Poctivá česnečka je u nás synonymem pro “rychlolék”, nebo chcete-li “vyprošťovák” z různých náhlých zdravotních obtíží. Z podstaty použitých surovin předpokládáme, že kvalitní česneková polévka zažene různé bacily útočící na náš imunitní systém. V případě, že uvaříme opravdu dobře česnekem koncentrovanou polévku, s předchozím tvrzením, kde se česnek přirovnává k všeléku, souhlasíme. My ale předpokládáme, že každý z nás má svůj oblíbený recept na česnečku. V tomto receptu si ale ukážeme přípravu speciální krémové česnečky, která vás nejen uzdraví, ale také chutně zasytí. Straně rychle si ji zamilujete, proto si tento recept hned někam uložte.
Recept na krémovou česnečku
Celková doba přípravy 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 25 stroužků česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý tymián
- bílý mletý pepř
- sůl
- pečivo vhodné na upečení krutonů
Postup přípravy
1. Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a cibuli nakrájíme nadrobno.
2. V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme cibuli, kterou orestujeme.
3. Dále přidáme prolisovaný česnek a pár lístků tymiánu. Smažme asi 2 minuty.
4. Poté do hrnce přilejeme zeleninový vývar s bramborami, vše ochutíme solí a bílým pepřem.
5. Vaříme do změknutí brambor asi 15 – 20 minut, během této doby si nakrájíme pečivo, které orestujeme na másle v pánvi.
6. Osmažené pečivo přeměněné v křupavé krutonky dáme zatím stranou.
7. Nyní polévku s měkkými bramborami rozmixujeme například tyčovým mixérem, poté přilejeme mléko. Množství mléka záleží na požadované hustotě krémové polévky.
8. Ochutnáme a případně dochutíme, před podáváním přidáme krutony.
Tipy na vylepšení polévky
Někdo do hotové polévky přidává trochu nastrouhaného sýra. Nebojte se toto vylepšení vyzkoušet, mnohým z vás jistě zachutná.
Pokud máte rádi výraznou chuť česneku, přidejte během vaření do základu polévky pouze 2/3 česneku, zbytek až do hotové polévky. Zajistíte tak mnohem výraznější chuť.
Zdravotní benefity česneku
Těžko si představit zdravotně přínosnější zeleninu, než je česnek. Kdybychom zde měli vyjmenovat všechny pozitivní přínosy tohoto aromatického koření, bude to velmi dlouhé čtení. Ale ve zkratce si vypíšeme to nejpodstatnější:
Česnek extrémně dobře posiluje imunitní systém a snižuje tím riziko nachlazení a infekčního onemocnění. Je to v podstatě přírodní antibiotikum.
Dále má česnek silné protizánětlivé účinky díky sloučenině jménem alicin.
Také přispívá snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí.
Výrazně podporuje kardiovaskulární zdraví a mnoho dalšího.