Jablíčka v županu jsme dělávali už jako děti, a že jsme to uměli, vždyť udělat něco jako palačinkové těsto, obalit v něm nakrájená jablíčka a usmažit je na pánvi, to zvládne každý. Dnes jsou pojmenovaná jako lahodné jablkové sušenky a jsou poněkud vylepšená. A to ještě není všechno, jablíčka jsou taky zdravá a obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. A znáte to rčení “Jedno jablko denně a není třeba lékaře?”
Ano, jablka totiž mají vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálů, jejich obsah kalorií je hodně nízký a také údajně snižují cholesterol. Tak vidíte, jak prospěšné je pro nás toto obyčejné ovoce, které mnohdy opomíjíme. Samozřejmě, že nejvíc prospěšné jsou v čerstvém syrovém stavu, ale když si je upečeme v troubě, taky to vůbec není k zahození a tak to pojďme zkusit.
Recept na lahodné jablkové jablka v županu z plechu
Ingredience na přípravu těchto lahodných a zdravých sušenek
- 1 jablko
- 1 KL skořice
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- 80 g cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- 50 ml mléka
- 1 KL vanilkové esence
- 280 g mouky
- 15 g prášku do pečiva
- meruňkový džem
Postup přípravy skvělých a lahodných jablkových sušenek
1. V misce si vyšleháme vejce s cukrem, solí a strouhanou citrónovou kůrou. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkovou esenci. Nakonec zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
2. Jablko rozkrojíme, vykrojíme jádra a nakrájíme na čtvrť tenké plátky. Posypeme 80 g cukru a skořic a zamícháme, aby se jablka obalila.
3. Poté plátky jablek obalujeme v připraveném těstíčku a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Pokládáme na větší vzdálenost od sebe, protože těsto pečením trochu nabyde.
4. V každém těstíčku uděláme důlek a vložíme do něj lžičku meruňkového džemu.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
6. Po upečení poprášíe moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Kouzlo Jablek v županu odhaleno: aneb jak župan sedí i jablku
Tip pro zdravější verzi
1/3 mouky v těstě můžeme nahradit ovesnými vločkami pro ještě zdravější verzi sušenek. Cukr volíme dle chuti a radši ten třtinový.