Kuřecí roládky jsou chutné a efektivní jídlo se zajímavou kombinací jemného kuřecího masa a vláčných surovin uvnitř. Roládky jsou skvělé nejen jako oběd pro rodinu, ale zejména jako pohoštění k různým příležitostem. Díky uvařenému vajíčku, párku a baby špenátu, které se nacházejí uvnitř roládky, jde o vynikající kombinaci. Navíc kuřecí maso patří mezi nejzdravější druhy, protože obsahuje velké množství bílkovin. Takže vám v rámci pohoštění jídlem nepohrdnou ani zdravě stravující se lidé.
Zajímavé je, že kusy masa zavinuté do rolády a naplněné dalšími surovinami nejsou ničím novodobým. Již před mnoha lety se tento způsob přípravy stal velmi tradičním a oblíbeným v gastronomii po celém světě. Navíc si roládky můžete koneckonců naplnit čímkoliv.
Recept na plněné kuřecí roládky
Ingredience pro přípravu
- 2 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- baby špenát
- 1 vejce
- 1 párek
- 2 proužky červené papriky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička másla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- 1 lžička studeného másla na zjemnění šťávy.
Postup přípravy
1. Prsa rozkrojíme na plát a přes fólii naklepeme, ale opatrně, aby se maso nepotrhalo.
2. Osolíme a opepříme z obou stran a poté položíme lístky špenátu, proužek papriky, polovinu uvařeného vejce a polovinu párku.
3. Pevně stočíme a svážeme potravinářským provázkem.

Křehká vepřová roláda s delikátní oravskou slaninou

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka
4. Na oleji s kouskem másla orestujeme ze všech stran dozlatova, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
5. Hotové roládky vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby neoschly, a uchováme v teple.
6. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a osmahneme.
7. Zaprášíme moukou, podlijeme vodou a provaříme asi 20 minut.
8. Nakonec přecedíme, odstavíme a vmícháme 1 lžičku studeného másla.
Co víme o baby špenátu?
Baby špenát je vlastně mladá varianta klasického špenátu. Pouze se tedy sklízí dříve, tedy ještě předtím, než listy dorostou do plné velikosti. Baby špenát je v tomto důsledku jemnější, méně hořký a hodí se do salátů i k vaření a pečení.
O jeho vitamínovém bohatství ani nemluvě. Obsahuje velké množství vitamínů A, C, K a B. Disponuje také dávkami železa, hořčíku a draslíku. V neposlední řadě je také dobrou zásobárnou vlákniny.

Cibulová roláda s jemnou pepřovou omáčkou se smaženými kroketami z bramborové kaše
Zdroj foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI