Kynuté těsto a koláče z něj miluji víc než dorty a když mám na výběr, tak jím dám vždycky přednost. Je tolik výborných druhů různých koláčků, sušenek a pečiva z kynutého těsta, že by jsme mohli péct a péct a snad by jsme se nikdy nedobrali konce. Navíc se kynuté pečivo hodí, jak sladké tak i slané, jak ke snídani, svačině, anebo jen tak na posezení k čaji či kávě.

Kynuté těsto charakterizuje nadýchanost a lehkost, která je způsobená právě procesem kynutí díky droždí. Přitom jeho základem jsou vždycky dostupné suroviny jako mouka, voda, cukr, tuk, někdy vajíčka, no a samozřejmě nejdůležitější surovina – droždí. Droždí používáme jak čerstvé, tak sušené, dále existuje kváskové droždí takzvaný přírodní kvásek.

A víte co vlastně droždí obsahuje? Jsou to živé kvasinky, bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerály a enzymy. Jak sami vidíte, je taky prospěšné zdraví a chutné s často se používá ne jen do pečení, ale taky do různých pomazánek a dalších jídel. Nedávno jsem náhodou narazila na lahůdkové droždí – na první pohled vypadá jako sušené, akorát má větší balení. Když jsem si přečetla návod, zjistila jsem, že to není droždí určené na kynutí, ale je skvělým potravinovým doplňkem, který se používá jako zdravější dochucovadlo například místo parmazánu na těstoviny, do polévek, omáček nebo pomazánek. Teď se ale pojďme věnovat našemu kynutí, respektive droždí vhodnému na kynutí našich květinek.

Recept na rozkošné kynuté květinky s džemem uprostřed- kytičky z kynutého těsta (z dávky v receptu nám vyjde cca 32 ks kytiček)

Ingredience na přípravu těchto kytiček určených ke každodennímu zpestření

  • 600 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 80 g másla
  • 8 g soli
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 vejce
  • libovolný džem na zdobení

Postup na přípravu kynutých kytiček s džemem

1. Nejdříve si připravíme kvásek. Smícháme si asi 2 dl vlažného mléka s 2 polévkovými lžícemi cukru a 1 lžící mouky a droždím. Přikryté necháme vzejít na teplém místě cca 25 minut.

2. Ve větší misce si smícháme prosetou mouku se solí citrónovou kůrou, vanilkovým cukrem a přidáme hotový kvásek, olej, rum a 2 vejce. Zpracujeme rukama hladké a vláčné těsto. Na teplém místě necháme kynout přikryté utěrkou asi 1 hodinu.

Obrázek receptu na dvoubarevné kytičky.

Máslové dvoubarevné kytičky se sezamem a mákem

3. Z těsta vytvoříme malé bochánky cca 30-kusů a následně je rozválíme na kolečka o průměru 7-8 cm. Necháme kynout ještě půl hodiny pod utěrkou.

4. Vykynuté kolečka rozdělíme nožem na 8 částí, doprostřed každého vložíme lžičku džemu a horní konce květinky zmáčkneme vždycky 2 k sobě, aby jsme dosáhli efekt květinky.

Vrchní části po dvě k sobě spojíme a vytvoříme efekt květinky.
Foto: cooky.cz, Vrchní části po dvě k sobě spojíme a vytvoříme efekt květinky.

5. Květinky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem, necháme ještě cca 15 minut kysnout, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.

Obrázek receptu na Kytičky z kynutého těsta, rozkvetlé a křupavé, jen tak k zakousnutí
Foto: cooky.cz, Recept na Kytičky z kynutého těsta, rozkvetlé a křupavé, jen tak k zakousnutí

Dokončení

Květinky jsou po upečení krásně zlatavé, po vychladnutí je můžeme posypat moučkovým cukem. Květinky jsou výborné jako svačinka i jako dezert.

Křupavé cookies sušenky plné čokolády – rychlý jednoduchý recept na sladkou dobrotu ke kávě

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest