Výtečná večeře hotová do 30 minut. Většina z vás již někdy jistě ochutnala kuře na paprice. Pokud jste ho nikdy nepřipravovali doma, mnoho z nás si toto jídlo pamatuje ze školních jídelen. Zde se ovšem kvalita lišila jídelna od jídelny. Ale nemějte strach, nemáte-li na tuto vskutku pochoutku dobré vzpomínky,. dnes to jistě napravíme. Ve skutečnosti je kuře na paprice nadmíru dobré a oblíbené jídlo. Navíc my si ho v tomto receptu malinko vylepšíme, protože použijeme uzenou papriku, která celé večeři dodá mírně kouřové aroma.
Recept na uzené kuře na paprice a smetaně
Příprava a dokončení 30 minut.
Ingredience na přípravu
- 600 g Kuřecích prsou
- 700 g Brambor
- 40 g Másla
- 1 lžíce Mouky
- 2 lžičky Uzené mleté papriky
- 200 ml Smetany 33%
- 400 ml Vody
- 50 g Petrželky
- 1 lžička Soli
- 1/3 lžičky Mletého černého pepře
- 1 lžička Estragonu
- 1 lžíce Oleje
Postup přípravy
1. Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a přidáme máslo.
2. Nakrájená kuřecí prsa orestujeme cca 4 minuty z každé strany.
3. Nakrájíme si oloupané brambory na malé kousky a přidáme do pánve k masu.
4. Vaříme za stálého míchání 8 minut.
5. Osolíme a opepříme. Přidáme uzenou papriku, estragon a mouku.
6. Dusíme další 2 minuty za stálého míchání.
7. Zalijeme smetanou a vodou.
8. Pořádně promícháme a vaříme 10 minut.
9. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Trochu zvláštní koření – estragon. Nebo ne?
Jistě jste si všimli, že do receptu přijde 1 lžička estragonu, je ale možné, že mnozí se s tímto pojmem setkáváte poprvé. Takže co to vlastně ten estragon je a k čemu nám bude?
Estragon neboli pelyněk kozalec je unikátní bylinka s mnoha žádoucími vlastnostmi. Často se mu říká také hadí koření a znali ho již naši předkové ze starověku. Je to velmi silný antioxidant, který má pozitivní vliv na funkci našich ledvin. Také velmi dobře podporuje trávení a chuť k jídlu. V dnešní době je oblíbený zejména v jihoevropské kuchyni a hodí se hlavně k drůbeži nebo rybám. Je výtečný také naložený v octu nebo olivovém oleji.