Tento recept na buchtičky s krémem je dokonalou ukázkou poctivé domácí kuchyně, kde se setkává vláčné, kynuté těsto s jemným, vanilkovým krémem. Základem úspěchu je dobře vykynuté, máslem obohacené těsto, které se po upečení stává nadýchané a hebké. Jedná se o oblíbený dezert, který má v české kuchyni své pevné místo a je skvělou volbou pro víkendové pečení.

Kynuté buchty a buchtičky s krémem patří k rodinnému stříbru české gastronomie a mají kořeny v tradici rakousko-uherského pečení. Jejich historie sahá až do dob, kdy bylo pečení z kynutého těsta symbolem hojnosti a domácí pohody. Tajemství tohoto receptu spočívá v použití másla a žloutků v těstě, což je odlišuje od obyčejného chlebového těsta a dodává jim bohatou chuť a jemnost. Kynuté těsto navíc potřebuje být při přípravě promícháno více než jednou, aby se posílila struktura lepku, což vede k ještě nadýchanějšímu a vláčnějšímu výsledku po upečení.

Recept na domácí kynuté buchtičky a vanilkový pudink

Celková délka přípravy 1 hodina 45 minut (30 minut příprava těsta a krému, 60 minut kynutí, 15 až 30 minut pečení). Počet porcí 6 až 8.

Ingredience k přípravě

Těsto:

  • 500 gramů hladké mouky
  • Necelá kostka kvasnic nebo 1 balíček sušeného droždí
  • Špetka soli
  • 4 polévkové lžíce cukru do těsta
  • 250 až 300 mililitrů mléka (teplého, záleží na požadované konzistenci těsta)
  • 2 kusy žloutků
  • 100 gramů povoleného másla (může být půl másla a půl sádla)

Vanilkový krém:

  • 2 balení prášku na dukátové buchtičky (např. Dr. Oetker, na 1 litr mléka)
  • více než 1 litr mléka (naředění se doporučuje pro řidší krém, jinak je na 1 sáček 0,5 litru mléka)
  • Podle chuti cukr
  • Podle chuti vanilkový cukr
  • Trocha rumu

Na dokončení:

  • Dostatečné množství oleje (na vymazání plechu a potření)
  • Rozpuštěné máslo s troškou rumu (volitelné, na potření)

Postup přípravy

Obrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémem
Foto: Cooky.cz, recept na buchtičky s vanilkovým krémem

1. Příprava těsta a kynutí: V teplém mléce s troškou cukru důkladně rozmíchejte kvasnice. Zasypte jednu lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

2. Do větší mísy ke zbývajícím suchým surovinám (mouce, špetce soli a cukru) přidejte žloutky, povolené máslo (nebo směs másla a sádla) a vzešlý kvásek.

3. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Mléko přilévejte postupně, aby těsto nebylo příliš řídké, a pracujte s ním, dokud se nelepí.

4. Těsto nechte na teplém místě kynout asi jednu hodinu a během této doby ho aspoň jednou promíchejte.

Obrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémem
Foto: Cooky.cz, recept na buchtičky s vanilkovým krémem

5. Tvarování a pečení buchtiček: Po vykynutí těsta dělte malé kuličky a skládejte je na plech vymazaný olejem. Pro snazší práci si poolejujte ruce, aby se těsto nelepilo.

6. Jakmile máte všechny buchtičky naskládané, potřete také jejich povrch mašlovačkou namočenou v oleji.

7. Troubu předehřejte na 180 stupňů a buchtičky pečte asi půl hodiny. Po upečení je volitelně můžete potřít rozpuštěným máslem s troškou rumu, ale i bez toho jsou vláčné a nadýchané.

8. Příprava krému: Na krém použijte dvě balení pudinkového prášku na dukátové buchtičky a připravte ho podle návodu.

9. Doporučuje se dát o něco více než jeden litr mléka, v závislosti na tom, jak hustý krém chcete mít (standardně se dává 0,5 litru mléka na 1 sáček).

10. Přidejte cukr, vanilkový cukr a pro lepší chuť trochu rumu. Krém vařte jako klasický pudink.

11. Buchtičky podávejte teplé a bohatě zalité vanilkovým krémem.

Dozlatova upečené kynuté buchtičky zalité vanilkovým krémem nebo šodó – hudba sladkého dětství

Tipy redakce

  • Zajistěte extra vláčnost sádlem: Pokud chcete mít buchtičky opravdu velmi vláčné a s delší trvanlivostí, použijte do těsta místo 100 gramů másla směs 50 gramů másla a 50 gramů vepřového sádla. Sádlo výrazně zlepšuje texturu kynutého těsta.
  • Předehřejte mléko pro kynutí: Mléko, které používáte pro kvásek, by mělo být teplé (ne horké), přibližně 30 až 40 stupňů. Ideální teplota aktivuje kvasnice a zajistí rychlé a silné vzejití kvásku.
  • Použijte kvalitní vanilku do krému: Místo vanilkového cukru sáhněte po pravém vanilkovém extraktu nebo semínkách z vanilkového lusku. Krém tak získá mnohem intenzivnější a autentičtější vanilkovou chuť.
  • Potírání olejem zabrání slepení: Potírání povrchu buchtiček a plechu olejem před pečením je skvělý trik. Zabrání slepení jednotlivých kuliček k sobě a zajistí, že se upečou rovnoměrně ze všech stran.
Recept s podrobným postupem na dvojctihodné koláče s tvarohovo povidlovou náplní a žmolenkou

Dvojctihodné koláčky s tvarohovou náplní, povidly a žmolenkou

Hotové dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky se šodó, symbol dětství a prázdninové kuchyně u babičky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest