Z kynutého těsta se peče tolik koláčů a koláčků, že už ani nevíme které si vybrat. Ale jestli pak jste pekli kynuté koláčky se sádlem místo másla nebo jiného tuku? Já jsem pekla poslední Vánoce například se sádlem i vanilkové rohlíčky a dovolím si tvrdit, že byly hodně žravé. Tak proč si neupéct se sádlem i kynuté koláčky? Pokud se sádlo konzumuje s mírou a v kvalitní formě, může být považováno za zapomenutou superpotravinu.
Sádlo dává skvělou chuť a křehkost koláčům, pečivu a bábovkám. Je výborné do pomazánek, zejména škvarková pomazánka je vynikající lahůdka. Je vhodnější na smažení než olej a je skvělou náhradou másla na restování zeleniny. Kdysi jsme používali domácí sádlo v průběhu celého roku a skladovací prostory k tomu určené byly perfektní. Komora a velké smaltované kádě s pokličkou tento tuk udržovaly vždy čerstvý a tak nebyl problém. Dnes doporučuji koupit raději kvalitní farmářské sádlo, protože průmyslově zpracované může obsahovat přidané látky.
Recept na kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou
Ingredience na přípravu kynutých sádlových koláčků – ale pozor, jsou tak dobré, že je budete chtít jíst stále dokola
- 600 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- půl kostky čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 80 g měkkého sádla
- 6 lžic cukru
- 1 lžička soli
- kůra z 1 citrónu
- 250 g tvarohu
- cukr dle chuti
- žloutek
- maliny
- drobenku (cukr, máslo, hrubou mouku v poměru 1:1:1)
Postup přípravy žravých koláčků
1. Na teplém místě necháme vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky. Trvá to asi 15 minut.
2. Poté do kvásku přidáme žloutky, sádlo, zbytek cukru a mléka, kůru a sůl a jemně vymícháme, postupně přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto necháme cca 1 hodinu v teple přikryté kynout.
4. Z vykynutého těsta vyválíme na válu asi 20 bochánků, uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Dánské koláčky s ovocem a citronovou polevou: Severská pochoutka, která se rozplývá na jazyku
5. Připravíme si tvarohovou náplň
5. Poté uděláme v bocháncích dnem skleničky větší důlek, do kterého vložíme lžíci ochuceného tvarohu pár malin, lžíci marmelády a posypeme drobenkou.
6. Koláčky upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Upečené koláčky poprášíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem a džemem – dobrota z lineckého
pozn.: částečně upraveno AI