Lahodné tvarohové uzly jsou sladkým pečivem z jemného kynutého těsta, které se výborně hodí ke snídani, svačině, nebo jen tak ke kávě. Děti jej milují se sklenicí mléka, proto se často objevuje na rodinných stolech. Tento fantastický tvarohový koláč kombinuje jemnost a vláčnost kynutého těsta se sladce lahodnou krémovou tvarohovou náplní. Vyzkoušejte jej a uvidíte, že se stane stálým návštěvníkem vaší domácnosti.

Recept na Lahodné tvarohové uzly

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 1,5 lžičky soli
  • 75 g másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • kvásek (21 g čerstvého droždí, 2 lžičky cukru, 200 ml vlažného mléka)
  • cca 0,5 dl oleje

Náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • rozinky (volitelné)
  • 100 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Na závěr

  • 1 vejce + 1 lžíce smetany na potření

Postup

1. V misce smícháme sypké ingredience na těsto, přidáme smetanu a kvásek. Poté těsto ručně zpracujeme za přidání oleje.

2. V zakryté misce na teplém místě necháme těsto kynout 1 hodinu.

3. Vykynuté těsto přendáme na pomooučený vál a rukama jej ještě vyválíme, poté rozdělíme na 8 částí.

Těsto rozdělíme na 8 dílků.
Zdroj obrázku: cesmin, Těsto rozdělíme na 8 dílků.

4. Z každé části vyválíme kouli a přikryté utěrkou necháme koule ještě 20 minut kynout.

5. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, rozinek a vanilkového cukru.

6. Po 20 minutách každou kouli rozválíme válečkem na placku, půlku placky potřeme tvarohovou náplní, přeložíme k sobě, prsty přitlačíme půlky k sobě (především po obvodu přepůlené placky) a uprostřed nařízneme 3 zářezy.

Půlku oválku namažeme tvarohovou náplní a přeložíme.
Zdroj obrázku: cesmin, Půlku oválku namažeme tvarohovou náplní a přeložíme.
Uděláme zářezy.
Zdroj obrázku: cesmin, Uděláme zářezy.

7. Vytvořený půlkruh rukama trochu natáhneme do stran, stočíme a uvážeme do uzlu.

Těsto stočíme a uvážeme uzel.
Zdroj obrázku: cesmin, Těsto stočíme a uvážeme uzel.

8. Hotové uzly ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme vajíčkem

Uzly potřeme vajíčkem.
Zdroj obrázku: cesmin, Uzly potřeme vajíčkem.

9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.

Upečeme v troubě.
Zdroj obrázku: cesmin, Upečeme v troubě.

Tipy

Jestli používáte sušené droždí, není nutné připravovat kvásek, stačí ho smíchat přímo s moukou.Pro nejlepší výsledek použijte tučný tvaroh, který je krémový a méně vodnatý. Pokud máte řidší tvaroh, můžete přidat lžíci krupice nebo dětské krupičky, aby náplň zhoustla.Namočte rozinky do rumu nebo vody, aby byly měkčí a chutnější. Můžete přidat i jiné sušené ovoce, například meruňky nebo brusinky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest