Jen málo pokrmů mi připomíná dětství víc než buchty se švestkovými povidly. Když si vzpomenu na prázdniny u babičky, buchty se často objevují v mých vzpomínkách. Připravte si nadýchané a chutné kynuté buchty plněné švestkovými povidly podle tradičního českého receptu. Tyto domácí pečené buchty jsou ideální pro rodinné setkání nebo jako sladká pochoutka ke kávě. Naučte se, jak vytvořit dokonalé těsto a naplnit ho lahodnými švestkovými povidly, která dodají buchtám nezaměnitelnou chuť.
Těsto je jemné jako obláček
Tento recept je pro mě naprosto dokonalý a pokud použijete domácí švestková povidla s trochou skořice, určitě si tento recept zamilujete natolik, že ho budete chtít připravit znovu a znovu. Potřebujeme hladkou mouku, krystalový cukr, sušené droždí, sůl, mléko, rozpuštěné máslo, vejce, sádlo nebo máslo na vymazání, rum a švestková povidla. Smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí, pak přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto, které necháte kynout asi hodinu. Poté těsto rozválejte, vykrojte kolečka, naplňte povidly a vytvarujte buchty, které necháte ještě chvíli kynout. Pečte při 160 °C asi 50-60 minut a po upečení potřete rumovou směsí.
Tipy na originální buchty:
- Variace náplní: Kromě švestkových povidel můžete použít tvaroh, makovou nebo ořechovou náplň.
- Aroma: Přidejte do těsta trochu citronové kůry nebo vanilkového cukru pro extra aroma.
- Podávání: Podávejte s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
TIP: Recept na české buchty s tvarohovou náplní – Honzovy buchty
Recept na kynuté pečené buchty se švestkovými povidly
Suroviny
- 500 gramů hladké mouky
- 100 gramů krystalového cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 mililitrů mléka
- 50 gramů rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rumu
- švestková povidla (povidla)
- moučkový cukr (na posypání)
- špetka soli
Postup
- V malé misce smíchejte sušené droždí s trochou vlažného mléka a lžičkou cukru. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Do velké mísy prosejte mouku a přidejte krystalový cukr a špetku soli. Udělejte důlek uprostřed a přidejte rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, rum a aktivované droždí.
- Postupně přidávejte zbytek mléka a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Hněťte těsto na pomoučené ploše asi 10 minut.
- Těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Zdroj obrázku: Moja Kuchyňa, Těsto na povidlové buchty
- Těsto rozválejte a za pomoci vykrajovátka vykrojte velká kolečka.
Zdroj obrázku: Moja Kuchyňa, Tvarování jednotlivývh buchet
- Do středu každého kolečka dejte lžičku povidel. Okraje těsta spojte a dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla. Vytvarujte buchtu.
Zdroj obrázku: Moja Kuchyňa, Plnění buchet povidlovou náplní
- Plech vymažte rozpuštěným máslem.
- Buchty položte na plech spojem dolů a nechte je ještě 15 minut kynout.
Zdroj obrázku: Moja Kuchyňa, Buchty na plechu
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Před pečením buchty potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Před podáváním posypte buchty moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: Moja Kuchyňa, Povidlové buchty a cukr