Maso na špejli má dlouhou tradici v celosvětové kuchyni a to ve všech možných podobách. Od klasického českého ražniči a špízů, po orientální satay a brazilský churrasco. Tato varianta se sladkou pikantní omáčkou má jedinečnou chuť, která si zaslouží, abych se o ni s vámi podělila. Lehce karamelizovaná chuť s mírně exotickým nádechem má kořeny v jihovýchodní Asii. Tato kombinace vůní a surovin je sice pro některé asijské země velmi typická, ale rozhodně se nejedná o asijskou kuchyni.

Pro dokonalý výsledek je důležitý správný výběr masa. V tomto skvělém receptu použijeme vykostěná kuřecí stehna, která zůstanou krásně šťavnatá. Neméně důležitá je zelenina. Nejen kvůli čerstvější chuti, ale také vzhledu a barvám. Jídlo se zeleninou není smutné a od prvního pohledu na něj dostaneme chuť. Jdeme si tedy připravit tuto zajímavou pochoutku a doplníme ji o jasmínovou rýži, která se ke špízům perfektně hodí.

Recept na Maso na špejli s pikantní omáčkou: Dokonalý zážitek s exotickým nádechem

Ingredience pro přípravu

  • 2 vykostěná kuřecí stehna
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička oregana
  • olej
  • 1 cibule
  • 1/2 červené kapie
  • 1/2 žluté kapie
  • 80 g brokolice
  • 200 ml sladké chilli omáčky
  • 5 lžic ústřicové omáčky
  • 3 cm zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 limetky
  • jasmínová rýže

Postup přípravy

1. Z kuřecích stehen odstraníme kůži, dobře je vykostíme a maso nakrájíme na kousky vhodné k napíchnutí na špejli.

2. Maso si v míse ochutíme sójovou omáčku, pálivou i sladkou paprikou, majoránkou, granulovaným česnekem, sušenou hořčicí, mletým kmínem, sušenou cibulí a oreganem.

3. Maso s kořením dobře promícháme a vložíme na 2 hodiny do lednice.

4. Po uplynutí 2 hodin napícháme maso na špejle a na mírném plameni na pánvi s olejem špízy pomalu dozlatova orestujeme.

Maso napícháme na špejle.
Maso napícháme na špejle.

5. Mezitím si nakrájíme cibuli na měsíčky, které vložíme na výpek, jakmile jsou špízy hotové. Ty dáme prozatím stranou.

6. Červenou a žlutou papriku nakrájíme na silnější proužky a jakmile je cibule trochu osmažená, přidáme k ní papriky.

7. Přidáme do pánve ještě několik růžiček brokolice a zeleninu zalejeme sladkou chilli a ústřicovou omáčkou. Promícháme.

Přidáme do pánve brokolici.
Přidáme do pánve brokolici.

8. Najemno nastrouháme zázvor a česnek. Obojí přidáme také do pánve.

9. Nakonec směs v pánvi zakápneme limetkovou šťávou, promícháme a asi 3 minuty necháme vařit.

Povaříme s limetkovou šťávou.
Povaříme s limetkovou šťávou.

10. Ještě do pánve vrátíme špízy a cca 10 minut je prohřejeme ze všech stran. Můžeme je mezitím potírat omáčkou.

Špízy vrátíme k omáčce do pánve.
Špízy vrátíme k omáčce do pánve.

11. Podáváme s jasmínovou rýži, kterou můžeme posypat sezamem.

12. Dozdobíme chilli papričkou a natí z jarní cibulky.

Tipy na závěr

  • Pokud máte rádi hodně pikantní jídla, přidejte během vaření sypké chilli koření dle své chuti. To se skvěle přenese do celé omáčky.
  • Chcete zvýraznit sladkou chuť a zachovat asijský nádech? Přidejte trochu medu.
  • Pro exotičtější chuť nakrájejte ke konci k zelenině kousky ananasu nebo manga.
  • Preferujete vegetariánskou kuchyni? Místo masa napíchejte na špejli například cuketu, cherry rajčátka a papriky.
Obrázek receptu na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli.

Živáňská – směs s vepřovým masem na špejli

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest