Z kynutého těsta se peče tolik koláčů a koláčků, že už ani nevíme které si vybrat. Ale jestli pak jste pekli kynuté koláčky se sádlem místo másla nebo jiného tuku? Já jsem pekla poslední Vánoce například se sádlem i vanilkové rohlíčky a dovolím si tvrdit, že byly hodně žravé. Tak proč si neupéct se sádlem i kynuté koláčky? Pokud se sádlo konzumuje s mírou a v kvalitní formě, může být považováno za zapomenutou superpotravinu.

Sádlo dává skvělou chuť a křehkost koláčům, pečivu a bábovkám. Je výborné do pomazánek, zejména škvarková pomazánka je vynikající lahůdka. Je vhodnější na smažení než olej a je skvělou náhradou másla na restování zeleniny. Kdysi jsme používali domácí sádlo v průběhu celého roku a skladovací prostory k tomu určené byly perfektní. Komora a velké smaltované kádě s pokličkou tento tuk udržovaly vždy čerstvý a tak nebyl problém. Dnes doporučuji koupit raději kvalitní farmářské sádlo, protože průmyslově zpracované může obsahovat přidané látky.

Recept na kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou

Ingredience na přípravu kynutých sádlových koláčků – ale pozor, jsou tak dobré, že je budete chtít jíst stále dokola

  • 600 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 80 g měkkého sádla
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžička soli
  • kůra z 1 citrónu
  • 250 g tvarohu
  • cukr dle chuti
  • žloutek
  • maliny
  • drobenku (cukr, máslo, hrubou mouku v poměru 1:1:1)

Postup přípravy žravých koláčků

Kynuté sádlovky
Foto: cooky.cz, Recept na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

1. Na teplém místě necháme vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky. Trvá to asi 15 minut.

2. Poté do kvásku přidáme žloutky, sádlo, zbytek cukru a mléka, kůru a sůl a jemně vymícháme, postupně přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto necháme cca 1 hodinu v teple přikryté kynout.

4. Z vykynutého těsta vyválíme na válu asi 20 bochánků, uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Obrázek receptu na krémové koláčky s ovocem a citronovou polevou.

Dánské koláčky s ovocem a citronovou polevou: Severská pochoutka, která se rozplývá na jazyku

5. Připravíme si tvarohovou náplň

5. Poté uděláme v bocháncích dnem skleničky větší důlek, do kterého vložíme lžíci ochuceného tvarohu pár malin, lžíci marmelády a posypeme drobenkou.

6. Koláčky upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

Upečené koláčky poprášíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Obrázek receptu na mřížkový koláč s tvarohem a džemem.

Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem a džemem – dobrota z lineckého

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest