Maso na špejli má dlouhou tradici v celosvětové kuchyni a to ve všech možných podobách. Od klasického českého ražniči a špízů, po orientální satay a brazilský churrasco. Tato varianta se sladkou pikantní omáčkou má jedinečnou chuť, která si zaslouží, abych se o ni s vámi podělila. Lehce karamelizovaná chuť s mírně exotickým nádechem má kořeny v jihovýchodní Asii. Tato kombinace vůní a surovin je sice pro některé asijské země velmi typická, ale rozhodně se nejedná o asijskou kuchyni.
Pro dokonalý výsledek je důležitý správný výběr masa. V tomto skvělém receptu použijeme vykostěná kuřecí stehna, která zůstanou krásně šťavnatá. Neméně důležitá je zelenina. Nejen kvůli čerstvější chuti, ale také vzhledu a barvám. Jídlo se zeleninou není smutné a od prvního pohledu na něj dostaneme chuť. Jdeme si tedy připravit tuto zajímavou pochoutku a doplníme ji o jasmínovou rýži, která se ke špízům perfektně hodí.
Recept na Maso na špejli s pikantní omáčkou: Dokonalý zážitek s exotickým nádechem
Ingredience pro přípravu
- 2 vykostěná kuřecí stehna
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sušené hořčice
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička oregana
- olej
- 1 cibule
- 1/2 červené kapie
- 1/2 žluté kapie
- 80 g brokolice
- 200 ml sladké chilli omáčky
- 5 lžic ústřicové omáčky
- 3 cm zázvoru
- 4 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 limetky
- jasmínová rýže
Postup přípravy
1. Z kuřecích stehen odstraníme kůži, dobře je vykostíme a maso nakrájíme na kousky vhodné k napíchnutí na špejli.
2. Maso si v míse ochutíme sójovou omáčku, pálivou i sladkou paprikou, majoránkou, granulovaným česnekem, sušenou hořčicí, mletým kmínem, sušenou cibulí a oreganem.
3. Maso s kořením dobře promícháme a vložíme na 2 hodiny do lednice.
4. Po uplynutí 2 hodin napícháme maso na špejle a na mírném plameni na pánvi s olejem špízy pomalu dozlatova orestujeme.
5. Mezitím si nakrájíme cibuli na měsíčky, které vložíme na výpek, jakmile jsou špízy hotové. Ty dáme prozatím stranou.
6. Červenou a žlutou papriku nakrájíme na silnější proužky a jakmile je cibule trochu osmažená, přidáme k ní papriky.
7. Přidáme do pánve ještě několik růžiček brokolice a zeleninu zalejeme sladkou chilli a ústřicovou omáčkou. Promícháme.
8. Najemno nastrouháme zázvor a česnek. Obojí přidáme také do pánve.
9. Nakonec směs v pánvi zakápneme limetkovou šťávou, promícháme a asi 3 minuty necháme vařit.
10. Ještě do pánve vrátíme špízy a cca 10 minut je prohřejeme ze všech stran. Můžeme je mezitím potírat omáčkou.
11. Podáváme s jasmínovou rýži, kterou můžeme posypat sezamem.
12. Dozdobíme chilli papričkou a natí z jarní cibulky.
Tipy na závěr
- Pokud máte rádi hodně pikantní jídla, přidejte během vaření sypké chilli koření dle své chuti. To se skvěle přenese do celé omáčky.
- Chcete zvýraznit sladkou chuť a zachovat asijský nádech? Přidejte trochu medu.
- Pro exotičtější chuť nakrájejte ke konci k zelenině kousky ananasu nebo manga.
- Preferujete vegetariánskou kuchyni? Místo masa napíchejte na špejli například cuketu, cherry rajčátka a papriky.
![Obrázek receptu na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/12/1-81.jpg)