Lahodné tvarohové uzly jsou sladkým pečivem z jemného kynutého těsta, které se výborně hodí ke snídani, svačině, nebo jen tak ke kávě. Děti jej milují se sklenicí mléka, proto se často objevuje na rodinných stolech. Tento fantastický tvarohový koláč kombinuje jemnost a vláčnost kynutého těsta se sladce lahodnou krémovou tvarohovou náplní. Vyzkoušejte jej a uvidíte, že se stane stálým návštěvníkem vaší domácnosti.
Recept na Lahodné tvarohové uzly
Ingredience na přípravu
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 100 g cukru krystal
- 1,5 lžičky soli
- 75 g másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- kvásek (21 g čerstvého droždí, 2 lžičky cukru, 200 ml vlažného mléka)
- cca 0,5 dl oleje
Náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- rozinky (volitelné)
- 100 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Na závěr
- 1 vejce + 1 lžíce smetany na potření
Postup
1. V misce smícháme sypké ingredience na těsto, přidáme smetanu a kvásek. Poté těsto ručně zpracujeme za přidání oleje.
2. V zakryté misce na teplém místě necháme těsto kynout 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto přendáme na pomooučený vál a rukama jej ještě vyválíme, poté rozdělíme na 8 částí.
4. Z každé části vyválíme kouli a přikryté utěrkou necháme koule ještě 20 minut kynout.
5. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, rozinek a vanilkového cukru.
6. Po 20 minutách každou kouli rozválíme válečkem na placku, půlku placky potřeme tvarohovou náplní, přeložíme k sobě, prsty přitlačíme půlky k sobě (především po obvodu přepůlené placky) a uprostřed nařízneme 3 zářezy.
7. Vytvořený půlkruh rukama trochu natáhneme do stran, stočíme a uvážeme do uzlu.
8. Hotové uzly ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme vajíčkem
9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tipy
Jestli používáte sušené droždí, není nutné připravovat kvásek, stačí ho smíchat přímo s moukou.Pro nejlepší výsledek použijte tučný tvaroh, který je krémový a méně vodnatý. Pokud máte řidší tvaroh, můžete přidat lžíci krupice nebo dětské krupičky, aby náplň zhoustla.Namočte rozinky do rumu nebo vody, aby byly měkčí a chutnější. Můžete přidat i jiné sušené ovoce, například meruňky nebo brusinky.