Kuřecí roládky jsou chutné a efektivní jídlo se zajímavou kombinací jemného kuřecího masa a vláčných surovin uvnitř. Roládky jsou skvělé nejen jako oběd pro rodinu, ale zejména jako pohoštění k různým příležitostem. Díky uvařenému vajíčku, párku a baby špenátu, které se nacházejí uvnitř roládky, jde o vynikající kombinaci. Navíc kuřecí maso patří mezi nejzdravější druhy, protože obsahuje velké množství bílkovin. Takže vám v rámci pohoštění jídlem nepohrdnou ani zdravě stravující se lidé.

Zajímavé je, že kusy masa zavinuté do rolády a naplněné dalšími surovinami nejsou ničím novodobým. Již před mnoha lety se tento způsob přípravy stal velmi tradičním a oblíbeným v gastronomii po celém světě. Navíc si roládky můžete koneckonců naplnit čímkoliv.

Recept na plněné kuřecí roládky

Ingredience pro přípravu

  • 2 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • baby špenát
  • 1 vejce
  • 1 párek
  • 2 proužky červené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • 1 lžička studeného másla na zjemnění šťávy.

Postup přípravy

1. Prsa rozkrojíme na plát a přes fólii naklepeme, ale opatrně, aby se maso nepotrhalo.

2. Osolíme a opepříme z obou stran a poté položíme lístky špenátu, proužek papriky, polovinu uvařeného vejce a polovinu párku.

3. Pevně stočíme a svážeme potravinářským provázkem.

Obrázek receptu na vepřovou roládu s oravskou slaninou.

Křehká vepřová roláda s delikátní oravskou slaninou

Obrázek receptu na kuřecí roládu s cibulovou omáčkou a bramborovým pavé.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka

4. Na oleji s kouskem másla orestujeme ze všech stran dozlatova, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

5. Hotové roládky vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby neoschly, a uchováme v teple.

6. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a osmahneme.

7. Zaprášíme moukou, podlijeme vodou a provaříme asi 20 minut.

8. Nakonec přecedíme, odstavíme a vmícháme 1 lžičku studeného másla.

Co víme o baby špenátu?

Baby špenát je vlastně mladá varianta klasického špenátu. Pouze se tedy sklízí dříve, tedy ještě předtím, než listy dorostou do plné velikosti. Baby špenát je v tomto důsledku jemnější, méně hořký a hodí se do salátů i k vaření a pečení.

O jeho vitamínovém bohatství ani nemluvě. Obsahuje velké množství vitamínů A, C, K a B. Disponuje také dávkami železa, hořčíku a draslíku. V neposlední řadě je také dobrou zásobárnou vlákniny.

Obrázek receptu na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou.

Cibulová roláda s jemnou pepřovou omáčkou se smaženými kroketami z bramborové kaše

Zdroj foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest