nakrájejte na větší kousky.
  • Cuketu, mrkev a brambory promíchejte v misce a přilijte k nim zbývající zeleninovou omáčku. Směs osolte a vložte do hlubšího plechu. Misku od omáčky zatím neumývejte.
  • Na plech umístěte mřížku, na niž položte kuře. Které zakryjete namočeným pečicím papírem.
Obrázek receptu na Farmářskou směs na pánvi

Jídlo, které si zamilujete: Farmářská směs na pánvi z kuřecího masa, žampionů a křupavých brambor

  • Umístěte do trouby předehřáté na 220 °C tak, že dolů dáte plech se zeleninou, nahoru mřížku s kuřetem.
  • Pečte 50 minut.
  • Z kuřete sejměte pečicí papír.
  • Misku od zeleninové směsi vytřete 1 lžičkou olivového oleje. Takto vzniklou omáčkou potřete kuře.
  • Pokud se vám zelenina v troubě připéká, přilijte trochu horké vody.
  • Nad plech se zeleninou znovu vložte mřížku s kuřetem (pokud už je zelenina hotová, vyměňte ji za plech s vodou, či za plech prázdný).
  • Pečte dalších 20 minut, stále při 220 °C.
Obrázek receptu na kuřecí stehno na česneku a bylinkách s bramborovým fondánem.

Kuřecí stehno na česneku a bylinkách s bramborovým fondánem

Zdroj: Autorský text, Prima Fresh

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest